Miután 12 európai topklub közös és hivatalos bejelentést tett a Szuperliga létrehozásáról (a részletek itt!), számos helyen fogalmazódott meg vélemény az európai focit végképp kettéválasztó sorozatról – többnyire negatív színben feltüntetve a tervezett ligát.

Az egyik legsarkosabb és legkeményebb nyilatkozatot Gary Neville fogalmazta meg: a Manchester United korábbi ikonja, a Sky Sports szakértője így látja a Szuperliga létrejöttét és egykori csapata szerepvállalását.

Különösen undorodom a Manchester Unitedtől és a Liverpooltól. A Manchester Unitedet 100 éve, munkások alapították. És ezek akarnak átmenni egy olyan bajnokságba, amelyből nem lehet kiesni? Ez abszolút szégyen! Őszintén, tényleg vissza kell vennünk a hatalmat a liga élén álló kluboktól – és ez igaz az én csapatomra, a Manchester Unitedre is. A klub rajongója vagyok 40 éve, de totálisan undorodom attól, ami itt folyik. A Liverpool meg jön a “You’ll Never Walk Alone”-nal, hogy ők a nép csapata, a szurkolók csapata…

Most akkor mi lesz, az angol csapatok egy része kiválik a Premier League-ből? Akkor a Leicester nyeri meg a bajnokságot, és indulhat a BL-ben. A Manchester United még a BL-ben sincs ott, sem az Arsenal, sem a Tottenham. Mit képzelnek magukról ezek a klubok? Ne vicceljünk már! Talán Istentől kaptak egy jogot, hogy mindig bent lehessenek az európai csúcsligában? Eljött az ideje, hogy megakadályozzuk ezeknek a csapatoknak a túlterjeszkedését. Elég volt ebből! Nem vagyok ellene a mondernizációnak, de ott van a Premier League, ott van a Bajnokok Ligája. Egy ilyen helyzetben, a járvány közepén, ebben a gazdasági válságban abszolút felháborító egy ilyen ötlettel előállni – mondta Neville, aki szerint egyértelmű, mit kell tenni az érintett (angol) klubokkal.

Kemény büntetések, pontlevonás, vegyék el a címeiket is – kit érdekel? Adják oda a címeiket a Burnley-nek, a Fulhamnek, hagyják őket bent maradni! Zárják ki a Unitedet, a Liverpoolt az Arsenalt, a három történelmi nagycsapatot, nekik kellene a legtöbbet szenvedniük emiatt a szégyenteljes dolog miatt. Vonják le a pontjaikat már holnap, kerüljenek csak a tabella aljára, vegyék el a bajnoki bevételeiket is!

De tényleg, most már lépnünk kell, ez egy szégyen, egy bűncselekmény, egy bűncselekmény az ország összes futballszurkolója ellen is. Nem szól másról, csak a kapzsiságról, a pénzéhességről, és a klubok élén álló imposztorokról

– tette hozzá az egykori 85-szörös angol válogatott védő, aki 8 bajnoki címet és 2 BL-t is nyert az MU-val.

Neville's damning verdict on Euro Super League plans | Video | Watch TV Show | Sky Sports

Magyarország is kiáll az UEFA mellett és a Szuperliga ellen

A magyar miniszterelnök üdvözli az UEFA, a labdarúgás európai szervezetének azon álláspontját, amely határozottan kiáll az európai Szuperliga létrehozására irányuló törekvések ellen, és hitet tesz a sportág európai szintű egysége és a szolidaritás elve mellett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

“Magyarország meggyőződése, hogy a világ legnagyszerűbb játékának szépségét és emelkedettségét éppen az adja, hogy ez a sportág mindenkié, és nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak” – húzta alá Orbán Viktor.

Leszögezte: Magyarország támogatja az UEFA-t és a FIFA-t, valamint az MLSZ-t a szövetségi versenyek integritásának védelme érdekében, akár nemzeti, akár európai szinten. (MTI)