12 évesen kerültem ki a Rapid Wienhez. Az első évemben Sopronba költöztünk, hiszen nem beszéltem németül és egyből nem vettek fel a kollégiumba. Sopronban kezdtem el a gimnáziumot nyelvi előkészítőn, hogy minél hamarabb megtanuljam a nyelvet. Nagyon nehéz évek voltak, mert fiatalon elkerülni a családtól nem egyszerű. Viszont hatalmas lépcsőfok volt a karrieremben, és visszagondolva ez egy nagyon jó lépés volt. Rengeteget kaptam a Rapidtól. Ott lettem profi labdarúgó, ott kaptam az első szerződésemet és folyamatosan lépésről lépesre be tudtam mutatkozni a felnőttcsapatban. Nagyon hálás vagyok a klubnak – kezdte Szalai Attila az MLSZ Instragram-oldalán közzétett videóbejegyzésben, majd a kezdeti lépésekről említést tett.

Egyből focival kezdtem, ami úgymond szerelem volt első látásra. Nagyon fiatalon 4-5 évesen rúgtam a labdát, hiszen minden barátom focizott és én is ennek hatására kezdtem el. Baloldalon mindent játszottam a pályafutásom elején, aztán amikor a Rapid Wienhez igazoltam, akkor kezdtem el belső védőként szerepelni.

Szalai elmondása szerint jól érzi magát a válogatottban, hiszen a beilleszkedésében a rutinos játékosok is segítettek.

Itt a válogatottban nagyon jó a közeg, nagyon jó csapattársakkal készülhetek .Szerencsére sok ilyen játékost tudok mondani, akivel jó vagy különleges a kapcsolatom. Cseri Tomival még Mezőkövesden játszottunk együtt, jó pár srácot az U21-es válogatottból ismerek, mint például Szoboszlai Dominikot, Gazdag Danit, Varga Kevint. Úgy gondolom, a rutinos játékosok is rengeteget segítenek a beilleszkedésben. Elég csak Szalai Ádit vagy Gulácsi Petit mondanom. Nagyon jó az összhang a csapatban.

Végül az első felnőtt válogatott meccséről is szót ejtett.

Megmondom őszintén, nem izgultam az első mérkőzésem előtt. Természetesen a meccsdrukk mindenkiben benne van, de hatalmas élmény volt. Leírhatatlanul boldog voltam, hogy ezt átélhettem. Azért dolgozom a jövőben is, hogy minél több ilyen lehetőségem adódjon.

Közel kétmillió euróért sem adta el klubja a magyar válogatott védőt – Bundesliga-csapat is vitte volna