Győztes gól Bukarestben

Vécsei Bálint számára remekül sikerült az Európa Liga csoportkörének utolsó fordulója, hiszen svájci klubja, a Lugano 2-1-re tudott győzni a román fővárosban, az FCSB (az egykori Steaua) ellen, ráadásul tulajdonképpen a mindent eldöntő gólt szerezte a középpályás, egy remek mozdulatsor végén.

Vécseit a csakfoci.hu a Romániából Svájcba tartó úton, a bukaresti reptéren érte el.

Nem sokat aludtam, a meccsek után amúgy sem szoktam sokat, de most a gólom miatt különösen izgatott voltam. Mindig azt kéri tőlünk az edző, hogy legalább hárman-négyen legyünk a támadásoknál, így a középpályások is érjenek oda. Az előző meccseken is odakerültem a kapu elé, akkor nem sikerült gólt lőnöm, most szerencsére igen – nyilatkozta honlapunknak.

A magyar játékos egyébként a találata ellenére sem érzékelt semmit Bukarestben a lelátókon gyakran felbukkanó román-magyar ellentétből.

A gól után sem volt semmiféle rigmus, elkerült szerencsére ez az egész – mondta erről Vécsei.

9 ponttal is kiesés: “A rutintalanságot éreztem akkor”

A 24 éves, egykori Honvéd-futballista karrierje első gólját jegyezte a nemzetközi kupákban, de a folytatásra egyelőre várnia kell, hiszen a Lugano annak ellenére sem jutott tovább csoportjából, hogy 9 pontot szerzett.

Az egy kicsit fájó, hogy 9 ponttal sem jutottunk tovább. De azért tudtunk nyerni háromszor. Szerintem ha van még egy kör, tovább tudtunk volna menni. Nekünk teljesen új volt az Európa Liga, ez rá is nyomta a bélyegét az első meccsekre, amíg rá nem hangolódtunk és hozzá nem szoktunk. Emiatt kicsit gyengébben sikerült a bajnoki szereplés is, 3-4 naponta játszottunk. De úgy érzem, a csapat kezd olyan rutint megszerezni, hogy képes lehet két ilyen fronton is helyt állni. Nekem is nagyon jó tapasztalatszerzés volt. Az első meccsen is meg voltunk illetődve, Izraelben, az első félidőt szinte feladtuk, az ráment arra, hogy ráhangolódjunk. Ami viszont igazán bántó volt, az a bukarestiek elleni hazai meccs, amikor 1-0-s vezetésről kaptunk ki. A rutintalanságot éreztem akkor a csapatnál, 1-0 után próbáltunk minden áron még egy gólt szerezni. A románok meg szereztek két gólt kontrákból, ez elkerülhető lett volna, ha ott legalább egy döntetlen elérünk, akkor mi jutunk tovább – nyilatkozta Vécsei, ezzel megerősítve azt is, amit augusztusban mondott a csakfoci.hu-nak, amikor arról beszélt, hogy a csoportellenfeleiknek (Viktoria Plzen, FCSB, Hapoel Beer-Sheva) kétségtelenül nagyobb rutinjuk van a nemzetközi porondon.

A magyar légiós honfitársával, Korhut Mihállyal is találkozhatott a pályán a sorozatban, ami elég érdekesen alakult.

A második közös meccsünkön játszottunk mindketten végig, de amikor oda jutottunk volna, hogy mezt cseréljünk, meg beszélgessünk kicsit, neki kellett pont a kötelező doppingvizsgálatra mennie. Nem tudtuk így elsütni a mezcserét.

Vécsei, a kabala

Vécsei egyébként egyfajta talizmánja is volt csapatának az EL-ben, hiszen amikor kezdőként játszott a sorozatban, mindig nyert a csapata, amikor viszont nem, vereség lett a meccsek vége.

Igen, jó így visszanézni a meccsekre, hogy amikor kezdtem, akkor győzni tudtunk. Remélem, ez egy jó jelzés is volt mindenki, így az edző felé is, hogy lehet rám számítani.

A középpályás 11 bajnokin, 1 kupameccsen és 3 Európa Liga-találkozón játszhatott az ősszel (két bajnoki meccse van még 2017-ben a svájci liga 7. helyén álló Luganónak), ezeken 2 gólt szerzett.

Az őszi idény második felével lehetek elégedett, akkor a játék is úgy ment, ahogy én szerettem volna, és több játéklehetőséget is kaptam, mint az idény elején. Mindenképpen szeretnék ennél több szerepet kapni és remélem, sikerült megmutatnom, hogy nem csak egy mérkőzésre vagyok elég.

Vécsei a Bologna kölcsönjátékosaként szerepel Luganóban, de anyaklubjától egyelőre nem kapott visszajelzést arról, mennyire elégedettek az olaszok az első félévével.

Én igazából nem vagyok velük közvetlen kapcsolatban, hozzám nem jutott el semmi, de remélem, azért figyelik, hogy az Európa Ligában is játszottam, a bajnokságban is, jó lenne, ha a jövőben még többet tudnak majd meg rólam, mert az azt jelentené, hogy még többet játszom.

Nem lett “Mr. Svájc”

Ami a válogatottat illeti, Elek Ákost “Andorrának” szólították kazah klubjánál a társak, amikor a nemzeti csapat kikapott a törpeállamban, Vécseit azonban nem fenyegette a veszély, hogy “Svájcnak” kereszteljék el, amikor a mieink 5-2-s vereséget szenvedtek Bázelben, októberben.

Nem, ilyenről nem volt szó. A svájciak voltak a favoritok, nem kezelték nagyon nagy győzelemként a mérkőzést, náluk ez papírforma volt. Ők akkor már a portugálok elleni meccsre készültek, nem volt semmilyen zrika.

A magyar válogatott 2017. évi visszaeséséről így vélekedett a futballista:

Az Eb-n nagyon jól teljesített a csapat, akkor sok idő is volt a felkészülésre, az volt talán a kulcsa a jó szereplésnek. Az utána tapasztalt visszaesés abból is következhetett, hogy több, addigi meghatározó játékos nem volt már ott a válogatottban, vagy kevesebb lehetőséget kaptak. A jövő év mindenképpen nagyon fontos lesz a magyar válogatott számára.

Az viszont még kérdéses, hogy a Lugano légiósa részese lehet-e majd az “újraépítésnek”.

Nem kerestek azóta sem, hogy új kapitány lett, de nekem, mint játékosnak egy dolgom van, hogy a teljesítményemmel tűnjek ki, és ha kapok meghívót, annak nagyon örülök. Persze mindenkinek az az álma, hogy válogatott lehessen, nekem is, a jövő év arról is fog szólni a számomra, hogy valahogy oda tudjak kerülni. Úgy gondolom, hogy jól teljesítettem az Európa Ligában, sajnos nem sok magyar játékos tudott itt játszani az évben, remélem, hogy a válogatottnak is segíteni tudok majd.

DUDÁS GÁBOR