Mint arról beszámoltunk, Marco Rossi lett a Dunaszerdahely új vezetőedzője, a Honvéd volt olasz szakvezetője kétéves szerződést kötött a szlovák élvonalban szereplő csallóközi gárdával.

A tréner a csapatot a 7. helyre vezető László Csabát váltotta a posztján, ami sok szurkolót meglepett, de Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa tiszta vizet öntött a pohárba a Paraméternek adott interjúban. Ebből idézünk az alábbiakban.

“A Fradi elleni győzelem után tudtam meg, honnan jön az utódom” – exkluzív interjú Marco Rossival

 

Milyen elvárásokat támaszt Marco Rossi elé?

– Az elmúlt három évben megpróbáltunk építkezni. Úgy érzem, pillanatról pillanatra, és évről évre erősebb lett a DAC, és ez nem csak a helyezésben nyilvánul meg, hanem a csapatszellemben, az együttes felépítésében, az infrastruktúrában és a klub népszerűségében is. Ezt kell folytatnunk, ez az, amit tovább kell fejleszteni. A mi terveinkben nagyon fontos szerepet játszanak a fiatal játékosok, az ő beillesztésük a csapatba. Ők nem csak beépülni akarnak, hanem folyamatosan jobbak akarnak lenni, sikereket elérni. Az ő professzionális karrierjükben egy lépcsfok lehet a DAC, ahonnan akár Európa nagycsapataiba is tovább tudnak lépni. Ebben is szeretnénk segíteni, és nem véletlen, hogy volt olyan meccsünk, amelyen 23 év körül volt az átlagéletkor a pályán. Ez az út jó, Marco Rossi pedig arról volt híres, hogy sikerült hat saját nevelésű játékost beépítenie a Budapest Honvéd bajnokcsapatába. Azt várjuk, hogy ez folytatódjék itt is. Másrészt pedig szeretnénk jobbnál jobb eredményeket elérni, és szeretnénk feljebb jutni a tabellán. Célunk, hogy a következő szezont jobban zárjuk, mint az előzőt.

 

A legfőbb kérdés, ami a közvéleményben rezonál: Miért Marco Rossi, és miért nem László Csaba?

– Amikor tavaly ősszel megszületett a döntés, hogy László Csaba a csapat edzője lesz, akkor egy kényszerhelyzetben voltunk, úgy éreztem, edzőváltásra volt szükség. Ekkor László Csabának nem volt csapata, és megbeszéltük, hogy a szezon végéig szerződünk, utána pedig beszélünk majd a hosszabbításról. Amikor a szezon lezárult, találkoztunk, és közöltem vele, hogy szeretnék egyeztetni a hova továbbról, de nem ő az egyedüli jelölt, és neki sem kell kizárólag velünk számolnia, ha kap ajánlatot, akkor nyugodtan tárgyaljon. Mindannyian a legjobb döntést szerettük volna hozni. Mi három jelölttel dolgoztunk – az egyik László Csaba volt –, és mindenkivel találkoztunk kétszer, végigbeszéltük a filozófiájukat, elképzeléseiket – játékstílusról, klubéletről, háttérről, és magáról a csapatról.Nálam első a klub, második a csapat, az egyének pedig a harmadik helyen vannak. Próbáltam objektíven szemlélni az új edző kiválasztásának folyamatát. Végül az a döntés született, hogy Marco Rossi lesz az új edző, mert úgy érezzük, hogy ő tudja a legtöbb értéket adni a csapatnak az elkövetkező időszakban. Szeretném leszögezni, hogy László Csabával soha, semmilyen konfliktusom nem volt, jóban váltunk el, és nincs közöttünk semmi feszültség (…)

(…)Biztosan jó döntés született Rossi szerződtetésével?

– Amikor az ember döntést hoz, azért hozza, mert úgy gondolja, az a jó döntés. Az elmúlt 25 évben nagyon-nagyon sok személyi döntést hoztam. Voltak jó döntések, voltak rossz döntések, de mindenért viselem a felelősséget. A DAC esetében teljes mértékben viselem az anyagi és a morális felelősséget is. Mindent megteszek azért, hogy a klub növekedjén, és ennek látható jelei vannak. Aki ezt nem hiszi, nézze meg, hol tartottunk három évvel ezelőtt. Mindent megteszek azért, hogy a klub – amelynek ismerem a működését, a céljait és a lehetőségeit is – növekedjen, és ennek látható jelei vannak.

TOVÁBB: A teljes interjú itt olvasható!