Csányi Sándort, az MLSZ elnökét – valamint a FIFA és az UEFA alelnökét – arról is megkérdezte a Mandíner, mit gondol az UEFA büntetéseiről, amelyek diszkriminatív szurkolói megnyilvánulások miatt három zártkapus mérkőzéssel, illetve 100 ezer eurós bírsággal sújtották a magyar szövetséget és válogatottat.

Csányi elmondta, hogy még részletes indoklást vár a döntés kapcsán, de a szövetség mindenképpen fellebbez a döntés ellen. Emellett pedig a kamerafelvételek alapján mindent megteszek azért, hogy akiket felelősség terhel, polgári jogi eljárásban feleljenek a tettükért.

Rendkívül igazságtalan, hogy néhány ember tette, viselkedése miatt több tízezer, a futballért rajongó szurkoló kényszerül a stadionon kívülre. Remélem, végül minden szurkoló megérti, hogy akár egyetlen sportszerűtlen néző tette is szigorú következményekkel jár diszkrimináció vagy rasszizmus esetén

– nyilatkozta az MLSZ első embere, aki a magyar válogatott Eb-szereplését is értékelte.

A sorsolás pillanatában azzal kellett szembesülnünk, hogy nagyon erős csoportba került a válogatottunk. A legutóbbi Eb- és NL-győztes Portugália, a legutóbbi vb-nyertes Franciaország és a négyszeres világbajnok Németország mellé. Ez a négyes azonnal meghatározta az elvárást is: becsületes helytállást vártunk el a csapattól. Ezt a célkitűzést a válogatott messze túlteljesítette. Szervezettségben, fizikálisan, csapategység terén, mentalitásával és taktikailag is felnőtt a csoportban szereplő válogatottak mellé. Külön ki kell emelni, hogy mind a három csoportmérkőzésen az elsőtől az utolsó pillanatig magabiztos, küzdő, egy az egy elleni játékot is vállaló csapatot láttunk magyar mezben. Bízom benne, hogy ez az önbizalom a következő időszak mérkőzéseire is megmarad – mondta a Mandínernek Csányi.

Nyitókép: Szecsődi Balázs

Foci Eb: “Sportszerű légkört” – Csányi Sándor üzent a szurkolóknak