MTK: "Azért választanak minket, mert tudják, innen van a legnagyobb esély eljutni a profi futballig" - videó

Salkovics Gábor, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia akadémiai igazgatója átfogóan beszélt az MTK Budapest utánpótlásában zajló munkáról, az elért eredményekről, jövőképről és az infrastrukturális helyzetről.
Dudás Gábor 2020. november 19., csütörtök 20:57
Salkovics Gábor, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia akadémiai igazgatója átfogóan beszélt az MTK Budapest utánpótlásában zajló munkáról, az elért eredményekről, jövőképről és az infrastrukturális helyzetről.
Szerző: Dudás Gábor 2020. november 19., csütörtök 20:57

A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia 2001 nyarán kezdte meg működését Agárdon, majd 2019-ben a fővárosba költözött az MTK Budapest utánpótlásnevelő központja. Az új akadémiai épület és pályák még készülnek (hat pálya, a kiszolgáló épület, majd harmadik ütemben a futballkollégium is felépül majd) az új Hidegkuti Nándor Stadion szomszédságában, addig a tehetségek a zuglói Lantos Mihály Sportközpontban, illetve annak három füves pályáján edzenek és tanulnak.

- Az MTK az a csapat, amely az NB I-ben is a fiatal játékosokra épít, ezt meg lehet nézni, nem csak meccs végi játékpercekről van szó csupán, hanem teljes meccsekről is - mondta Salkovics Gábor, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia akadémiai igazgatója az MTK TV-nek.

- Ez a szülőknek is imponáló, ráadásul a tulajdonos a sportigazgatóval teljes egyetértésben úgy döntött, hogy olyan játékosokat szólítsunk meg, akikre ők 1-2 éven belül már tudnak számítani. Ehhez megadták a hátteret is. (...)

A szülők azért választanak minket, mert reális esély van arra, hogy a fiúk az MTK-ban futballozhat az NB I-ben, vagy kooperációban az NB II-ben, illetve a kapcsolatrendszerünkek köszönhetően kölcsönben valamelyik másodosztályú klubnál.

Méghozzá annak a reményében, hogy vissza is hozzuk őket, lásd például Mezei Szabolcs esetét. Egy dolog érdekli a tulajdonost, hogy hány professzionális labdarúgót adunk a felnőttcsapatnak, vagy épp a külföldi piacra.

Az MTK-nál, illetve az akadémiánál a megfelelő játékosok mellett a megfelelő szemléletű edzőket választják ki.

- Tudatosabban választjuk ki az edzőket: fontos szempont, hogy a mi futballkultúránkat, filozófiánkat értsék, azonosuljanak azzal. (...) Fontos a szakmai rész a szülőknek, akik látják, mit, hogyan csinálunk, hogyan készülünk, a kiválasztási folyamat részeként ugyanis a szülők is beletekinthetnek, vagy akár résztvevői is lehetnek az edzésnek. Ez dönt a szülőknél, ez ad lökést nekik, hogy idejöjjenek. Egy-egy edzést akár 4-5-6 edző is figyel, segít, emiatt is akarnak idejönni sokan a videóelemzők és az edzők közül is. Sokakat el akarnak, akartak vinni, akár házon belül, akár más felnőtt klubhoz, de van, aki azt mondta, hogy szeretne még itt dolgozni, mert nagyon élvezi.

- Az alapgondolat mindig is az volt az MTK-nál, hogy mindenki a tehetségének megfelelően edzzen és játsszon. Sokan ezért is igazolnak hozzánk, mert látják, hogy az egyént nézzük. (...) Ment már tőlünk játékos Parmába, Bolognába, a SPAL-hoz és Genovába is. Ez nekünk is jó visszaigazolás, mert megmutatja, hogy tőlünk nyugodtan elmehet bárki próbajátékra Nyugat-Európába és akár profi szerződést is kaphat - tette hozzá Salkovics a képzés, illetve a már külföldön futballozó fiatalok kapcsán.

Neked ajánljuk
Átigazolások
ZTE FC
Balabás Bence
Zalaegerszegre teszi át székhelyét az Austria Wientől a 16 éves középpályás, Balabás Bence, aki alapember az U17-es válogatottban. Korábban a Fradi és a Puskás Akadémia utánpótlásában is játszott.
Kisvárda
Driton Camaj
A csakfoci.hu úgy tudja, hogy Driton Camaj iránt egy török klub érdeklődik, de az ottani átigazolási piac közelgő zárása miatt nem biztos, hogy összejön az egyezség.
Ferencváros
Kwaku Bonsu Osei
Januárban a Fradinál járt próbajátékon Kwaku Bonsu Osei, a ghánai végül a szerb bajnokságba igazolt.
Tovább az összes átigazoláshoz