I. félidő:

Aktívabban kezdtek a történelmi finálét játszó horvátok, többször is megzavarták a francia védelmet az első percekben, kezdeményezőbb, és agresszívabb volt a piros-fehér gárda, uralták a meccset a mezőnyben. A 19. percben azonban jött a moszkvai sokk: Mario Mandzukic a saját kapujába csúsztatta Griezmann szabadrúgását, a semmiből szereztek vezetést a franciák (1-0).

A 30. percben azonban jött a megérdemeltnek mondható horvát egyenlítés: a 16-oson belül többször is párharcot nyertek a sakkmezesek, majd Vida készítette le a labdát Perisicnek, aki Kanté mellett elhúzta azt, majd 15-ről kilőtte a bal alsót (1-1). Hat perccel később aztán megint hihetetlen pechje volt Horvátországnak: Kanté szöglet utáni csúsztatása Perisic kezét is érintette a 16-oson belül. Jöhetett a videóbíró, majd a játékvezető ítélete: 11-es a franciáknak. Griezmann higgadtan a jobb sarokba passzolta a büntetőt a 38. percben (2-1).

Videóbírós 11-es a vb-döntőn: Ezt az esetet ítélték kezezésnek – videó

II. félidő:

A fordulás után nem sokkal majdnem jött az újabb horvát egyenlítő gól: a 48. percben, Rakitic passza után Rebic lőtt ballal 14 méterről, a léc alá tartó löketet bravúrral védte Lloris. Pár perccel később Subasic is villant: Mbappé éles szögből leadott lövését védte szépen a horvát kapus. Közben három “egyenruhás” szurkoló(?) rohant a pályára, de levadászták őket a biztonságiak viszonylag gyorsan. A játék rövid időre szakadt csak félbe.

A 60. percben aztán lélektanilag fontos pillanat és a harmadik francia gól következett. Pogba első kísérlete még levágódott, de az MU középpályása másodszorra, 16 méterről a kapu jobb oldalába vágta a labdát (3-1). Hat minutummal később pedig eldőlt minden!  A vb-döntők történetének harmadik tinije, Mbappé Hernandez passza után, 19 méterről lőtt a jobb kapufa mellé! Subasic erre most lassan reagált (4-1).

A szépítésre viszont még maradt ereje az egész világbajnokságot végigharcoló Horvátországnak: Mandzukic támadta le egy hazaadásnál Llorist, aki óriásit hibázva a csatár lábára rúgta a labdát, amely így az üres kapuba pörgött a 69. percben (4-2).

Végül egy sokáig emlékezetes döntőn a francia válogatott örülhetett a helyzetek kihasználása és az egész tornán mutatott produkciója miatt mindenképpen megérdemeltnek mondható sikernek: a vb-aranynak!

Foci vb: Modric a legjobb, Mbappé a tinicézár, 32 év után angol gólkirály – a díjazottak

Világbajnoki döntő:

Franciaország – Horvátország 4-2 (Mandzukic 19. – öngól, Griezmann 38. – 11-esből, Pogba 60., Mbappé 66., ill. Perisic 30., Mandzukic 69.)