Mint arról beszámoltunk, kedden videókonferenciás válságértekezletet tartott az Európa Labdarúgó Szövetség (UEFA), az 55 tagállam képviselője, valamint a játékosokat képviselő Fifpro, és a tanácskozást követően az UEFA bejelentette, hogy elmarad a 2020-as Európa-bajnokság, amit 12 ország, köztük Magyarország rendezett volna. A szövetség a kontinenstorna új időpontját is kihirdette: 2021. június 11. – július 11.

Az Eb – és az ugyancsak elhalasztott Copa America – miatt azonban további fontos futballeseményeket kell eltolni a naptárban. Az UEFA közleménye szerint többek között a Nemzetek Ligája négyes döntőjének, az angliai női Eb-nek

és a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokságnak (az Eb nyitómérkőzését Ljubljanában, a torna döntőjét Magyarországon rendezik) is új időpontot kell találni,

hiszen mindhárom esemény 2021 júniusában és júliusában került volna megrendezésre. Gianni Infantino FIFA-elnöke közben azt is bejelentette, hogy szintén új időpontot keresnek a 2021-es Klubvilágbajnokságnak, hogy az se ütközzön egy évvel eltolt Eb-vel és Copával.

Az európai szövetség további fontos célként tűzte ki maga elé, hogy legkésőbb – amennyiben a járványhelyzet megengedi – 2020. június 30-ig befejezzék mindenhol a futballidényt.

Az összeurópai halasztások és a remélt újraindulást követően a bajnokságok mérkőzéseit hétköznapra, míg az európai kupameccseket a hétvégéken rendeznék meg. A jelenlegi szezon befejezésének megoldásait egy újonnan létrehozott munkacsoport keresi majd, amelyet az UEFA a bajnokságok és a klubok képviselőivel hozott létre.

Elhalasztják a 2020-as Eb-t, már az új időpontja is megvan – hivatalos