U17-es válogatottunk pénteken délután, magyar idő szerint 18.00 órakor játssza le utolsó csoportmérkőzését az írországi Európa-bajnokságon, az ellenfél az orosz válogatott lesz.

A két válogatott ellentétes utat járt be eddig a tornán: a mieink a nyitómeccsen a portugálokat, majd a második fordulóban az izlandiakat legyőzve már megnyerték csoportjukat, az oroszok viszont mindkét csoportriválistól egygólos vereséget szenvedtek, és már biztosan az utolsó helyen zárják a kvartettet, vagyis a pénteki találkozó után hazautaznak Írországból – írja az mlsz.hu.

A csoport végeredménye szempontjából tehát nincs tétje az egymás elleni mérkőzésnek, mégsem mindegy, hogy milyen eredményt ér el válogatottunk. Előfordulhat, hogy még jelentősége lesz a megszerzett pontok számának, de egyelőre senki sem ezt számolgatja, hanem a stáb és a játékosok is azzal foglalkoznak, hogy sikerüljön hibátlan mérleggel zárni a csoportkört. Preisinger Sándor szövetségi edző külön felhívta játékosai figyelmét arra, hogy az oroszok elleni meccs ugyanolyan fontos, mint a korábbi találkozók, ezért minden pályára lépő játékosnak ugyanúgy a maximumot kell adnia, mint ha a továbbjutás múlna az összecsapáson. Az orosz válogatottnak mindkét eddigi mérkőzésén volt egy rossz és egy jó félideje, a helyzetei alapján az izlandiak és a portugálok ellen is benne volt a fordítás a játékában.

– Az orosz csapat nagyon jó, a legkevésbé sem számítunk arra, hogy a kiesése után nem nyújt száz százalékot ellenünk, de mi szintén tudásunk legjavát fogjuk adni a csoportelsőség megszerzése után is – mondta az mlsz.hu-nak Major Sámuel, a Salzburg légiósa, aki az eddigi mindkét mérkőzésen kezdőként lépett pályára. – Egy futballista mindig nyerni akar, bárhogy is álljon csapata a tabellán.

Ilyenkor mutatkozik meg igazán a karakter, amikor annak ellenére is a maximumra törekszik valaki, ha nincs igazi tétje a mérkőzésnek.

Most az oroszok elleni találkozó a legfontosabb, úgy kell játszanunk, mintha ez lenne a döntő, és ez a győzelem kellene a célunk eléréséhez. Biztos vagyok benne, hogy a körülmények ellenére élet-halál harc lesz köztünk a pályán. Nagyon nehéz meccs vár ránk, és ahhoz, hogy sikeresek legyünk, ugyanolyan fegyelmezetten kell futballoznunk, mint az első két mérkőzésen. Nem számolgatunk, mi várhat ránk a folytatásban, egyszerűen meg akarjuk nyerni a következő mérkőzést, a továbbiakról ráérünk a lefújás után gondolkodni. Ha most is a tudásunk legjavát adjunk, akkor nem lehetünk elégedetlenek a csoportkör zárása után, bármi is legyen az eredmény az oroszok ellen.

Sérülés miatt szerencsére senkinek sem kell kihagynia a pénteki meccset, míg Zuigeber Ákos eltiltás miatt nem léphet pályára.

A csoport állása két forduló után:

1. Magyarország 6 pont
2. Izland 3 pont (4-4)
3. Portugália 3 pont (2-2)
4. Oroszország 0 pont