Az Arsenal 29 éves középpályását a gyenge német világbajnoki szereplés miatt bűnbaknak kiáltották ki – a Dél-Korea elleni vereség után verbális, kis híján tettlegességig fajuló támadás érte néhány szurkoló részéről -, de már a torna előtt kereszttűzbe került azzal a klasszis, hogy májusban, Londonban a török elnök Recep Tayyip Erdogannal találkozott és közös fotó is készült róluk – emiatt csapattársa, Ilkay Gündogan is kapott a kritikákból.

A vádakra reagálva Mesut Özil három hosszabb közleményt is kiadott közösségi oldalán, az elsőben az Erdogan-ügyre reagálva azt írta, hogy:

“Két szívem van: egy német és egy török. Gyerekkoromban édesanyám arra tanított, mindig tiszteljek másokat és sohase feledjem el, honnan jöttem. Ezek azok az értékek, amiket a mai napig vallok. Májusban találkoztam Erdogan elnökkel Londonban, egy jótékonysági és nevelési eseményen. Tudom, hogy a közös képünk nagy port kavart a német médiában, de miközben néhányan hazugsággal és álnoksággal vádoltak, a képnek semmilyen politikai üzenete nem volt. Ez nem a politikáról vagy a választásokról szólt, hanem arról, hogy tisztelem a legmagasabb tisztséget a családom országában. Labdarúgó vagyok, nem politikus, kettőnk találkozása pedig nem feltétlen egyetértést jelent azzal, ahogyan az államot vezeti (…)”

A második közleményben az Arsenal csillaga arról írt, hogy a német média képmutató és hogy a német szövetség és néhány szponzor magára hagyta, amikor nyilvánosan támadták.

Az elkeseredett kifakadás-sorozat aztán egy harmadik, fontos bejelentéshez vezetett: este Özil úgy fogalmazott, hogy nehéz szívvel ugyan, de úgy döntött, a közelmúlt eseményei miatt nem lép pályára többet a német válogatottban, mert elmondása szerint “érzi a rasszizmust és a tiszteletlenséget”.

“Büszkén viseltem mindig a válogatott mezt, de ezentúl nem öltöm magamra. Rendkívül nehéz volt meghoznom ezt a döntést. De amikor a magas rangú tisztségviselők a szövetségben így bánnak velem, amikor nem tartják tiszteletben a török gyökereimet és önző módon politikai propagandát csinálnak belőle, akkor számomra ebből elég volt!” – írta a 29 éves futballista.

Özil 92 meccsen 23 gólt szerzett és 33 asszisztot osztott ki a Nationalelfben. 2014-ben meghatározó tagja volt a vb-t nyert válogatottnak. 2010-ben vb-bronzot nyert és tagja volt a 2012-ben Eb-harmadik együttesnek is. Három világbajnokságon és két Európa-bajnokságon szerepelt az Arsenal sztárja.