A Ferencváros Ludogorec felett aratott 2-1-es hazai, és 3-2-es idegenbeli győzelmének köszönhetően biztossá vált, hogy a magyar bajnok a BL 2. selejtezőkörében a máltai Valletta FC csapatával csap össze július 23-án a Groupama Arénában, illetve 30-án a szigetország fővárosában. A csakfoci.hu a találkozó előtt igyekezett minden fontos tudnivalót összeszedni az EL tavalyi meglepetéscsapatát, a Dudelange-ot búcsúztató együttesről.

Egy év, hat trófea

A Valletta FC 1943-ban három kisebb fővárosi csapat összevonásával született meg, és 76 éves fennállása során a máltai labdarúgás egyik legsikeresebb, és legnépszerűbb csapatává nőtte ki magát: 25 bajnoki címével, és 13 kupagyőzelmével a harmadik legeredményesebb egyesületnek számít az országban a Sliema Wanderers (26-szoros bajnok, 25-szörös kupagyőztes) és a Floriana FC (25-szörös bajnok, 20-szoros kupagyőztes) mögött.

A valettai csapat fénykorát az ezredforduló környékén élte, hiszen a 96/97-es szezonban Máltán elhódított 5 trófeát a 2000/01-es idényben 6 hazai serleggel fejelték meg (Máltai Premier League, Rothmans Trophy, Super Five Kupa, Löwenbrau Kupa és Máltai Szuperkupa), ami máig klubrekordnak számít.

Az európai csoda még várat magára

Nemzetközi színtéren már nem mondhatóak ennyire eredményesnek: idén 40. alkalommal vágnak neki valamelyik európai kupasorozat selejtezőjének,

de a második körnél tovább még soha nem jutottak.

A képet persze valamelyest árnyalja, hogy az elmúlt években több komoly rutinnal rendelkező csapatot is megszorongattak, 2017-ben az Utrecht játszott 0-0-t a szigetországban, 2016-ban Belgrádban kaptak ki csupán 1-2-re a Crvena Zvezda ellen, 2014-ben pedig a Qarabag harcolt ki kínkeserves 1-0-s győzelmet Valettán.

Érdekesség emellett az is, hogy míg hazai pályán izlandi, walesi és lett csapatot is győztek már le a máltaiak, addig idegenben még csupán San Marinóban, illetve Moldovában tudtak ellenfelük fölé kerekedni. A Ferencváros a harmadik magyar csapat, amelyik a Vallettával tétmérkőzésen szembekerül, 1975-ben a Haladás 8-1-es, 1980-ban a Honvéd 11-0-s összesítéssel búcsúztatta a máltaiakat.

A számok a Fradinak kedveznek

A Fradi leendő ellenfelének összértékét a Transfermarkt 3,4 millió euróra becsüli (ugyanennyit ér a zöld-fehéreknél az Isael-Blazic kettős),

míg a Ferencvárost összesen 20,25 millió euróra taksálják. A valettai keret legértékesebbre tartott játékosa a 300 ezer eurós olasz csatár, Mario Fontanella – nála egyedül Priskin Tamás becsült ára kisebb (250 ezer euró) a Ludogorec elleni mérkőzéseken pályára lépő Fradi-játékosok közül.

Meglepően sok, 10 légiós is játszik a Valletta FC-ben, köztük a brazil Douglas Packer, aki korábban a Juventus utánpótlásában is megfordult, illetve játszott 4 meccset a Siena színeiben a Serie A-ban, vagy ott van a korábbi argentin U20-as válogatott Santiago Malano, aki a Racinget is képviselhette hazájában.