“Nem igazán működött a tervünk”

Elszalasztott győzelmi esélyről és balszerencséről ír a sports.ru a szerdai mérkőzés kapcsán. Kiemelik, hogy 2018 novembere után először nem tudott gólt szerezni az orosz válogatott egy mérkőzésen. Akkor a svédek verték 2-0-ra a szbornaját, az azóta eltelt 14 találkozón azonban mindig betaláltak az oroszok – egészen mostanáig.

A portál idézte a hazai szövetségi kapitány, Sztanyiszlav Csercseszov meccs utáni nyilatkozatát is.

Próbáltuk állandó nyomás alá helyezni a magyarokat, de azok ügyesen ki tudtak szabadulni többször is, így nem igazán működött a tervünk. A második félidőben már jobban alakultak a dolgok, de nem egyszerű egy egész mérkőzésen ilyen nyomást kifejteni, bárki is legyen az ellenfél. Az utóbbi két találkozóra hat pontot terveztünk, de nem jött össze – túl optimisták voltunk.

A második játékrészben a felső lécet eltaláló Aleksei Ionov hasonlóképp csalódott volt, mint edzője.

Nem is emlékszem pontosan, hogyan találtam el a felső kapufát, olyan gyorsan történt minden. Ezeket a lehetőségeket jobban ki kellene használnunk. Dühös vagyok, hogy nem találtunk a kapuba és hogy elmaradt a győzelmünk, pedig megérdemeltük volna. Nehéz így megmondani, miért sikerült jobban a számunkra a második félidő, a szünetben megkaptuk a megfelelő utasításokat és tény, hogy veszélyesebbek is voltunk a fordulást követően. Az biztos, hogy most jobban sikerült a második játékrész, mint a törökök ellen. De attól még csalódás, hogy nem tudtunk győzni – mondta a Rosztov 31 éves középpályása.

A hazaiak védője, az Ahmat Groznij csapatában futballozó Andrey Semenov szerint picit meglepte őket a magyar válogatott az első játékrészben.

A magyarok a meccs elejétől fogva keményen letámadtak, de aztán úgy tűnt, elfáradtak, nem is lehet ilyen ritmusban végigjátszani egy mérkőzést. Szerettünk volna győzni, mindent meg is tettünk érte, de sajnos ez elmaradt, pedig jó lett volna bebiztosítani az első helyünket a csoportban.

Roman Zobnin, a házigazda középpályása szerint minden a győzelmük mellett szólt, mégis csak egy pontot szereztek.

Fizikálisan minden rendben volt nálunk, ez látszott azon, milyet nyomást tudtunk az ellenfélre helyezni – a második félidőt nagyjából végig a magyarok térfelén töltöttük, sőt, a 16-osuk előterében. A félidőben kisebb taktikai utasításokat kaptunk arra vonatkozóan, hogyan bonthatjuk meg jobban a védekezésüket. Felpörgetni nem kellett senkit mentálisan – fogalmazott.

Nem jött be a rizikó nélküli terv

A championat.com szerint hiába szólt minden statisztikai adat az oroszok mellett, mégsem tudtak felülkerekedni a magyar válogatotton.

A korábban a Lokomotiv Moszkvánál ügyvezetőként dolgozó Ilja Gerkus kemény szavakkal illette az orosz válogatott teljesítményét és magát a mérkőzést is.

“Ahogy azt várni lehetett, az orosz válogatott játéka igencsak poshadt volt. Egy ilyen sorozat végén a középkorú játékosaink arra még képesek voltak, hogy megkergessék és a kapu elé szorísák a fiatalabb magyarokat, de arra már nem, hogy be is vegyék a kapujukat. Mindent elmond, hogy a legfiatalabb futballistánk a 25 éves Anton Miranchuk volt! Ráadásul fáradtnak is tűnt és alulteljesített az egész csapat, amely kockázat nélkül futballozott, de nem jött be a rizikó nélküli terve” – szólt a kommentár.

Sebezhető balszél, bátor magyarok

A sovsport.ru azért dicsér is, méghozzá Csercseszov egyik döntését, amellyel Smolnikovot nevezte jobbhátvédnek. “A frissen beállt védőnek az oldalvonalnál Holender Filipet kellett figyelnie – és “meg is ette őt”, a második félidőre már nem is jött ki a magyar” – írják. Jut az elismerő szavakból a magyar válogatottnak is, amely a lap szerint olyannyira bátran és aktívan kezdett, hogy a házigazda csak hat szabálytalansággal tudta megfékezni az első tizennégy percben. Később azonban magára talált a szbornaja – és itt megint megemlítik Holendert, aki néha szabadon hagyta maga mögött a balszélt, így az oroszoknak volt lehetőségük a jobb oldalon támadásokat építeni. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a szélső lecserélése és Fiola beállítása sem hozott túl nagy változást a szünetben, továbbra is a magyar védelem/védekezés bal oldala volt a sebezhető.

Az Izvesztyija szerint az első félidő nagyrészében inkább az történt a pályán, amit a “bátor és magabiztos” magyarok akartak, sőt, a második játékrész első tíz perce is inkább rólunk szólt. Utána viszont fölénk kerekedtek az oroszok, akik a balszerencsét is átkozhatják az elmaradt győzelmük miatt. Ami azt jelenti, hogy az orosz válogatott nem nyugodhat meg, a magyarok ugyanis még megelőzhetik a Nemzetek Ligája-csoport élén.

A sport-express.ru úgy látta, a vezéregyéniségek hiánya is oda vezetett, hogy Oroszország csak egy pontot szerzett Moszkvában. Azt pedig riazstó jelnek tartják, hogy a válogatottjuk már zsinórban a harmadik meccsén tűnt kimerültnek és enerváltnak, ami a játék színvonalára is hatással volt.

Emellett kiemeltek egy jelenetet is, amikor Zobnin lövése szerintük egy magyar kézen csattant, de az angol játékvezető Michael Oliver nem ítélt büntetőt, hiába tűnt az oroszok szerint egyértelműnek.

A portál szerint azért is maradhatott el a 11-es, mert a bíró nem helyezkedett túl jól, így nem láthatta tisztán az esetet. A lap szerint viszont mindez megint felvetette a kérdést, hogy “miért nincs VAR a Nemzetek Ligájában?” Ugyanakkor megjegyzik, hogy nem lehet Oliver nyakába varrni – a döntése ellenére sem – az oroszok pontvesztését.

“Ilyet nem láttam még, mióta a magyar válogatottnál vagyok” – Szalaiék értékelései Moszkvából