Az UEFA sajtószolgálatának beszámolója szerint a 2028-as Eb megrendezésére Anglia, Észak-Írország, az Ír Köztársaság, Skócia és Wales labdarúgó-szövetsége közös pályázatot nyújtott be.

A jelenleg minden UEFA- (és FIFA-) sorozatból kizárt és a futballban is kőkemény szankciókkal büntetett Oroszország – valamint Törökország – is kifejezte érdeklődését a 2028-as vagy a 2032-es torna iránt,

míg Olaszország bejelentette, hogy csak a 2032-es Eb-re kíván pályázni. A két torna házigazdáit 2023 szeptemberében jelölik majd ki.

Az UEFA reakciója az orosz jelentkezésre: “Provokáció”

Az UEFA az orosz jelentkezésre közleményben reagált és “provokációnak” minősítette a nevezésüket, amely a szövetség álláspontja szerint további sportszankciókat hozhat az országgal szemben. Az orosz csapatokat ugyan válogatott- és klubszinten egyaránt eltiltották a FIFA és az UEFA sorozatain való részvételtől, az Orosz Labdarúgó Szövetség tagsága azonban nincs felfüggesztve, az aktív tagja mindkét nemzetközi irányító testületnek – legalábbis egyelőre.

Az UEFA nyilatkozatában jelezte, hogy ez a helyzet megváltozhat, ha Oroszország a szándéknyilatkozat helyett hivatalos pályázatot nyújt be a rendezésre. A szándéknyilatkozat az első lépés a pályázati folyamatban, amely még egy évig is eltarthat. Az UEFA várhatóan április 5-én erősíti meg a teljes pályázati folyamatban részt vevő országok kilétét.

“A FIFA Végrehajtó Tanácsa és az UEFA Végrehajtó Bizottsága február 28-án úgy döntött, hogy további értesítésig felfüggeszti az összes orosz csapat részvételét mind a FIFA, mind az UEFA versenyein, legyen szó akár a válogatottakról, akár a klubcsapatokról. Az orosz szövetséggel szemben azonban ekkor nem rendeltek el felfüggesztést. Az UEFA Végrehajtó Bizottsága azonban továbbra is készenlétben marad, hogy szükség esetén további rendkívüli üléseket hívjon össze, hogy rendszeresen és folyamatosan, a jogi és ténybeli helyzet alakulásának megfelelően további döntéseket hozzon, többek között az orosz szövetség által az Európa-bajnokság megrendezésére vonatkozóan kifejezett szándéknyilatkozat fényében is” – írták.

Ukrán sajtóhír: 6 milliárd forinttal a csomagtartóban menekült Magyarországra a Dinamo Kijev tulajdonosa