Az azeriek ellen a 13. válogatott mérkőzésén pályára lépő Kovács István a M4 Sporthíradónak adott interjúban a nemzeti csapat soron következő feladatairól, az új Puskás Arénáról és a MOL Fehérvár jelenlegi formájáról is beszélt.

– Biztos, hogy benne volt a fejekben és a lábakban a rémálomszerű spliti mérkőzés. Én olyan szinten kicsit szerencsésebb voltam – habár én is ott voltam és átéltem ezt a mérkőzést –, hogy nem játszottam, így nem voltak játékpercek a lábaimban, kicsit frissebb voltam, mint a társak – tért ki a MOL Fehérvár FC válogatott középpályása az előző hét válogatott mérkőzéseire. – Sokkal koncentráltabban, sokkal profibban kell ezeket a helyzeteket értékesíteni és akkor el tudjuk kerülni az ilyen szituációkat, mint volt az azeriek ellen, hogy egy ilyen lecsorgó labdából eredményes tud lenni az ellenfél, még ha a játékvezető nem is adta meg nekik ezt a találatot szerencsére. Ezeket el kell tudni kerülni és le kell tudni zárni a mérkőzéseket.

Kovács a 15 ezer kisgyermek szurkolásával kapcsolatban elmondta, fantasztikus volt a hangulat, és ugyan nem volt szervezett szurkolás, de így is hatalmas hangorkán volt minden egyes támadásunknál és helyzetünknél.

– Ennek a mérkőzésnek nem csak abból a szempontból volt jelentősége, hogy életben tartottuk az Eb-re való kijutásra az esélyünket, hanem

ezek a gyerekek olyan pozitív élménnyel, pozitív töltettel tudtak hazamenni, hogy ez jó alap lehet egy futballkarrierhez,

vagy a későbbiekben valamilyen futballközegben betöltött titulusra – folytatta, majd arról is beszélt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott amennyiben november 19-én győzni tud Cardiffban a Wales elleni Eb-selejtezőn, kijut a 2020-as kontinensviadalra, négy nappal korábban azonban az új Puskás Aréna magyar–uruguayi nyitómérkőzésén lesz jelenésük. –Talán szerencsés, hogy az első mérkőzésünk nem a selejtező, hanem ez a stadionavató lesz. Az elmúlt időszakban nem igazán sikerültek az összetartások során az első mérkőzések, bár ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de reméljük, a stadionavató egy ünnep lesz a magyar labdarúgásnak, az embereknek, a válogatottnak és utána ez egy olyan töltet lehet a csapatunkra nézve, hogy eredményesek tudunk lenni Walesben. Az nem lesz egy egyszerű mérkőzés, ezt előre borítékolhatjuk. Ez egy döntővel felérő párharc lesz számunkra.

Kovács kiemelte, még nem volt alkalma ilyen mérkőzésen, ennyi szurkoló előtt pályára lépni, talán a kettős rangadók alkalmával lehetett hasonló Magyarországon.

– Kíváncsian várom én is a találkozót, egyrészt amiatt, hogyan néz ki az új stadion, másrészt, hogy milyen körítést tudnak teremteni a szurkolók. Ha abba belegondolunk, hogy a Groupama Arénában 22 ezer drukker milyen fantasztikus hangulatot tudott teremteni,

akkor ez háromszor ennyi drukkerrel még inkább pokoli hangulat lesz

– tette hozzá, végül pedig klubcsapata, a MOL Fehérvár FC Mezőkövesd elleni következő bajnokijáról is szót ejtett. – Kijavítottuk az Újpest elleni vereséget, ugyanakkor nem brillíroztunk a DVSC ellen és ez intő jel lehet a számunkra. Lehet, hogy nálunk van a minőségbeli előny akár a DVSC, akár a Mezőkövesdet tekintve – nem lebecsülve őket, ezúton is gratulálok az eddigi eredményeikhez -, viszont számunkra csak az lehet az elfogadható, ha három pontot szerzünk.