Mint arról beszámoltunk, köpésért három mérkőzésre tiltotta el a Dinamo Kijevet erősítő Kádár Tamást az Ukrán Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága. A válogatott bekk még a Vorskla otthonában 1-0-ra megnyert bajnoki 59. percében előbb a hazaiak támadójával, Vlagyiszlav Kulah-hal, majd a sárga lapot felmutató Anatoliy Abdula játékvezetővel szólalkozott össze és mérgében köpött is egyet.

Az akkori tudósítások alapján a bíró nem észlelte a történteket, és az eset nem is került be a jegyzőkönyvbe, de a fegyelmi bizottság a felvételek alapján – állítólag egy jeltolmácsot is bevetettek – három mérkőzésre szóló eltiltással sújtott a védőt.

Kádár hivatalos fellebbezést adott be az ügyben, az okirat angol nyelvű verzióját pedig nyilvánosságra is hozta. Ebből idézünk az alábbiakban.

1. Kádár azt írja, hogy bár megérti, hogy a fegyelmi testületnek igen komplex munkája van, de úgy érzi, ezúttal igazságtalan döntés született. A Dinamo játékosa “meglepődött és nagyot csalódott”, amikor látta a bizottság határozatát, ezért szerinte “nagyon fontos, hogy megismerjék az ő álláspontját is”.

2. Kádár szerint egy rendkívül nehéz, Rennes elleni EL-meccs napján kapta meg a büntetését, amely pszichésen nagy nyomást helyezett rá, miközben épp arra kellene koncentrálni, hogy az ukrán csapatok és játékosaik a lehető legjobban szerepeljenek Európában.

3. Leszögezi, hogy eddigi profi pályafutása során mindig is nagy tiszteletben tartotta a sportszerűséget, ennek megfelelően soha és kis mértékben sem tett bármit is a labdarúgás írott és íratlan szabályai ellen, pláne nem sportszerűtlen viselkedéssel. Kádár szerint ezt támasztja alá eddigi ukrajnai karrierje is. Mint ahogy elmondása szerint soha nem adta volna jelét olyan rosszindulatú viselkedésnek sem, amellyel megvádolták.

4. Szerinte “erős különbséget kell tenni a bíró irányába köpött és a leköpte a bírót kifejezések között”. Ahogy írja, a játék során “a szájüregben felgyülemlő nyálat” mindig köpés formájában távolítják el a futballisták a pályán és ebben a helyzetben hibásan feltételezték azt, hogy ő a játékvezetőt célozta meg. Szerinte mindössze arról volt szó, hogy “a bíró és az ellenfél néhány játékosa is éppen azon a területen tartózkodott, ahová köpött”, de nem volt arról szó, hogy ő bárkit is el akart volna találni. Ráadásul a bíró már távolodóban volt tőle, több méterre állt Kádártól, így hibás lenne azt feltételezni, hogy el akarta volna találni a köpéssel.

A futballmeccseken mindig is tapasztalható “nyálürítés” kapcsán hajlandó a játékos több felvételt is megtekinteni a bizottság tagjaival együtt, hogy bizonyíthassa igazát.

5. Kádár arra is rámutat, hogy eltiltásának súlyossága meghaladja egy korábbi, jóval durvább esetét, amikor a Sahtar Donyeck futballistája, Ismaily “agresszív magatartásért a pályán” csak 2 meccset kapott, így Kádár esetében az eltiltás mértékének logikája sem állja meg a helyét.

6. Mindezek tükrében arra kéri a magyar légiós a testület tagjait, hogy vizsgálják felül ügyét – kiemeli, hogy egy meccset már így is kihagyott a hétvégén –  és hívják be őt is meghallgatásra. Kádár végezetül elnézést kért a játékvezetőtől is, mondván semmiféle szándék nem volt benne a bíró megsértésére, vagy bármiféle támadására.

View this post on Instagram

☝🏻👀

A post shared by Kádár Tamás ♥️⚽️..4..⚽️♥️. (@kadikaaaa) on