3 Tipp: Így teremts egészséges környezetet lakásodban

Sokan nem is gondolnánk, de életünk jelentős részét lakásunkban töltjük. Ezért is fontos, hogy egészségünk megőrzése érdekében a lehető legjobb környezetet teremtsük meg magunknak. Mire kell figyelnünk a lakásválasztás terén? Hogyan tehetjük még inkább élhetővé közvetlen környezetünket? Hogyan vihetjük be a mozgást otthon töltött mindennapjainkba? Ezekre a kérdésekre keressük a választ jelen cikkünkben.
Mokány Lajos 2021. február 7., vasárnap 9:27
Sokan nem is gondolnánk, de életünk jelentős részét lakásunkban töltjük. Ezért is fontos, hogy egészségünk megőrzése érdekében a lehető legjobb környezetet teremtsük meg magunknak. Mire kell figyelnünk a lakásválasztás terén? Hogyan tehetjük még inkább élhetővé közvetlen környezetünket? Hogyan vihetjük be a mozgást otthon töltött mindennapjainkba? Ezekre a kérdésekre keressük a választ jelen cikkünkben.
Szerző: Mokány Lajos 2021. február 7., vasárnap 9:27

Lakás, céltudatosan

A megfelelő lakókörnyezet kiválasztása egy kifejezetten komplikált folyamat. El kell ugyanis döntenünk, hogy új építésű lakások, panellakások, vagy egyéb, olcsóbb ingatlanok között válogatnánk. Mindnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Egy panellakás például jobb esetben könnyen megfizethető, azonban nem túl tágas. Egy új építésű lakásban valószínűleg jó minősítésű energiagazdálkodással találkozunk, de ezeket néha körülményesebb saját igényeink szerint átalakítani. Ezzel szemben pedig az olcsó ingatlanokat, amik például felújításra szorulnak, könnyen saját igényeinkhez formálhatjuk. Az is tény azonban, hogy a felújítás költsége kifejezetten magas tud lenni. Ha ezt az utat választjuk, akkor szinte teljes ráhatásunk van arra, hogy milyen is lesz az a lakókörnyezet, amiben napjainkat töltjük. Fontos kérdésekben dönthetünk, például abban, hogy milyen anyagokat használunk fel, mennyi fényt engedünk be, milyen szigetelőt és nyílászárókat használunk és még sorolhatnánk. Mivel a lakáspiac folyamatosan változik, érdemes szemmel tartani az ingatlanárakat, hátha találunk egy számunkra megfelelő ajánlatot! Nem mindenki engedheti meg magának az új lakást, azonban még egy havanna lakótelepi ingatlanból is ki lehet hozni a maximumot!

Be a zölddel, ki a szürkével!

Egy lakáson belül sokat javíthatunk közérzetünkön azzal, ha felkészülten dekorálunk és ügyelünk a részletekre. Ez azért fontos, mert lakásunk kialakítása és berendezése az egyik legfontosabb tényező a fizikai és a mentális egészségünk szinten tartásához. Minél több fényt engedünk be, annál jobb lesz a közérzetünk, a természetes fény nyugtató hatása miatt. Hasonló a helyzet a levegővel is. Minél több szobanövényünk van, annál frissebb levegőt szívhatunk. Ha képesek vagyunk törődni szobanövényeinkkel, meghálálják. Még egy apró panellakásban is érezhető a változás, amit pár gondosan tartott növény eredményezhet. Amennyiben kifejezetten levegőtisztításra szeretnénk növényeket tartani, a legjobb választás az aloe félék, a gerbera, a szobai futóka és a vitorlavirág. A legjobb megoldás persze egy kertes ház lenne, de a jelenleg nem túl sok olcsó ingatlan érhető el.

A növényeken kívül még a természetes és mesterséges világításnak van nagy szerepe az egészségünkben. Ez utóbbinak főleg mentális fronton. Sajnos nem mindig kivitelezhető egy tágas és világos közös tér, de amennyiben a lakás mérete megengedi, érdemes legalább a nappaliba minél nagyobb nyílászárót elhelyezni! Energetikai szempontból pedig a hideg LED fények a nyerők, de a szemnek és a léleknek sokkal kedvezőbb a meleg fényű világítás. Szerencsére már alacsony fogyasztású verzióban is lehet kapni ilyen izzókat.

Finomhangolások

Ha olcsó lakások után kutatunk, érdemes olyan ingatlant választanunk, amit viszonylag jó áron saját igényeink szerint tudunk átalakítani. A beköltözés, valamint a felújítás után pedig a közös terek, a berendezés valamint egyéb tényezők, például fűtés, dekorációk, szobanövények és akár házikedvencek segítségével tudjuk fenntartani egészséges környezetünket. A mentális és testi egészségünk megőrzése ugyanis mindannyiunk érdeke.

 

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
Hertha BSC
Dárdai Pál
Hivatalossá vált, hogy Dárdai Pál ismét távozik a Hertha vezetőedzői posztjáról, de más szerepkörben marad az egyesületnél, mert életre szóló klubtagságot kapott.
Fradi
Mahmoud Jaber
Mohammed Abu Fani tavaly nyári érkezése után a Fradi ismét a Maccabi Haifától szerződtethet középső középpályást.
MTK
Vadnai távozik
Távozik az MTK-tól a 36 éves Vadnai Dániel, aki három korszakban is erősítette a kék-fehéreket, 2008-ban bajnok is lett velük.
Tovább az összes átigazoláshoz