Bajnokok Ligája-negyeddöntők, szerda

Atlético Madrid – Manchester City 0-0

Továbbjutott a City (1-0).

Liverpool – Benfica 3-3 (Konate 21., Firmino 55., 65., ill. Ramos 32., Yaremchuk 73., Nunez 82.)

Továbbjutott a Liverpool (6-4).

Nyilatkozatok

Diego Simeone (Atlético Madrid):Nem láttam a meccs utáni jeleneteket. A pályán maradtam és tapsoltam a szurkolóknak. Mire felmentem az emeletre, már nem láttam senkit. A labdarúgásnak rengeteg aspektusa van, nem az én dolgom megmondani, hogy a riválisaink jól játszottak-e vagy sem, vagy hogy milyen focit játszottak. Nekünk arra kell gondolnunk, hogy mi mit csináltunk.

A világ talán legjobb csapata ellen játszani és rájönni, hogy nagyon jól fel tudtuk venni a versenyt ellenük – mindez egyáltalán nem tesz boldoggá. Az egyetlen dolog, ami boldoggá tesz, az a győzelem, szóval most boldogtalan vagyok.

Úgy gondolom, hogy igazságot másoknak kellett volna szolgáltatniuk. Például a bírónak. Volt egy büntető Correa ellen, de még videón sem nézték meg. Győzni akartunk bármi áron, úgyhogy nagyon sajnálom, hogy kiestünk. De egy rendkívüli riválistól kaptunk ki. Általában három-négy gólt szoktak lőni, mi pedig megszorongattuk őket, nagyon kevés lehetőséget engedtünk nekik és megakadályoztuk a briliáns asszociációs játékukat. Hiányzott a szükséges gól, így gratulálnunk kell nekik a továbbjutáshoz. De büszke vagyok arra, amire képesek voltunk. A szurkolóink rendkívüliek voltak, tovább hajtották a csapatot, majd válaszul, a maguk módján, még tovább emelték a hangerőt, amikor a csapat közel állt a győzelemhez. Semmi kétségem afelől, hogy a szurkolók büszkék lesznek arra, ahogyan versenyben voltunk, és ez a lényeg.

Pep Guardiola (Manchester City):Ma azért ünnepelünk, mert a Manchester City történetében harmadszor jutottunk be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. De nem felejthetjük el, hogy három nap alatt játszottunk, utaztunk, idejöttünk, most rengeteg sérültünk van és nem tudom, mi lesz a következő hetekben. Nem játszhatunk egyfolytában és nem lőhetünk négy-öt gólt, emberek vagyunk – egy nehéz meccsből jövünk a Liverpool ellen. Elég nagy bajban vagyunk. Mindenki látta, mi történt a végén, nincs mit mondanom. Ez a spanyol bajnok, sok energiával játszottak és a második félidőben jobbak voltak nálunk, szerencsénk volt, hogy nem kaptunk gólt. Az első félidőben nekünk is voltak lehetőségeink, de összességében elégedett vagyok, hiszen ott vagyunk az elődöntőben – megérdemelten.

Jürgen Klopp (Liverpool):

Ha lesz olyan nap, amikor bejutottunk a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, és én nem vagyok boldog, kérem, jöjjön ide, és üssön ki, mert annak semmi értelme nem lenne.

Hét változtatást hajtottunk végre, nyomós okkal, és egy nagyon jó első félidőt játszottunk. Gólokat lőttünk, 3-1-re mentünk, de ez a védelem még sosem játszott együtt. Bizonyos pillanatokban nem volt meg a megfelelő gondolkodásmódunk, koncentrációnk. De ha a szezon legjobb meccsét játszottuk volna, akkor sem lett volna nagyobb esélyünk a döntőbe jutásra. Azt a meccset játszottuk, amit játszottunk, továbbjutottunk, csak ennyit akartam. Nagyon boldog vagyok.

Nelson Verissimo (Benfica):Ezzel az eredménnyel ugyan nem léptünk tovább, de ilyen messzire még soha nem jutottunk a Bajnokok Ligája új változatában. A csapatnak büszkének kell lennie arra, amit elért. Egy nehéz csoportban kezdtünk és a csapat kvalifikálta magát a következő körbe, ahol az Ajaxot kaptuk és megérdemelten jutottunk tovább. Majd jött a Liverpool, a világ egyik legjobb csapata – tudtuk, hogy ez egy nagyon meredek hegy lesz, de hittünk benne, hogy lehetséges a győzelem. Az Estadio da Luzban elért eredmény azt jelentette, hogy nagy hátrányból indultunk. Gólt kellett volna szereznünk a Liverpool előtt és ha ez megtörtént volna, akkor talán jobban megnyugodtunk volna, de pont az ellenkezője történt. A második félidőt nem kezdtük jól és két gólt kaptunk rögzített szituációkból. Ezután viszont nagyon pozitív volt a csapat reakciója és voltak gólszerzési lehetőségeink – sőt, újabb két gólt szereztünk és 3-3-ra feljöttünk. Nehéz meccs volt és persze minden Benfica-szurkoló szomorú lehet, hogy nem jutottunk be az elődöntőbe, de elégedettek lehetünk a BL-szereplésünkkel.

A nap botránya

Az Atlético Madrid-Manchester City találkozó végén már a pályán rendkívül heves és indulatos jelenetek alakultak ki a játékosok között, a spanyolok védőjét, Felipét ki is állította a játékvezető, miután a bekk odarúgott Phil Fodennek. Az angol támadónak Stefan Saviccsal is akadt nézeteltérése, de a montenegrói több City-játékossal is összetűzésbe került, Jack Grealishnek például meghúzta a haját – ennek ellenére megúszta a piros lapot.

Mint kiderült, a feszült hangulat a végső sípszó után a Wanda Metropolitano stadion játékterétől az öltözőig vezető alagútra is kiterjedt. Grealish és Savic csetepatéja itt is folytatódott, de a horvát Sime Vrsaljko is beszállt “a buliba” – a beszámolók szerint a játékosokat a csapattársaiknak kellett szétválasztaniuk. A folyosói balhé a hivatalos jegyzőkönyvekbe is bekerült és az érintettek súlyos büntetésre számíthatnak a viselkedésük miatt.

Ugyancsak “eldurrant” kicsit a 73. percben lecserélt angol válogatott védő, Kyle Walker agya is: ő egy cipőt dobott az Atlético-tábor tagjai felé, de állítólag köpködött is, majd a folyosón összeszólalkozott Vrsaljkóval, aki megpróbálta lefejelni (hasonló helyzet játszódott le a pályán Savic és Sterling között, itt a védő fejelt ellenfele arca irányába).

A kamerák mindent rögzítettek, így ezek az események sem maradnak következmények nélkül.

Walker és az Atlético-szurkolók “románca”:

Végül minden játékost az öltözőjükbe vezettek, az alagútban pedig rendőröket vezényeltek a nyugalom megőrzése végett. Az Atlético várhatóan komoly pénzbírságra számíthat az UEFA-tól a botrányos végjáték miatt.

A nap beszólása

A második félidő közepén lecserélt Atlético-középpályás, Koke az angolok hozzáállását kritizálta a lefújást követően.

A meccs eléggé idegesítővé vált a számunkra. Amikor látod, hogy nyomsz és vannak lehetőségeid, ők pedig a földre vetik magukat és húzzák az időt… Épp ezért szoktak kritizálni minket, most kivácsi vagyok, mit gondolnak erről az emberek…

– mondta a spanyol játékos.

Liverpoolban a VAR is főszereplő lett

Több véleményes szituáció is akadt az Andfielden a lesállások megítélését illetően.

A 73. percben az ukrán Yaremchuk gólját adták meg végül úgy, hogy sokáig elemezte a szituációt a VAr-személyzet, majd nem sokkal később egy újabb lesgyanús támadás végén Darwin Núnez talált be és alakította 3–3-ra a végeredményt.

De akadtak helyzetek, amikor érvénytelen gólok is születtek: például a 94. percben, amikor Nunez megint betalált, de a másik oldalon Sadio Manénak is volt egy annulált találata.