SPANYOLORSZÁG

A katalán Mundo Deportivo a múlt okán igen nagy tisztelettel ír a Ferencvárosról, kiemelve, hogy a magyar bajnok ugyan a legalacsonyabb UEFA-koefficienssel került be a Bajnokok Ligája csoportkörébe, de igen különleges kapcsolat fűzi a Barcelonához, hiszen több, a gránátvörös-kékeknél is legendának számító, “misztikus” játékos fordult meg a Barcelona előtt a zöld-fehéreknél – Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán.

A cikkben “Európa Csipkerózsikájának” is nevezett, azaz az ébredőben lévő egykori futballóriás FTC-ről azt is leírják, hogy alaposan meg kellett izzadnia a magyar bajnoknak, mire eljutott a főtábláig, hiszen négy ellenfelet is ki kellett ehhez ejtenie (erre nem is volt más képes a BL-ben idén – a részletek itt!). A kispadon ülő Szergej Rebrovot pedig nemes egyszerűséggel “mítikusnak” nevezi a lap, kiemelve, hogy az FTC legveszélyesebb játékosa a szintén ukrán Zubkov, illetve Tokmac Nguen.

“A Ferencváros alighanem a csoport leggyengébb csapatának tűnhet, ugyanakkor már köztudott, hogy a Bajnokok Ligájában nincsenek kiscsapatok, és biztos, hogy a Barcelonának is keményen meg kell majd dolgoznia a győzelemért a magyarok elleni két találkozón” – írják.

A madridi AS “nem várt csodának” tartja, hogy a Ferencváros főtáblás lett, egy olyan ellenfél, amelynek elsősorban régmúltja fényes. Megjegyzik, hogy bár az FTC-t az egymeccses selejtező-párharcok is segítették a Djurgarden (2-0), a Celtic (2-1), vagy a Dinamo Zagreb (2-1) ellen, de ez mit sem von le a Fradi érdemeiből. Hozzáteszik, hogy bár a múltja csillogó, nem is olyan régen a poklot is megjárta a magyar rekordbajnok az NB II-es szerepléssel, a kispadján pedig egy legendás edző ül Szergej Rebrov személyében, aki előtt fényes jövő állhat.

“Rebrov Ferencvárosa a játék több elemében is képes kiemelkedőt nyújtani, rendkívül szervezett, remekül zárja le a területeket és életveszélyes kontrái is vannak. Az eddigi európai szereplése során komoly játékintelligenciáról is tanubizonyságot tett az ukrán, amely egy nagyjából 15 nemzetből álló öltözőt tart az irányítása alatt” – írja a fővárosi sajtóorgánum, amely ugyancsak Tokmacot nevezi meg az együttes “sztárjaként”.

A katalán Sport elsősorban történelmi visszatekintéssel emlékezik meg arról, hogy a Ferencváros is a Barcelona csoportellenfele lett a BL-ben. Itt is szóba kerül Rebrov, illetve Tokmac, illetve a Groupama Aréna, ahol a két csapat is játszik majd egymás ellen.

A Marca is Kubala Lászlót emeli ki, mint a két klub közötti egyik legfontosabb kapcsot. Érdekesség még, hogy a madridiak megkérdezték olvasóikat, mely csapat nyeri meg a csoportot, és itt több mint 76 ezer voks után a Juve vezet 50 százalékkal, a Barcának 48%- van, a “másik csapatnak”, azaz a Fradinak és a Dinamo Kijevnek pedig összesen 2%. Papírforma.

OLASZORSZÁG

A Gazzetta dello Sportnak a Juve-ikon és egykori Aranylabdás cseh Pavel Nedved, a klub jelenlegi sportigazgatója beszélt a Ferencvárosról is.

– Nem sokat tudunk róluk, de ismerve a magyar labdarúgást, biztosan sok tehetséges játékosuk. Mindenkire, minden meccsen oda kell figyelnünk, óvatosnak kell lennünk az ellenfelekkel, mert a Bajnokok Ligájában bárki képes megnehezíteni a dolgodat – mondta a korábbi klasszis, és a lap is “ismeretlen Ferencvárosként” emlegeti egyelőre a magyar bajnokot.

A Corriere dello Sport fókuszában elsősorban nyilván a Messi-C. Ronaldo különcsata áll, de röviden számot adnak a Ferencváros történetéről.

A Tuttosport Szergej Rebrovot nevezi meg az FTC “főhőseként” és eddigi sikerei fő letéteményeseként a “magyar Juventusnál” – utóbbi jelző a rekordbajnoki titulus miatt járt a zöldeknek. A portál Zubkovot emeli ki, mint lehetséges veszélyforrást és az Fradi legjobb játékosát, akire oda kell figyelnie a Juve védelmének is.

A La Repubblica azt írja, hogy a Ferencváros neve már-már exkluzívnak számít Európában, de főként a régi, legendás és csodálatos “dunai történetek” miatt. Megemlítik, hogy ilyen történet volt az is, amikor az FTC épp Torinóban győzte le a Juventust az 1965-ös Vásárvárosok Kupája döntőjében – a Juve első európai kupafináléjában.

UKRAJNA

A sport.ua a Dinamo Kijev elnökét, Igor Szurkiszt is megszólaltatta a sorsolás kapcsán. A klubvezető nem volt boldog, hogy épp Szergej Rebrovval kell szembenézniük, és annak a felvetésnek sem örült, amikor arra utalt a kérdező, hogy “Most akkor eldől, hogy a nyáron melyik edzőt kellett volna választania a Dinamónak, a végül kinevezett Lucescut vagy épp Rebrovot?”

Erre a kérdésre szerintem már választ adtunk. A többi már a múlt. Rebrov már dolgozott a Dinamónál és kitűnő munkát végzett. Őszintén szólva nem szerettem volna a Ferencvárossal találkozni. Szergej egy legendás személyiség, játékos és edző Ukrajnában. Érthető, ha a szurkolóink egy részénél majd felé és csapata felé is irányul szimpátia. Biztos vagyok benne, hogy sokan szurkolnak majd Rebrovnak. A kettőnk között meglévő jó viszony megmaradt, ezért is hívhatott fel hajnal 2-kor, miután továbbjutottunk a Gent ellen. Én is gratuláltam neki és abban maradtunk, hogy lehet, hogy találkozunk a csoportkörben is. Így is lett – tette hozzá.

A dynamo.kiev.ua oldalán több érdekes vélemény is elhangzott. A kárpátaljai születésű, egykori szovjet válogatott (és Dinamo-edző) Szabó József például arról beszélt, hogy a Dinamo KIjevnek szinte semmi esélye a továbbjutásra, annál inkább viszont a harmadik helyre.

A Dinamo megszerezheti a harmadik helyet a csoportban. Aligha lesz beleszólása viszont a Barcelona és a Juventus csatájába. Ami a Ferencvárost illeti, Rebrov szeretett volna a Dinamóval játszani – össze is jött neki! Ő egy okos és modern felfogású edző. Nem lesz egyszerű legyőzni a Ferencvárost, rádásul Rebrov biztos, hogy külön is motiválja majd a játékosait a kijeviek ellen – fogalmazott.

Egy másik ismert ukrajnai tréner, Vjacseszlav Hroznyi – aki dolgozott többek között a Szpartak Moszkva, a Levszki Szófia, a Dnipro, az Arsenal Kijev és a Dinamo Tbilisi csapatánál is – már más véleményen van.

A Juventus és a Barcelona a csoport két favoritja. Ugyanakkor az olaszoknak új edzőjük van Andre Pirlo személyében, akinek nincs trénerként BL-tapasztalata. Ugyanez elmondható a Barcelonát irányító Ronald Koemanról is. Ha a Juve csak Ronaldóra akar játszani és ez ellen felkészülnek az ellenfelek, már nem annyira egyértelmű a torinóiak sikere, de ugyanez igaz Messire és a katalánokra is – ráadásul Suárez is elment Barcelonából. A Dinamo előnye viszont épp edzője, Mircea Lucescu lehet, aki rutinos szakember és nagy stratéga, komoly BL-tapasztalattal. Épp emiatt nem gondolom, hogy a kijevi csapat csak a harmadik helyért lehet majd harcban a Ferencvárossal, ebben a csoportban szerintem bárki pontot lophat a másiktól. És ha a Dinamo még tudna kicsit erősíteni, akár jól is elsülhet a számára a BL-szereplés – tette hozzá.

A footboom.com a Dinamo egykori szovjet és ukrán válogatott játékosát, Oleg Kuznyecovot szólaltatta meg a sorsolás kapcsán.

Nem várt szerintem senki könnyű ellenfelet az első két kalapból. A legérdekesebb ellenfél számomra emiatt a Ferencváros, amelynek különös pikentériát ad Szergej Rebrov személye. A szakember minden bizonnyal igen motivált lesz a Dinamo ellen, a bizonyítási vágy azután, hogy kissé méltatlan körülmények között kellett anno távoznia. Ez nem egy halálcsoport a Dinamo számára, itt bárki bátran futballozhat a másik ellen, nem kell félni senkitől, nem kell feladni azonnal a továbbjutás lehetőségét sem. Szerintem a Dinamo akár még a két első hely valamelyikére is odaférhet – mondta a korábbi remek és 1988-ban Eb-ezüstöt is nyert védő.