Cristiano Ronaldo 1997-ben került a Sporting Lisszabonhoz, amelynek akkor még nem létezett a tehetségeket a mai napig sorra “gyártó” akadémiája, de ugyanúgy sikeres utánpótlás működtetett a portugál klub.

Az akkor mindössze 11 éves, mára igazi szupersztárrá és a világ egyik legjobban fizetett sportolójává váló Ronaldo egészen más körülmények között nőtt fel és nevelkedett a Sportingnál is.

A klubhoz kerülésében nagy szerepet játszott a ma a DVSC-nél vezetőedzőként dolgozó Leonel Pontes, aki egyfajta mentora lett aztán a gyerek-Ronaldónak: 12 és 15 éves kora között ő felelt a fejlődéséért. 

 

A szakember a keddi Sporting-Real BL-meccs (a portugál bravúr több mint 5-szörös pénzt ér!) kapcsán nyilatkozott Ronaldóról a Diário De Notíciasnak.

Láttam pár mozdulatát csapata edzésén, Madeirán, de ez elég is volt ahhoz, hogy csak rá figyeljek. Azonnal mondtam az elnöknek, hogy most rögtön vagy minél gyorsabban el kell vinnünk Lisszabonba. Még csak játszani sem láttam igazán, csak pár labdaérintését, de azonnal látszott, hogy egy különleges tehetség. (…) Nagyon kellett figyelnünk rá, keményen is bántunk vele, ha kellett, de összességében könnyen beilleszkedett. Az édesanyja végig kapcsolatban volt velem, sokat beszéltünk a közös szülőföldünkről, Madeiráról, úgyhogy abszolút része lettem az életének. (…) Nem volt egy briliáns diák, de nem is tanult rosszul, a gond az volt nála is, mint a többségnél, azaz hogy a tanulás egyre inkább a futball mögé szorult. José Semedóak brutális nagy szerepe volt abban, ahogyan Cristiano fizikálisan fejlődött. Semedo már fiatalon külön edzett, felülésekkel, fekvenyomással fejlesztette a fizikumát, nagy hatással volt Ronaldóra, aki aztán csatlakozott hozzá és sokszor versenyeztek is – tette hozzá.

Pontes később, 2010 és 2014 között a portugál válogatott másodedzőjeként is dolgozott Ronaldóval, és elmondása szerint a mai napig remek viszonyt ápol egykori mentoráltjával.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, A KEDDI PROGRAM:

A tv-közvetítések menetrendje itt – kattints!

E-CSOPORT:

18.00: CSZKA Moszkva – Bayer Leverkusen

20.45: Monaco – Tottenham Hotspur

 

F-CSOPORT:

20.45: Sporting Lisszabon – Real Madrid

20.45: Borussia Dortmund – Legia Varsó

 

G-CSOPORT:

20.45: Leicester City – FC Bruges

20.45: FC Köbenhavn – FC Porto

 

H-CSOPORT:

20.45: Sevilla – Juventus

20.45: Dinamo Zagreb – Olympique Lyon