Mit érdemes tudni a bankközi díjakról? Mit jelent az IC++?

Napjaink népszerű és modern fizetőeszköze már nem a készpénz, hanem a bankkártya. A munkaadók elektronikus úton utalják a fizetést a munkavállalóknak, így kézenfekvő, hogy az emberek is szívesen fizetnek elektronikus úton, azaz bankkártyával. A kereskedők számára ez azonban költségekkel is jár, ami nem más, mint a bankközi jutalék (interchange-díj).
Nyikes Zoltán 2022. november 7., hétfő 13:46
Napjaink népszerű és modern fizetőeszköze már nem a készpénz, hanem a bankkártya. A munkaadók elektronikus úton utalják a fizetést a munkavállalóknak, így kézenfekvő, hogy az emberek is szívesen fizetnek elektronikus úton, azaz bankkártyával. A kereskedők számára ez azonban költségekkel is jár, ami nem más, mint a bankközi jutalék (interchange-díj).
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. november 7., hétfő 13:46

Mit jelent a bankközi jutalék?

Amikor bankkártyával fizet valaki, négy szereplő vesz részt a tranzakcióban: a vevő, aki kifizeti a terméket, a kereskedő, akinek fizetnek, a vevő bankja és a kereskedő bankja. Ötödik szereplőként a kártyatársaság jelenik meg, aki mindehhez a platformot biztosítja. 

Ennek a sokszereplős folyamatnak komoly informatikai háttere van, ami költségekkel jár. Ezt valakinek meg kell fizetnie. A BizWorks Kft. BizPay néven teljeskörű bankkártya-elfogadási megoldást nyújt a vállalkozásoknak mind a fizikai, mind a virtuális üzletekben. Fordulj bizalommal pénzügyi szakembereikhez, hogy eligazodj a kártyaelfogadással járó költségek terén is. 

Ki fizeti a bankközi jutalékot?

Kereskedőként ma már rendelkezned kell bankkártya-elfogadással, így valószínűleg ismered az IC++ kifejezést, amiben az első + jelöli a bankközi jutalékot. Ezt a díjat mindig a kereskedő cég bankja fizeti meg annak a banknak, ahol a kártyatulajdonos bankol. A bankközi jutalékot tehát egyik bank fizeti a másiknak, viszont a kereskedő bankja nem fogja ezt a költséget magára vállalni, hanem rád, mint kereskedőre terheli. 

Ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen összegről van szó. A bankközi díjak – lakossági bankkártyák esetén – Magyarországon jelenleg 0,2-0,3 % között mozognak. Ami azt jelenti, hogy a tranzakciók összegének 0,2-0,3 százalékát teszik ki. Mértékét általában a kártyahálózatok, mint pl. a Mastercard vagy a Visa határozzák meg.

Mi befolyásolja a bankközi díj mértékét?

– Elsődlegesen a kártyahálózat határozza meg a díjat.
–Ezenkívül a bankkártya típusa is fontos tényező, ugyanis nem mindegy, hogy hitelkártyával vagy betéti kártyával fizetnek.
Attól is függ, hogy a kártya, amivel a vevő fizet lakossági, vagy céges, úgynevezett üzleti kártya.

Milyen hatással van a vállalkozásodra a bankközi jutalék?

Minél nagyobb forgalmat bonyolít le a vállalkozásod, annál nagyobb lesz ez a jutalék, hiszen a tranzakciók után fizeted. Ha a webáruházad nagy értékű termékeket forgalmaz, könnyen kerülhetsz abba a helyzetbe, hogy magasabb összeg lesz ez a bankközi jutalék. Ilyen esetben célszerű ösztönözni a vevőket, hogy átutalással vagy házhoz szállítás esetén készpénzzel fizessenek.

Ha kereskedőként bankkártya-elfogadási lehetőséget szeretnél kialakítani vállalkozásod számára, a BizPay szakemberei megoldják mindezt, akár fizikai POS terminálról, akár mobilkészülékre telepíthető SoftPOS terminálról legyen szó. Ha webáruházad van, akkor pedig  payment gateway megoldással alakítják ki a bankkártya-elfogadás lehetőségét. 

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Gulácsi Péter
A kispadra szorult Gulácsi Péter "elgondolkodik a jövőjéről" az RB Leipzignél - írja a német Kicker.
Honvéd/MLSZ
Bobby Davison
Az FTC korábbi vezetőedzője, Bobby Davison elárulta, hogy 18 hónappal ezelőtt a Honvéd vezetőivel tárgyalt, egy hónapja pedig elküldte az önéletrajzát az MLSZ-nek, mert szívesen dolgozna az utánpótlásban is.
Légiósok
Kleinheisler László
Görögországban azt írják, hogy a téli átigazolási időszakban távozhat a Panathinaikosztól Kleinheisler László, aki akár Horvátországba vagy Magyarországra is visszatérhet.
Tovább az összes átigazoláshoz