Kulcsfontosságúak lehetnek a rögzített szituációk Guzmics Richárd, a franciaországi Európa-bajnokság nyitányára készülő magyar labdarúgó-válogatott védője szerint. A nemzeti csapat első hivatalos sajtótájékoztatóján, pénteken Montauroux városában a Wisla Kraków futballistája megjegyezte, szerencséjükre a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs kiválóan végzi el ezeket a pontrúgásokat, az ausztriai edzőtáborban pedig rengeteget gyakorolták a rögzített helyzeteket.

Guzmics újságírói felvetésre reagálva elmondta – az MLSZ honlapja szerint -, megtisztelőnek érzi, ha bárki is vezérnek tartja őt, de négyen alkotják a védelmet, ráadásul a csapat ereje az egységesség, azaz mindenki kiveszi a részét a támadásból és a védekezésből egyaránt.

– Nem mondanám, hogy a védelem vezére vagyok. A csapat együtt védekezik és együtt támad, így nem egy emberen múlik, ha gólt kapunk, mint ahogy nem egy ember érdeme, ha nullára hozunk egy meccset. A selejtezőkön ez többször is sikerült, így megmutattuk: szervezettek vagyunk. Fontosak a rögzített helyzetek, és nagyon jó, hogy Dzsudzsák Balázs személyében van egy remek bal lábbal rendelkező játékosunk. Sokat gyakoroltuk ezeket a szituációkat, szeretnénk sikeresek lenni a pontrúgásokból.

– Az ellenfeleink közül főként a csapat tengelyét, a Dragovic-Janko duót emelném ki, akik gyakorlatilag meghatározzák az osztrák válogatott játékát – válaszolt egy Ausztriát firtató kérdésre Guzmics. – De rajtuk kívül kiemelhetném Arnautovicot is. Ausztria nagyon erős a széleken, erre mindenképpen készülünk kell.

Guzmics azt is elmondta: a terrorfenyegetettség ellenére a válogatott játékosai tökéletesen biztonságban érezhetik magukat.

– Sajnálatos dolog, hogy a terror jelen van, és belerondít ebbe a fociünnepbe. Sokan vigyáznak ránk, ha mindenki láthatná, kik őrzik a biztonságunkat, senki nem aggódna a biztonságunk miatt.

A sajtótájékoztatón részt vett Korhut Mihály is, aki az osztrákok elleni első találkozóval kapcsolatban megjegyezte, remek játékosok alkotják a rivális keretét, ugyanakkor a magyar válogatott szakmai stábja maximálisan felkészíti majd őket a nyitómérkőzésre.

– Minden focista erről álmodik, hogy egyszer magára húzhatja a válogatott mezt, természetesen én is – idézi Korhutot az mlsz.hu. – Kaposváron lettem NB I-es játékos, ott indult a karrierem. Miután félévvel később visszakerültem a kölcsönből a DVSC-be, bajnokok lettünk, és a játék is jól ment. Reméltem, hogy válogatott leszek, és most nagyon örülök, hogy nem csak ezt az álmomat sikerült teljesíteni, hanem ide, Franciaországban is eljutottam. Egy Eb-n szerepelni nagy élmény, remélem, a pályán is megmutathatom magam majd valamelyik mérkőzésen. Elsősorban kitartásra volt szükség, hogy elérjem ezt, sok áldozatot kellett meghoznom, és sok mindent kellett feláldoznom ezért az álomért, de sikerült, és nagyon megérte.

Újságírói kérdésre Korhut Andreas Möllerről is mondott néhány gondolatot:

– Andreas Möller nagyon jó edző, nem véletlenül futott be ekkora karriert. Minden labdaérintésén látszik, hogy nagyon képzett, technikás játékos volt, és még mindig nagyszerűen bánik a labdával. Sokat számít a csapatnak, hogy egy ilyen világklasszis van mellettünk, a tanácsai és a tapasztalata jól jönnek majd az Eb-összecsapásokra is. Nem utolsósorban egy rendkívül jó kedélyű, mókás ember.

A válogatott pénteken délelőtt edz, ezt követően átköltözik végleges szálláshelyére, Terre Blanche-ba, majd délután Bernd Storck szövetségi kapitány már itt vezényel tréninget a 23-as keret tagjainak.

Az Eb-re 44 év után kijutott magyar válogatott kedden Ausztriával csap össze Bordeaux-ban, majd négy nappal később Marseille-ben Izland, végül június 22-én, Lyonban Portugália lesz az ellenfele. (mlsz.hu / MTI)