ANGLIA

Az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate úgy véli, hogy nem lesz egyszerű dolguk a Katarba vezető úton.

“Lengyelország nagyon jó csapat, a magyarok pedig éppen most jutottak fel a Nemzetek Ligája A-divíziójába. Tudjuk, hogy ezek a meccsek nagyon nehezek és bonyolultak lesznek” – idézi a Sky Sports a szövetségi kapitányt.

Az Express szintén Lengyelországot és Magyarországot említi meg a két legveszélyesebb ellenfélként, hozzáteszik, “technikailag” a lengyelek a harmadik legjobbak a 2. kalapból, a magyarok pedig a második legjobbak a harmadik kalapból,

így nehéz lett volna sokkal rosszabb sorsolást összehozni az angolok szempontjából.

A The Sun egy szavazást is indított az oldalán, ahol arról kérdezte az olvasóit, hogy milyen nehézségűnek ítélik meg az angol válogatott csoportját. A szavazók 53.2 %-a könnyűnek gondolja ezt a hatost, 32.7 % közepesen nehéznek, 13.1 % nehéznek, míg 1 % arra klikkelt, hogy nem foglalkoztatja ez a kérdés.

LENGYELORSZÁG

A lengyel válogatott szövetségi kapitánya, Jerzy Brzęczek elmondta, nem a legnehezebb csoportba kerültek, de minden bizonnyal érdekes és izgalmas mérkőzések lesznek. A szakember kiemelte, jelenleg számára az a legfontosabb, hogy mi fog történni kedden, amikor is kiderül, hogy milyen sorrendben játsszák le a mérkőzéseket a csoportban.

A magyar válogatottról is részletesebb elemzést adott a a Przeglad Sportowy, amely kiemelte, hogy 2010 óta óriási fejlődésen ment keresztül a magyar foci, kiemelték, hogy egymás után két alkalommal is sikeresen kvalifikált a válogatott az Eb-re, míg a Ferencváros idén bejutott a BL-csoportkörbe.

– A magyar csapat azonban még így is gyengébb, mint a lengyel – nyilatkozta a lapnak a Lengyel Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke, Michał Listkiewicz. Vigyáznunk kell azonban, mert nagyon gyors ütemben fejlődnek, egyre jobbak és jobbak lesznek, bár az Európa-bajnokság után lehetnek problémáik, hiszen ott egy pokolian nehéz csoportba kerültek, és a kontinenstorna után biztosan nagyon csalódottak és szomorúak lesznek. Ezért az Eb után talán velük lenne a legjobb játszani. A magyar válogatott erőssége, hogy a klubfoci és a válogatott nagyon jól együtt tud működni. A válogatott stábja és az NB I-ben szereplő csapatok edzői szorosan együtt dolgoznak, a Fradi edzője, Szergej Rebrov például gyakran vitat meg különböző taktikai lehetőségeket Marco Rossival, a klubokban pedig a kulcsjátékosokat jól készítik fel a válogatottbeli meccsekre.

A lengyel szövetség jelenlegi elnöke, a korábbi kiváló labdarúgó, Zbigniew Boniek úgy fogalmazott, hogy “a harmadik hely óriási kudarc lenne”.

ALBÁNIA

Az albán válogatott szövetségi kapitánya, Edoardo Reja így fogalmazott a szövetség honlapján: “Nem volt szerencsénk a sorsoláson,

elmondhatom, hogy ez egy büntetéssel ér fel számunkra. A legrosszabb csoport, amibe kerülhettünk.

Anglia a csoport legerősebb együttese, de azt előre tudtuk, hogy az első kalapból csak erős csapat jöhet, így ezt elfogadjuk. A lengyelek is nagyon erősek, a második kalap egyik legjobb együttese, míg a magyarok is nagyon jól szerepelnek mostanában, összeértek. Abban reménykedtem, hogy a dánok és a horvátok mellé kerülünk, az a csoport jobban megfelelt volna nekünk. Mindenki ellen megpróbáljuk felvenni a harcot, de azt is hozzá kell tenni, hogy összességében kevés esélyünk van a második hely megszerzésére” – mondta a szakember, aki azt is elárulta, hogy előzetesen az volt a terv, hogy a magyar válogatottal játszanak felkészülési mérkőzést a vb-selejtezők előtt, de így új ellenfél után kell nézniük.

A Panorama Sport a korábbi 25-szörös albán válogatott védőt, Ervin Fakajt kérdezte a vb-selejtezőről. A 2007-ben visszavonult korábbi játékos is egyetértett abban, hogy nagyon nehéz csoportba kerültek az albánok.

– Ha logikusan belegondolunk az erőviszonyokba, akkor Magyarországgal fogunk megküzdeni a harmadik helyért. Ha sikerül elérni a harmadik pozíciót, akkor már egy sikeres kvalifikációs sorozatról beszélhetünk. Ez úgy sikerülhet, hogy a lehető legtöbb pontot begyűjtjük a tőlünk gyengébb ellenfelektől, ellenük nem hibázhatunk. Ezt követően pedig nyugodtabbak lehetünk a nehezebb meccseken. De ne feledjük, hogy Anglia teljesen más szint, és a lengyelek is magas minőséget képviselnek – zárta Fakaj. 

ANDORRA

“A sorsolás eredményeképp Andorra ismét találkozik a régi ismerősökkel” – írja a szövetség honlapja. Itt megemlítik, hogy Magyarország 2017-ben elesett az albán Nemzeti Stadionban, míg az albánokkal éppen az előző Eb-selejtezőn is egy csoportban szerepeltek, és nagy meglepetésre 2-2-es döntetlent értek el idegenben, Elbasaniban.

– Ez egy nagyon nehéz csoport, igaz Magyarország és Albánia ellen szép emlékeink vannak. – kezdte a Diaria Andorra oldalán Koldo Álvarez szövetségi kapitány. – Mindazonáltal tisztában vagyunk azzal, hogy nem élhetünk meg az emlékekből, keményen kell dolgoznunk, hogy szép dolgokat tudjunk tenni ebben a csoportban. Nemcsak Anglia, hanem Lengyelország, Magyarország, vagy éppen Albánia is erős csapat, utóbbi kettő például meg is nyerte a saját csoportját a Nemzetek Ligájában. Az a célunk, hogy minden meccsen versenyképesek legyünk és lehetőleg pontokat gyűjtögessünk. 

SAN MARINO

A szövetség honlapja csupán egy rövid cikkben foglalkozott a vb-selejtezők sorsolásával. Az ellenfelek kapcsán kiemelték, hogy akárcsak a 2014-es vb-selejtezők alkalmával, ismét Anglia és Lengyelország lesz az ellenfél, míg

Magyarországgal kapcsolatban megemlítik, hogy lehetőségük lesz játszani az új Puskás Arénában.

Szintén izgalmasnak vélik az Albánia és az Andorra elleni találkozókat, ellenük eddig csak barátságos mérkőzéseken léptek pályára.