Nem a legjobb előjelekkel várta a máltai Hibernians FC elleni EL-mérkőzést a MOL Fehérvár FC. Már az elutazás előtt is gondok voltak: Márton Gábor vezetőedző koronavírus-tesztje először “kétes” minősítést kapott – felmerült, hogy nem utazhat a csapattal – viszont a keddi tesztje negatív lett, így az UEFA jóváhagyta az utazását a meccs helyszínére. Aztán a megérkezés is problémás volt, hiszen egy darabig a szállodába zárva voltak a fehérváriak, és ha nem lenne elég, kései edzéssel is meghosszabbodott a szerdai napja. A zaklatott bánásmódot pedig a nemzetközi szövetség felé is jelezték a vezetők.

Minden rossz előjel ellenére a bolgár Ivaylo Stoyanov sípszava után azonnal a fehérváriak ragadták magukhoz a kezdeményezést. Alig telt el hat perc a mérkőzésből, mikor Houri játszott össze Zivzivadzéval, sarokkal Petrjak elé tálalt, az ukrán szélső a rövid felső mellé lőtt. Nem kellett sokat várni az újabb helyzetre. Petrjakot sodorták el a tizenhatoson belül és a kapujából kifutó kapussal is ütközött, a játékvezető sípja néma maradt. Az első játékrészben nagy fölényben játszó fehérváriak szinte végig “egykapuztak” a házigazda máltaiak az esélytelenek nyugalmával hősiesen állták a rohamokat.

Félóra elteltével közel járt a gólszerzéshez Nego, ám Fiola visszagurítása után a gólvonalon álló Apap mellel blokkolt, szabályosan. A félidő zárásaként Houri pazar emelése után Zivzivadzét rántották le gyanús körülmények között a tizenhatoson belül, ám a bíró továbbot intett. A másik oldalon Agius fejesét tolta ki Kovácsik, csakhogy ne unatkozzon.

Fordulás után ott folytatták a felek, ahol a szünet előtt abbahagyták. Az 59. percben a szélen rendre felfutó Fiola egy gyönyörű csel után szinte az alapvonalról a hosszú felsőt vette célba, nem sokat tévedett. A végig fölényben játszó fehérváriak a 62. percben megszerezték a vezetést. Petrjak bal oldali szögletét Stopira csúsztatta tovább, a hosszún érkező Nikolov – lábát megnyújtva – bepiszkálta a labdát a máltaiak kapujába.

A hajrában Kovácsik jött ki a kapujából egy előrevágott labdára, majd a tizenhatos sarka előtt ütközött Winchesterrel, ezért a játékvezetőtől sárga lapot kapott, de a megítélt szabadrúgást megúszta a Vidi. Az utolsó percek enyhe fehérvári fölény jegyében teltek, ennek ellenére a vége izgulósra sikeredett. Nikolics adta el a labdát, Gabri lecsapott rá, majd a kapufát találta el.

A találkozó záró momentuma még Shodiya piros lapja volt, azonban ez már semmit sem változtatott a lényegi kérdéseken. Így a Vidi továbbjutott a következő körbe, ahol a Reims együttesével játszik jövő héten csütörtökön.

Európa Liga, 2. selejtezőkör

Hibernians FC-MOL Fehérvár FC 0-1 (Nikolov 61.)

A meccs minden fontos pillanata percről percre itt!

Hibernians FC: Cremona – Agiust (Winchester 64.), Leandro, Apap – Z. Grech, Shodiya, J. Grech, Attard (Vella 83.), Artiles – Teixeira (Uzeh 74.) Degabriele

MOL Fehérvár FC: Kovácsik – Bolla, Musliu, Stopira, Fiola – Alef (Pátkai 51.) – Nego, Nikolov, Houri, Petrjak (Evandro 82.) – Zivzivadze (Nikolics 88.)

Piros lap: Shodiya 93. (Hibernians FC)