Az olasz szakember az interjú elején elmondta, meglepődött, hogy őt választották az év edzőjének, hiszen tisztában van azzal, hogy Magyarország számos olimpiai sportágban a világ legjobbjai közé tartozik, nagyon sikeresek, ám az a tény, hogy végül ő nyert, csak megerősíti, hogy a labdarúgás nagyon népszerű sport hazánkban. Rossi kitért arra is, hogy észlelt-e valamilyen változást maga körül Olaszországban azt követően, hogy ilyen sikeres éve volt a válogatottal.

– Valamivel talán több interjút adok, de összességében semmi nem változott. Olaszországban az emberek többnyire az olasz bajnokságra és a saját válogatottjukra fókuszálnak, valamint az országban dolgozó edzőkre. Be kell vallanom, hogy sokkal népszerűbb vagyok Magyarországon, mint a világ akármelyik más országában. Olaszországban senki nem ismer fel, míg Magyarországon rengeteg ember megállít az utcákon – mondta a szakember, majd arra reagált, hogy a válogatottunk 12 helyet ugorva a 40. helyre lépett előre a világranglistán, őt pedig az IFFHS beválasztotta a 10 legjobb szövetségi kapitány közé. – Ami a díjakat és az elismeréseket illeti, bár csak nyolc mérkőzést játszottunk, ez volt a karrierem nyolc legfontosabb mérkőzése is egyben. Már márciusban készen álltunk az Eb-pótselejtezőkre, de az UEFA szeptemberre halasztotta a mérkőzések időpontját, így volt elég időnk még részletesebben átnézni az ellenfél összes játékosát és statisztikájukat. Úgy döntöttünk, hogy kissé megújítjuk a magyar válogatottat, több új fiatal játékost hívtunk meg, és ez lesz a feladatunk a jövőben is.

Természetesen nem elég fiatalnak lenni ahhoz, hogy valaki bekerüljön a válogatottba. Egy játékosnak rendkívül jónak és motiváltnak kell lennie.

Hiszem, hogy találunk még további ígéretes fiatal focistákat is, elsősorban azonban most meg akarjuk tartani azt a csapatot, amely kijutott az Eb-re. Ahhoz, hogy valaki mást is nevezzek a kontinenstornára, valami igazán kivételes dolgot kell bemutatnia.

Rossi Szoboszlaival kapcsolatban kiemelte, hogy a nagy tehetsége mellett nagyon intelligens és elszánt is, nagyon jól ismeri az erősségeit és gyengeségeit, továbbá azzal is tisztában van, hogy miben kell fejlődnie. Keményen dolgozik nemcsak az edzésen, hanem általánosan az életvitelén is, nem akar a komfortzónájában maradni.

– Azt hiszem, jól döntött, hogy a Bundesligába igazolt. Nagy a különbség az osztrák és a német bajnokság között, de sok alapelv hasonló, így képes lesz alkalmazkodni. Természetesen mindenekelőtt egészségesnek kell lennie. Jelenleg kisebb sérüléstől szenved, de február elején talán már játszhat. Véleményem szerint, néhány év múlva Szoboszlai Európa egyik legjobb középpályása lesz – folytatta a kapitány, majd kitért a sokat kritizált Szalai Ádámra is. – Szalait gyakran kritizálják a szurkolók és az újságírók is, de többször hangsúlyoztam, hogy ő a legfontosabb játékosunk és a csapat abszolút vezetője. Ezért ő volt a csapatkapitányom az első pillanattól kezdve. Igazán karizmatikus személyiség. Az utóbbi időben sok nehézséggel szembesült, megsérült, nem játszott Mainzban, ami természetesen probléma. Hiszek abban, hogy új klubot fog találni, mert a Bundesligában gyengélkedő Mainzban nem számíthat sok pozitív impulzusra. El sem akarjuk képzelni, hogy júniusig vagy akár már márciusig ne játsszon rendszeresen, hiszen nemsokára a világbajnoki-selejtezők is elkezdődnek. Szalai azért is nagyon fontos játékos számomra, mert nincs ilyen klasszikus támadónk. Idén Németország, Portugália, Franciaország vár ránk az Eb-n, Anglia és Lengyelország pedig a vb-selejtezőkön.

Velük szemben szükségünk van egy támadóra, aki a felívelt labdákat meg tudja tartani. Mondja meg, mégis kit hívhatnánk meg Szalai helyett? Melyik klasszikus támadó felel meg ezeknek az elvárásoknak? Nincs másunk!

A Honvédnál játszó Balogh Norbert magas, de nem jól tartja meg a labdát, Bobál Gergely nem játszik a portugál CD Nacionalban, Novothny Soma pedig a Bochumban, ráadásul nincs tapasztalatuk a válogatottban. Eppel Márton a Honvédnál nincs olyan fizikai formában, hogy meghívjuk. Csak Szalai Ádámra számíthatunk.

Az újságíró felvetésére Marco Rossi beszélt a Slovan Bratislava középpályásáról, Holman Dávidról is, aki sokak szerint megérdemelné, hogy válogatott legyen.

– Holmanról sokat beszélnek az emberek, de kérdem én: ki volt az egyetlen edző, aki meghívta őt a válogatottba, és lehetőséget adott neki a pályán? Én voltam! Nagyon jól ismerem, sokszor vitatkoztam vele, bár nem mostanában. Mondtam neki, hogy min kellene javítania. Amikor nála van a labda, kiváló játékos, kiváló támadó tulajdonságokkal. De amikor az ő posztján játszó Szoboszlaihoz és Kalmárhoz hasonlítjuk, akkor meg kell említeni, hogy Holman sokkal kevesebb védekező munkát tud ellátni. A Slovan abszolút meghatározó csapat a szlovák bajnokságban, a legtöbb mérkőzésen náluk van a labda, sokkal többet támadnak, mint védekeznek.

A Slovan anélkül játszhat, hogy a támadó játékosok nagyobb mértékben segítenének be a védekezésbe. A labda elvesztése után Holman néha megáll, nem segít a védekezésben.

A válogatottban ez nem működne. Be kell látnunk, hogy nem Belgium vagy Franciaország, hanem Magyarország vagyunk, és minden játékosnak meg kell küzdenie minden labdáért. Ezért nem hívtam meg Holmant az utóbbi időben. Szoboszlai és Kalmár szerintem jóval komplexebb játékosok, mint Holman. Megmondom őszintén, ha a franciák, németek vagy portugálok ellen játszunk, akkor valószínűleg nem lesz egyszerre a pályán Szoboszlai és Kalmár, de biztos vagyok benne, hogy Zsolt megkapja az esélyét. Ők ketten tipikus “tízesek”, a labda elvesztése után képesek visszaszerezni azt, és védekezésben is jól működnek, bár alapvetően nem védekező játékosok – mondta Rossi.

Az olasz tréner elmondta, hogy a szlovák bajnokságban játszó játékosok közül nagyon jó benyomást tett rá Schäfer András, aki szintén jó döntést hozott azzal, hogy a DAC-hoz igazolt, mert rendszeres játéklehetőséghez jut. A 21 éves középpályással kapcsolatban kiemelte, hogy a válogatottban is jól mutatkozott be és ígéretes játékos a jövőre nézve. Rossi végül a nyári Eb-ről is szót ejtett.

– A földön kell maradnunk. Nagy előrelépést étettünk, nagyot ugrottunk a világranglistán, de még mindig csak a 40. helyen vagyunk, míg az ellenfeleink topcsapatok lesznek. Papíron sokkal jobbak, a várakozások szerint nincs esélyünk ellenük. Másrészt viszont nagyon fontos lesz, hogyan játszunk, és ha taktikailag jól szervezettek vagyunk, ha bízunk egymásban és segítjük egymást, akkor a világ legerősebb csapatának dolgát is megnehezíthetjük. Nehéz eredményekről beszélni , de én akkor is nyerni akarok, amikor kártyázok a feleségemmel, a lányommal és a fiammal. A győzelemre fogunk készülni, én azonban nem vagyok egy beképzelt ember, nagyon jól tudom, hogy rendkívül nehéz lesz, de a megfelelő felkészüléssel akár meg is valósulhat. Csak egy dolgot szeretnék látni, hogy félelem nélkül játsszunk a világ legjobb csapata ellen is – zárta Rossi.