A kerethirdetésről

Nem fűzhetek magyarázhatok minden egyes névhez, önök is tisztában vannak azzal, milyen kritériumok alapján történik a kerethirdetés immáron két éve és három hónapja. Egyetlen egy név kapcsán adnék magyarázatot,

Kleinheisler Lászlót szerettem volna behívni most és szeptemberben is, de személyes okok miatt nem volt erre lehetőségem – ha kíváncsiak, miért, kérdezzék őt.

Szalai Ádám viszontagságos napjairól

Majdnem minden nap beszélek vele, mint ahogyan nagyon sok más játékossal is. Ádám 8-9 napja játszott a Német Kupában utoljára, gólt is szerzett, pár napja úgy tűnt, hogy minden a rendes kerékvágásban halad, villámcsapásként jött a hír, hogy a klubcsapata és közte van valamilyen nézeteltérés. Egy a fontos számomra, hogy Ádám edzésben legyen, ez pedig biztosított a számára a klubjánál. A harmadik legjobb bajnokságban játszik Európában, a BL-elődöntőbe a német liga két csapatot is delegált. Minden nap edz, jó állapotban van, holnap vagy holnapután bízom benne, hogy arról fogunk hallani, már teljes jogú kerettagja a Mainznak.

A B-listáról és a szakmai munkáról a feszített tempóban

Muszáj megoldanunk valahogy a szakmai munkát. Három idegenbeli meccs áll előttünk, mindent megtettünk, hogy a legoptimálisabban jelöljük ki az edzéseket, így közvetlenül a mérkőzések előtt is tudunk tréningezni. Remélem, hogy jó eredményekhez vezetnek az erőfeszítéseink. A legfontosabb meccs a legelső. Úgy érzem, több mint elégséges a keretben jelenlévők száma, arra is felkészültünk, ha rögtönöznünk kell a keret kialakításán. Megvan a lehetőségünk a változtatásra, minden eshetőségre felkészültünk.

Dzsudzsák Balázs hazaigazolásáról

Ahogyan már korábban elmondtam, tisztelem Balázs döntését. Az ő esetében arról is szó van, hogy már majdnem 34 éves, muszáj volt eligazolnia, hogy játszhasson. Az ő személyében a DVSC egy olyan játékost igazolt le, aki biztos, hogy segíteni fogja a technikai adottságaival a klubot. Úgy döntött, hogy hazatér, biztos vagyok benne, hogy már most nagyon jó fizikai állapotban van és segít a DVSC-nek az NB I-be való visszajutásban.

Minden válogatott játékos döntését tisztelem, akik úgy döntöttek, hogy az NB II-ben futballoznak. Egy dolog a másodosztályban futballozni, és egészen más a német vagy az olasz másodosztályban.

Tisztelem Balázs labdarúgói pályafutását, 108 válogatottságot nem tudhat maga mögött egy akármilyen játékos, ő egy nagyon fontos labdarúgó. Ha lesz lehetőségem meghívni, azt nagy örömmel fogom tenni, mert örülnék, ha megdöntené a válogatottsági rekordot, de a jelenlegi szabályaim alapján még nem tudtam őt meghívni.

Válogatott keret: Remek formában lévő újoncra is számít Rossi az év meccsén – itt van a névsor

NB II-ből a válogatottba?

Ha figyeltek, tudják, milyen szabályokhoz tartom magam, mert mindig következetes voltam. A legutóbbi kerethirdetésnél, amikor Korhut válogatottba hívása mellett érveltem, szó volt arról, hogy egy hónappal azelőtt ő még Görögországban játszott, mi pedig a baloldalon meg voltunk szorulva. Azóta eltelt valamennyi idő és mások a feltételek, az adottságok. Az a benyomásunk támadhat, ha a DVSC játékára és az NB II-es tabellára pillantunk, hogy egy NB I-es technikai adottságokkal rendelkező csapat játszik a másodosztályban.

De azt is tartsuk szem előtt, hogy olyan csapatok ellen lépnek pályára, amelyeket nem lehet összehasonlítani azokkal a válogatottakkal, akikkel nekünk kell megküzdenünk.

Ezért is nehéz, majdnem lehetetlen elképzelni egy olyan helyzetet, hogy a másodosztályból valaki megjelenjen például Bulgária, Szerbia vagy Törökország elleni meccsen.

Ha legyőzzük Bulgáriát, már készülünk egy hónappal későbbre, a román-izland meccs győztesére?

– Az első meccsen a bolgárok ellen játszunk, most csak ez számít, majd három nappal később újra pályára lépünk. A kezdőben 3-4 játékost változtatnom kell az biztos, tehát Szerbiában több játékos is más lesz, és hasonló lesz a helyzet az Oroszország elleni harmadik meccsen. De sosem taktikázunk távolabbi léptékben, csak az első mérkőzés számít, aztán pedig a második és végül csak a harmadik, nem tekintünk novemberre. Előreléptünk a Nemzetek Ligája B-divíziójába, ezt szeretnénk megtartani, már csak azért is, mert a lebonyolítás miatt ez később megtérülhet.

Könyves személyében újoncot hívott be

– Varga Kevint is most hívtam be én elsőként, így számomra ő is egy újonc lesz. Könyves játékát tavaly óta figyeljük, már a Paksban is jól játszott, az előző kerethirdetésnél is elhangzott volna a neve, csak a ZTE-Vidi első bajnokin megsérült. Remélem nem sértem meg, ha ezt mondom, de nem egy elegáns játékos, de harcos és jól küzd. Sokszor mondtam, most is elismétlem, az eredményt sok tényező határozza meg, nem tudunk minden tényezőre hatással lenni, Jó lenne megígérni, hogy győzünk, de egyet várok a játékosoktól, ha nem győznénk, valamennyien harcoljanak a kezdő sípszótól a lefújásig. Ezt a hozzáállást láttam az utolsó két meccsen, olyan játékosokat láttam, akik 95 percig hajlandóak küzdeni. Ez garantálja azt, hogy emelt fővel hagyhatjuk el a pályát.

Ehhez 26 harcosra van szükségem, 26 olyan emberre, akik nem engednek az elsőtől az utolsó pillanatig és Könyves jó példa számomra, aki ezt a mentalitást megtestesíti. Nem egy Marco Van Basten, de megérdemli, hogy meghívjam.

Nem fiatal már 31 évesen, de Cseri sem, de az életkoruk olyan üzenetet közvetít mindenki felé, aki az NB I-ben játszik, hogy akinek a részéről azt látom, hogy támadó szellemiséget képvisel és kötődik a klubjához, játsszon akár a ZTE-ben, akár Mezőkövesden, akárhol, annak lehetőséget akarok biztosítani a válogatottban, mert ott is jól fog teljesíteni.

Többen is kevés játéklehetőséget kapnak a klubjukban

– Nagy Ádámot nem sorolnám ide, hiszen szerdán 90 percet játszott az Aston Villa ellen, vele nincs ilyen probléma. Egyetlen kivételt tudnék mondani, aki miatt valaha is eltértem a szabályoktól, Nagy Ádámot behívtam, amikor a Bolognában nem játszott, ekkor zsinórban kétszer is ő volt a legjobb a pályán a válogatottban Észtország és Finnország ellen. Ez volt az egyetlen kivétel, amikor eltértem a szabályaimtól. Szalai Ádámról már említést tettem, néhány nappal ezelőttig még játszott. Willi Orbán még nagy kérdés, hiszen nem nagyon játszatják, az utolsó két meccsét a válogatottban játszotta. Azzal tisztában vagyok, hogy ha ő az első meccsen Bulgária ellen játszani fog, akkor nem Belgrádban nem tehetem be a csapatba a második találkozón, esetleg a harmadikon tud pályára lépni.

De, ha én a mostani helyzetben nem akarnám Willi Orbánt a keretbe hívni, akkor önöknek le kellene engem tartóztatni, mert elment az eszem.

Ő jelenleg a legjobb védőnk, hihetetlen adottságokkal rendelkezik, mindig azt látom edzéseken, hogy 110 %-ot belead. Most klubedzője nem játszatja, de remélem, hogy lesz valamilyen változás ebben, de számomra ő most nélkülözhetetlen játékos.