A magyar válogatott 29 éves hátvédje, Willi Orbán a zeit.de nevű német lapnak adott interjújában osztotta meg az aktuális háborús helyzethez fűződő érzéseit.

– A téma mindig a fejedben jár, még a pályán is. Amikor látod a képeket, amint civileket támadnak meg, és lakóházakat ágyúznak. Minden olyan közel van, ezért érint ez a háború mindannyiunkat – kezdte Orbán. Az első néhány nap nehéz volt. Legkésőbb bemelegítéskor viszont próbálsz a meccsre koncentrálni. De végül versenysportolóként kell viselkedni pályán, ahogyan mindig.

A 28-szoros válogatott játékos arról is beszélt, hogy ő személy szerint fél-e a háborútól. Mint ismert, Orbán lengyel és magyar gyökerekkel is rendelkezik, Ukrajna pedig mindkét országgal szomszédos.

– Valójában nem vagyok egy félős típus. Nagyon kevesen várták volna, hogy valaha is eljön az, hogy háború tör ki. A családom Kaiserslauternben él, így Ramstein, a nagy amerikai katonai bázis a közelben van. Beszámolnak arról, hogy minden nap gyakorlatokat tartanak ott és a szokásosnál sokkal több vadászgép repül, ettől kényelmetlenül szoktam magam érezni.

Orbán azt is megosztotta, hogy a háború kezdete óta adakozik a bajba jutott embereknek.

– Eddig szórványosan adományoztam különböző szervezeteknek. Az elmúlt hónapban többször is kapcsolatba léptem a Common Goal-lal és a tervezettnél korábban kezdtem el velük dolgozni, mert az adományokra valószínűleg most nagyobb szükség van, mint valaha. Mi labdarúgók kiváltságosak vagyunk, jól keresünk, ez nem titok. Most már tehetek azért, hogy segítsek az embereknek gyorsabb vagy jobb segítséget kapni. Dani Olmo és Konrad Laimer csapattársaim is egy ideje a Common Goalnál dolgoznak. De csak később tudtam meg, mert soha nem hozták nyilvánosságra. Az tény, hogy nekünk labdarúgóknak társadalmi felelősségünk van, és egy ilyen helyzetben segítenünk kell.

Az interjú végén Willi Orbán elmondta, hogy a lipcsei klub is tudatában van társadalmi felelősségének és mindenképpen hozzájárulnak az adakozáshoz és az emberek megsegítéséhez.

Akciós Hertha: Dárdait 40 ezer szurkoló ünnepelte, most olcsó jegyekkel próbálkozik a klub