A labdarúgó-világbajnokságok 92 éves történetében példa nélküli sorsolást tartottak pénteken este Dohában, ahol kialakult a november 21-én kezdődő katari torna csoportbeosztása.

A nemzetközi szövetség (FIFA) és a házigazdák által közösen szervezett rendezvényen ugyanis a 32 kiadó helyből egyelőre csak 29 kelt el, további három a koronavírus-járvány, valamint az ukrajnai háború következményeként a tervezettnél jóval hosszabbra nyúló selejtezősorozat miatt kérdőjeles. A kiadó helyekre még nyolcan pályáznak, közülük azonban öten csak a sorsoláson szerepelhettek, az év végi vb-n viszont már nem.

A még ki nem jutottakat a négyes kalapból sorsolták, a többi válogatottat – a házigazdák kivétel – a legfrissebb világranglistán elfoglalt helyezés alapján sorolták be.

A 2022-es világbajnokság csoportbeosztása

A-csoport: Katar, Ecuador, Szenegál, Hollandia
B-csoport: Anglia, Irán, USA, Wales/Skócia/Ukrajna
C-csoport: Argentína, Szaúd-Arábia, Mexikó, Lengyelország
D-csoport: Franciaország, Peru/Ausztrália/Egyesült Arab Emírségek, Dánia, Tunézia
E-csoport: Spanyolország, Costa Rica/Új-Zéland, Németország, Japán
F-csoport: Belgium, Kanada, Marokkó, Horvátország
G-csoport: Brazília, Szerbia, Svájc, Kamerun
H-csoport: Portugália, Ghána, Uruguay, Dél-Korea

A mezőny csak június 14-én lesz teljes, pont aznap, amikor 2018-ban az oroszországi vb-n már a nyitómérkőzést rendezték. A katari tornát a kedvezőbb időjárási viszonyok miatt halasztották az év végére a szokásos nyár eleji időpontról, de a féléves csúszás lehetőséget adott, hogy a mezőny bepótolja a halasztásokat.

A vb csoportkörében naponta négy mérkőzést rendeznek, és 12 napon át tart a küzdelem, a torna döntőjére december 18-án kerül sor. A csoportkörben – az európaiak kivételével – azonos zónából érkezettek nem kerülhetnek össze.