A modern futballban tartja magát a vélekedés, hogy egy bajnokságot legkönnyebb az átigazolási időszakban megnyerni, és ugyanott lehet legegyszerűbben el is veszíteni. Ugyanez igaz nyilván a kiesés és bentmaradás kérdésére is. A csakfoci.hu mostantól rendhagyó tabellát vezet arról, hogy miként áll ez a furcsa holtszezonbeli küzdelem a csapatok között.

A táblázat/erősorrend persze csak a bajnoki rajtig él majd, onnan a feje tetejére is fordulhat, amikor kiderül, hogy egy papíron jónak tűnő igazolás “besül”, vagy egy most értéktelenebbnek tűnő aláírás mégis aranyat ér. Tabellánkat minden átigazolási hír után frissítjük majd.

Hogyan osztályozunk?

A pontozás módja a következő: minden igazolást 0 és 5 pont között értékelünk, a következő paraméterek szerint:

0: Ezt ki, és hogy találta ki?

1: Meglepő húzás, ennél azért vannak jobb opciók a piacon. A létszámnak mindenesetre jót tesz…

2: Talán bejöhet, de több a kockázat, mint a most látható nyereség.

2.5: Ez a jövő igazolása inkább, de van benne ráció

3: Mi is leigazoltuk volna, hozzátesz a jelenlegi brigádhoz

3.5: Külföldi válogatott, elvileg erősítést kell jelentsen

4: Mindenképpen erősítés, a vetélytársak sápadhatnak

5: Gratulálunk, és nem is értjük, hogy sikerült megszerezni!

Ezek után nézzük az NB I-es csapatok átigazolási  eddigi bejelentett igazolásait (a klubokat ABC-sorrendbe rendeztük a táblázat alatti részben):

Az átigazolási tabella jelenlegi állása:

1. DVTK – 26 pont (átlag játékosokra osztva: 2.6 pont)

2. Ferencváros – 15.5 pont (átlag játékosokra osztva: 3.1 pont)

3. Kisvárda – 13.5 pont (átlag játékosokra osztva: 2.7 pont)

4. Mezőkövesd – 13 pont (átlag játékosokra osztva 2.17 pont)

5. MTK – 12 pont (átlag játékosokra osztva 3 pont)

6. Bp. Honvéd – 11 pont (átlag játékosokra osztva: 2.75 pont)

7. MOL Fehérvár – 8 pont (átlag játékosokra osztva 2.66 pont)

8. ZTE – 7 pont (átlag játékosokra osztva 1.75 pont)

9. Budafok 6 pont (átlag játékosokra osztva 2 pont)

10. Puskás Akadémia 5.5 pont (átlag játékosokra osztva 2.75 pont)

11. Újpest – 4.5 pont (átlag játékosokra osztva 2.25 pont)

12. Paks – 4 pont (átlag játékosokra osztva 2 pont)


Budafok

Jagodics Márk (Mezőkövesd) 2 – Több mint 100 mérkőzése van már az NB I-ben, így rutinjával a Budafok segítségére lehet, de az őszi szezonban csupán 4 találkozón lépett pályára, így kérdéses, milyen formában lesz tavasszal.

Csonka András (Ferencváros) 2 – Kölcsönben érkezett a Ferencvárostól az utánpótlás-válogatott középpályás, aki ősszel csupán egy MK-meccsen játszott az első csapatban, bajnokikon csak az NB III-as tartalékoknál szerepelt. Ha azonban újra felveszi az NB I-es tempót, erősítés lehet a következő fél évre a budafokiaknak.

Zeke Márió (MOL Fehérvár FC) 2 – Tehetséges játékos, aki azonban mindössze 8 percet játszott az NB I-ben, mielőtt kölcsönvette őt a Budafok, az NB II-ben viszont alapember volt az élmezőnyhöz tartozó Budaörsnél. Ha rendszeres játéklehetőséghez jut, bizonyíthatja, hogy megérett-e az NB I-re hosszabb távon is. 

Bp. Honvéd

Lukas Klemenz (Wisla Krakkó) 2 – A Wisla Krakkó közel kétméteres lengyel-német hátvédje. Decemberben volt ugyan egy meccse, de előtte szeptember 13-án játszott utoljára 90 percet. Akkor egy öngólt szerzett, ezzel kijátszotta magát a kezdőből, így komoly meccshiánnyal rendelkezik. A szezonban 4 meccse van egy középcsapatban. Mellette szól viszont, hogy a sérülések miatt hiányposztra jött.

Nir Bardea (FC Ashdod) 3 – Az első téli légiós-igazolás is azonnal bevethető rutinjának és múltjának köszönhetően. Az izraeli-román bekk jó felépítésével fizikailag is sokat dobhat a kispestiek védekezésén.

Nagy Dominik (Legia Varsó) 3 – A külföldről hazatérő magyar válogatott középpályás nagy segítségére lehet a kispestieknek, ha képességei szerint játszik majd. Ugyanakkor a 25 éves játékos nyár óta nem léphetett pályára, így biztos kell majd neki egy kis idő a formába lendüléshez.

Bőle Lukács (legutóbb FTC) 3 – Bár az őszt kihagyta, de a ZTE tavalyi bentmaradásához sokat hozzátett, azaz bizonyította, hogy képes dobni egy csapaton.

DVTK

Goran Milović (NK Olimpija) 3 – Komoly tapasztalattal bíró, harcedzett játékos, aki folyamatosan játszik csapataiban. Segítségére lehet a vészhelyzetben lévő DVTK-nak.

Marko Malenica (Eszék) 3 – Egy ideje nincs meccse, de ez kapusként gyakran benne van. Korábban viszont nemzetközi szinten is komolyan letette a névjegyét.

Artur Pikk (KuPS) 3.5 – Észt válogatott, folyamatosan játékban van, a DVTK bal oldalán versenyhelyzetet biztosan teremt.

Diego Zivulic (Slask Wroclaw) 3 – Jobb csapatból és talán jobb bajnokságból is érkezik, állandó kezdő volt, így nagy eséllyel Diósgyőrben is meghatározó lehet.

Alen Grgic (Eszék) 2 – A DVTK ötödik téli igazolása a védelem és a középpálya jobb oldalán is bevethető, azaz nem csak egy poszton jelenthet erősítést a borsodiaknak. Ugyanakkor sem az őszi szezonban (4 meccs/1 gól), sem az előző idényben nem kapott igazán sok lehetőséget az eszékieknél, így kérdés, mennyire lesz „éles” és azonnal bevethető.

Vinko Soldo 2.5 (Dinamo Zagreb) – A 22 éves védő az őszt végigjátszotta kölcsönjátékosként a horvát első osztályú Slaven Belupóban, előtte pedig a horvát utánpótlás-válogatottakat is végigjárta, ami nem rossz referencia lehet.

Asmir Suljic (Maccabi Petah Tikva) 2.5 – A villámgyors szélső jól ismeri a magyar viszonyokat, hiszen korábban a Vidiben és az Újpestnél is megfordult, így akár elég hamar beilleszkedhet, ebben az esetben pedig sok gondot okozhat az ellenfél védőinek. Ősszel 14 meccsen játszott Izraelben, 9-szer kezdőként és 1 gólpasszt jegyzett.

Luka Marin (Eszék II) 1.5 – A horvát élvonalban egyelőre nem szerzett túl nagy tapasztalatot, az elmúlt években csupán 8 alkalommal játszott az Eszék színeiben az első osztályban, az elmúlt fél évben azonban játékban volt a magyartól talán valamivel gyengébbnek mondható szlovén bajnokságban.

David Vanecek (Puskás Akadémia) 2 – Jó fél évvel ezelőtt alighanem egyértelmű erősítés lett volna a remek felépítésű és gólerős cseh csatár szinte bármelyik NB I-es csapatnak. Az utóbbi hónapokban azonban keveset játszhatott, így erősen kérdéses, milyen állapotban van. Ha a „régi” formáját tudja mutatni, akkor nagy segítségére lehet a DVTK-nak.

Odise Roshi (Ahmat Groznij) 3 – Talán a legkomolyabb múltja van a Diósgyőr téli érkezői közül az 59-szeres albán válogatott jobbszélsőnek. A 29 éves futballista korábban játszott a Bundesligában és a horvát élvonalban is, Diósgyőrbe az orosz élvonalból érkezik. Akár komoly lendületet is adhat az érkezése a sereghajtónak.

Ferencváros

Henry Wingo (Molde) 4 – Az Európa Ligában menetelő, még továbbra is versenyben lévő Molde csapatától érkezett, és mivel a mostani szezonban 3 BL-selejtezőn és 5 EL-csoportmeccsen is játszott, így nemzetközi tapasztalatra is szert tett már. Úgy tűnik, komoly posztriválist kapott Lovrencsics Gergő.

Gera Dániel (MTK Budapest) 2.5 – A magyar mezőny egyik legjobb mentalitású támadója, aki végre kijött a sérüléshullámból, ha lesz türelme, és iránta is lesz türelem, beválhat.

Katona Máté (MTK Budapest) 2.5 – Talán a legsokoldalúbb fiatal magyar játékos, akiről sokat elmond, hogy sérülten is megvette a Fradi, ő tényleg a jövő igazolása lehet.

Samy Mmaee (Sint Truiden) 3.5 – Az elmúlt félévben rendre sokat játszott a marokkói válogatottban, míg a most futó belga bajnokság elején a Sint-Truidenben is alapember volt, november óta viszont kevesebbet játszott. Ennek ellenére jó fogásnak tűnik és nemzetközi tapasztalattal is rendelkezik.

Giorgi Haraisvili (IFK Göteborg) 3 – A 24 éves grúz válogatott szélső az FTC ötödik és egyben utolsó téli szerzeménye. A svéd bajnokságban igen foglalkoztatott támadó a pontrúgásokban is jeleskedik, ami komoly fegyvere lehet így tavasszal a zöldeknek. Ha játékba lendül, még egy komoly variációs lehetőséget jelenthet Szergej Rebrov csapata számára.

Kisvárda

Lazar Cirkovic (csapat nélkül) 2 – A Partizan Belgrád korábbi kétszeres bajnok hátvédje. Legutóbb júniusban lépett pályára tétmeccsen, mivel augusztus óta szabadon igazolható, így valószínűleg idő kell még neki, mire újra felveszi a meccsritmust.

Janisz Karabeljov (Slavia Szófia) 3.5 – Bolgár válogatott, ami akkor is minőséget mutat, ha éppen mostanában nem is megy nekik annyira.

Ötvös Bence (Nyíregyháza) 2.5 – Az NB II-ben remek meccsei voltak, valószínű mások is szívesen látták volna, így a várdaiak valószínű hamarabb ébredtek a vetélytársaknál.

Matheus Leoni (Arda Kardzhali) 3 – Már nem fiatal, de pár jó éve még lehet, folyamatosan kezdőként játszott az elmúlt években.

Herdi Prenga (FC Riga) 2.5 – Egy miénknél jóval alacsonyabban jegyzett bajnokságból érkezik, és ugyan van a neve mellett már 2 válogatottság (2018-ban kétszer becserélték, összesen 62 percre barátságos mérkőzéseken), de ezek alapján azért nem emelkedik a magyar mezőny fölé látatlanban. Az megnyerő, hogy az eddigi klubjaiban rendre alapember volt, most bizonyíthatja, hogy képes megugrani egy újabb szintet.

Mezőkövesd

Jakub Vojtus (CFR Cluj) 2  – A román bajnoki címvédő CFR-től szerződött a borsodiakhoz. Bár jó csapatból jött, de 11 mérkőzés óta nem lőtt gólt, Pintérnek ennek ellenére ő kellett, sokkal többet kell mutatnia itt, mint eddig, hogy indokolt legyen a szerződtetése. Jellemzően a jobb idényeiben másodosztályban játszott (Lengyelország), a legfőbb helyeken nem rúgott 3 vagy annál több gólt. Ahol igen, azok zömében másodosztályú klubok voltak.

Martin Chrien (Benfica B) 2 – Ugyan van 19 perce a Benficában, de jobbára a második csapatban játszott, néha ott sem. Lutrinak tűnik.

Nodar Kavtaradze (Dinamo Tbilisi) 3 – Gólerős középpályás, pont olyan, mint amilyet minden edző keres, játékban is van. Mindenki bevállalta volna, főleg ingyen.

Dimitriou Konstantinos (Basel) 2 – Neves csapatoknál fordult meg, fiatal és nemzetközi tapasztalata is van. Ugyanakkor a 21 éves görög védőnek pályafutása alatt eddig alig volt érvényes felnőtt meccse, szinte csak utánpótlás-bajnokságokban játszott eddig rendszeresen, így jelenleg nem lehet több, mint egy jövőbeni ígéret, aki 21 évesen Magyarországon próbál majd belépni a felnőtt futball kapuján.

Rui Pedro (Diósgyőri VTK) 2 – Egyelőre több a kockázat a leigazolásában, mint az ésszerűség. A képességei már ismertek az NB I-ben a támadónak, akár jól is elsülhet az érkezése, de mivel a DVTK-nál sem volt igazán stabil a helyzete (egy meccset játszott végig eddig az idényben és egy gólt szerzett), egyelőre az is kérdéses, hogyan illeszkedik be az utóbbi hetekben jól működő kövesdi támadóalakzatba.

Karlo Kamenar (Zalgiris) 2 – Komolyabb élvonalbeli és valamennyi nemzetközi rutinja is van a 26 éves támadó középpályásnak, aki a horvát másodosztályban bajnoki címet nyert. Ugyanakkor október óta nem játszott tétmeccset.

MOL Fehérvár

Dárdai Palkó (Hertha) 2.5 – Sokakat meglepett a kis Dárdai “hazatérése”, jó hírét bizonyíthatja, ha rendszeres lehetőséget kap majd.

Tordai Árpád (FC Viitorul-kölcsönbe) 2.5 – Kiegészítő ember volt eddigi csapatában is, de az a kategória, aki megfelelő pótlást jelenthet vészhelyzetben.

Samy Bourard: (ADO Den Haag) 3 – A magyarnál magasabban jegyzett holland bajnokságból érkezett, az őszi szezon folyamán pedig rendre játéklehetőséget is kapott, 17 fellépésén 3 gólt és 1 asszisztot jegyzett, korábban pedig a belga utánpótlás-válogatottakban is megfordult, így hozzátehet a Vidi játékához.

MTK

Varga Roland (Ferencváros) 3 – Nem az MTK-modellt erősíti, de visszatért oda, ahonnan indult, tele motivációval. Eb-keretbe akar kerülni, emiatt is “dobhat” egy komoly tavaszi szezont.

Nikolai Alho (HJK) 3.5 – Komoly nemzetközi tapasztalat, válogatottban és nemzetközi kupákban, még jó korban is van. Vezéregyéniség, hiszen csapatkapitány volt a finn rekordbajnoknál, és szabadon igazolható is volt.

Marko Perkovic (Olimpija Ljubljana) 3 – Folyamatosan játékban volt az őszi szezon folyamán a szlovén első osztályban élcsapatnak számító Olimpija Ljubljanában, rutinjával pedig segítségére lehet az MTK megfogyatkozott védelmének.

Filip Antonijevic (Metalac) 2,5 – A balhátvédként és balszélsőként is bevethető 20 éves szerbnek nem lesz egyszerű dolga, ha be akarja verekedni magát a kezdőcsapatba. Érkezése egyelőre inkább a (közel)jövő igazolásának tűnik, bár a szerb élvonalban már bizonyított a fiatal futballista.

Paks

Vági András (DVTK) 2 – A Diósgyőrrel szerződést bontó 32 éves védő harmadszor játszhat az atomvárosi együttesben, amelybe először 2014-ben igazolt, majd 2017-ben tért vissza újfent. Elmondása szerint sem úgy sikerült az elmúlt fél éve, ahogy azt szerette volna, összesen 5 NB I-es meccsen játszott 185 percet az idényben.

Tamás Olivér (MOL Fehérvár) 2 – A Viditől kölcsönben érkezett 19 éves, kárpátaljai születésű belső védő inkább kiegészítőember lehet majd a tolnaiaknál.

Puskás Akadémia

Géresi Krisztián (MOL Fehérvár FC) 3 – A sérülése előtt a Vidiben is alapember volt, a visszatérését követően pedig egyre inkább kezdett formába lendülni az elmúlt időszakban, úgyhogy a Puskás Akadémia nagy erősítése lehet, amennyiben folyamatos játéklehetőséghez jut.

Kártik Bálint (Nyíregyháza) 2.5 – Láthatóan hosszabb távú befektetésről van szó, hiszen egyből tovább is passzolták Csákvárra kölcsön.

Újpest

Yohan Croizet (OH Leuven) 2 – A 29 éves francia támadó középpályás a belga első osztályban szereplő Oud-Heverlee Leuven csapatában a szezon elején öt bajnoki mérkőzésen lépett pályára, de tavaly október óta egyszer sem kapott ott lehetőséget.

Victor Kantabadouno (Wakriya AC) 2,5 – A guineai élvonalból – egyelőre kölcsönben – érkezett 21 éves támadó kész rejtély, kevés információt lehetett találni róla. Lehet belőle akár sikerigazolás is, ha például úgy játszik, mint nem is olyan régen az Afrikai Nemzetek Kupáján, de egyelőre rá tényleg illik a „zsákbamacska” jelző.

ZTE

Orji Nelson Chukwumahu (Nigéria) 2 – Az utolsó zalai téli szerzemény egy 18 éves védő, aki az egyik kiemelt afrikai akadémiáról igazolt a Zalaegerszeghez, ahol fél évig szerepel kölcsönben. Chukwumahu a korosztályos nigériai válogatottban is szerepel.

Szalay Szabolcs (Haladás) 2 – A legnagyobb rivális, a Haladás mezét cserélte le a zalaiakéra. A 18 éves, utánpótlás-válogatott szélső inkább a jövő embere még, de mivel fiatal kora ellenére már van tapasztalata a profi mezőnyben (21 NB II-es meccs is áll a háta mögött), akár a tavaszi idényben is a kék-fehérek segítségére lehet majd a tehetség kiegészítőemberként.

Futács Márkó (MOL Fehérvár) 2 – Normális esetben szinte bármelyik csapatnak erősítést jelentene a remek felépítésű magyar támadó. De mivel legutóbb júniusban, épp a ZTE ellen játszhatott az NB I-ben, azóta pedig parkolópályára került és az NB III-as fehérvári csapatban is csak kétszer léphetett pályára, Futács egyelőre picit zsákbamacska-igazolásnak tűnik. Ezért is köthetett vele szerződést egyelőre csak az idény végéig a zalai gárda.

Kálnoki-Kis Dávid (Bp. Honvéd) 1 – Ősszel egy percet sem játszott, az utolsó érvényes 90 perce márciusi.

Újabb érkezőt jelentett be az MTK – hazai átigazolási hírek