3+1 feladat, amit érdemes elvégezni az autódon, hogy felkészülten állj az ősz elé

Eljött az ősz, és magával hozta azokat a jellegzetességeit is, amiket a legtöbben imádunk benne. A ködös táj a színes levelekkel olyan, mint egy festmény, erről pedig számos ismerősünk Facebook és Instagram fiókja is igyekszik minket tájékoztatni. Remek kirándulóidő van több napon is, amiket bizony érdemes kihasználni, hiszen a természet talán a legszebb arcát mutatja ebben az évszakban.
Nyikes Zoltán 2021. október 11., hétfő 15:27
Eljött az ősz, és magával hozta azokat a jellegzetességeit is, amiket a legtöbben imádunk benne. A ködös táj a színes levelekkel olyan, mint egy festmény, erről pedig számos ismerősünk Facebook és Instagram fiókja is igyekszik minket tájékoztatni. Remek kirándulóidő van több napon is, amiket bizony érdemes kihasználni, hiszen a természet talán a legszebb arcát mutatja ebben az évszakban.
Szerző: Nyikes Zoltán 2021. október 11., hétfő 15:27

Nem szabad viszont megfeledkeznünk arról sem, hogy ha kirándulni megyünk, az autónk is megfelelően fel legyen készítve a megváltozott körülményekre. A következő cikkben azt fogjuk vizsgálni, mit érdemes ellenőrizni az autókon, hogy minden rendben menjen az őszi utak során.

Mi változik ősszel?

Sokan még most is a nyár révületében vagyunk, de egyre inkább érezhető, hogy rövidülnek a nappalok, sokkal nyirkosabb az idő. Ez pedig azt hozza magával, hogy akár az autónk felé sétálva is könnyebben megcsúszhatunk, mint eddig. A látási viszonyok is sok esetben lényegesen kedvezőtlenebbek, mint eddig, és ezt tovább nehezíti az iskolák újraindulása miatt megnövekedett autós és gyalogos forgalom. Mindezt összegezve: sokkal figyelmesebbnek kell lennünk a balesetmentes közlekedés érdekében! Szóval érdemes előkészületeket tenni.

Szeretnéd, ha az autód minden eshetőségre be lenne biztosítva? Keresd fel az Allianz Hungária weboldalát, és találd meg azt a gépjármű biztosítást, ami számodra a legnagyobb nyugalmat hozza el!

Fékek

A nyirkos utakon a kerekek lényegesen rosszabb tapadással bírnak, mint a szárazon. Ezt nehezítik meg ősszel a lehulló falevelek. Ha ezt tetézzük egy nem megfelelően fogó fékrendszerrel, szinte borítékolható a baleset. Előzd meg a váratlan helyzeteket, és rendszeresen ellenőriztesd a fékeket az autódon!

Szélvédő

Az őszi és téli hónapokban a szélvédőt sokkal több hatás éri. Ilyenkor hullanak a levelek, és sokkal nyirkosabb a levegő is. Sose felejtsd el tehát ellenőrizni az ablakmosó folyadék szintjét, és győződj meg róla rendszeresen, hogy az ablaktölő lapátokon a gumik megfelelő állapotban vannak-e. Hiába ugyanis a jó fékek, ha ki sem látsz az ablakon egy-egy párás vagy ködös napon.

Jó minőségű abroncsok

A fékeken kívül a gumik minősége vagy elhasználtsága is nagyban tudja befolyásolni egy közlekedési szituáció kimenetelét. Az, hogy az autód gumija mennyire tapad az úton, sok esetben akár életet is menthet. Az évszak elején ellenőrizd, hogy a futófelület profilmélysége legalább 3 mm-es legyen. Ugyan a téli gumira való váltásnak még nem jött el az ideje, de ha nem szeretnél majd az utolsó pillanatban kapkodni, akkor érdemes már jó előre időpontot foglalni a gumiszerviznél.

Akkumulátor

Végül pedig érdemes ellenőrizni az akkumulátor állapotát is. Nézd át, hogy a saruk stabilan vannak-e az akkumulátoron, valamint hogy nincs-e rajtuk szennyeződés. Érdemes megmérni, hogy az akkumulátor megfelelő (12,5 V) feszültséget ad-e le az autó elektromos berendezései számára.

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Ben Romdhane
Az egyiptomi Al-Ahly továbbra is leigazolná Mohamed Ali Ben Romdhane-t, a felek egyelőre szóban egyeztetnek az esetleges klubváltásról.
Újpest
Josué
A Legiától távozó 4-szeres portugál válogatott Josuét beajánlották Újpesten, de Bartosz Grzelak nem tartott igényt a 33 éves középpályásra.
Csákvár
Új igazolás
Az elmúlt hetekben a csapattal készülő Haragos Viktor (legutóbb Honvéd) a 2024/25-ös bajnokságban az Aqvital FC Csákvárt erősíti.
Tovább az összes átigazoláshoz