Kassait saját kollégája lökte a szakadékba - fotón a bizonyíték

Szerda esti ítélete miatt világszerte nevetség tárgya lett Kassai Viktor, de nem igazán esik szó arról, hogy volt egy olyan segítője a magyar bírónak, aki - nincs rá jobb szó - cserbenhagyta főnökét a manchesteri 11-esnél.
Dudás Gábor 2018. november 8., csütörtök 15:59
Szerda esti ítélete miatt világszerte nevetség tárgya lett Kassai Viktor, de nem igazán esik szó arról, hogy volt egy olyan segítője a magyar bírónak, aki - nincs rá jobb szó - cserbenhagyta főnökét a manchesteri 11-esnél.
Szerző: Dudás Gábor 2018. november 8., csütörtök 15:59

A szerdai éjjeli és a csütörtök napközbeni hírek a Manchester City-Sahtar Donyeck mérkőzést vezető Kassai Viktorról szóltak nagyobbrészt, aki a Raheem Sterling esése utáni 11-essel került reflektorfénybe az egyébként meglehetősen egyoldalú (6-0) találkozót követően.

A nemzetközi sajtó - elsősorban persze az ukrán, de az angol is - szétcincálta már Kassait és az ítéletet, korábbi játékvezetők is megszólaltak, kritizálva a magyar bírót. Ugyanakkor nem egyszer, igaz, csak érintőlegesen szóba került már, hogy Kassai meglehetősen magára maradt azzal, hogy egyedül kellett meghoznia, méghozzá szinte azonnal a nehéz döntést.

Az eset kapcsán Mark Clattenburg, a világ korábbi legjobb játékvezetője - aki hosszabban is elemezte Kassai ténykedését - vetette fel a segítők felelősségét.

- Kassai nagyon rosszul helyezkedett az esetnél, ezért is hihette azt, hogy szabálytalankodtak Sterlinggel szemben. Le volt maradva az akciónál, így nem lehetett megfelelő pozícióban, hogy tisztán láthassa a szituációt.

Az alapvonali játékvezető, Kassai segítője viszont tökéletes helyzetben figyelhette a történteket, de mégsem jelezte a bírónak, hogy nem értek hozzá a támadóhoz.

Akire a brit is utalt, az az alapvonali játékvezető, akinek valóban sokkal jobb rálátása volt a történtekre (amint az a fenti fotón is látszik). Kassai munkáját Andó-Szabó Sándor és Bognár Tamás segítette az Etihad Stadionban, a felvételek alapján pedig utóbbi, azaz Bognár állt annál a kapunál, ahol az ominózus 11-est megítélte a játékvezető. A képen is jól kivehető, hogy Bognár előtt nem takarta senki a "kilátást" és hogy szemmel is követte a labda és Sterling útját, így azonnal láthatta, hogy mi (nem) történt. Végül azonban nem jelezte Kassainak, hogy az angol támadó a földbe rúgása és nem az ukrán védő jóvoltából esett el a 16-oson belül.


Kassai nem először jár pórul segítőivel: 2012-ben egy másik angol-ukrán párharc során került a célkeresztbe a magyar bíró világszerte és akkor is eléggé hasonló körülmények között, alapvonali asszisztensére támaszkodva hozott meg egy kényes és hibás ítéletet, hogy aztán ő kerüljön a támadások kereszttüzébe.

2012 júniusában, az Anglia-Ukrajna Eb-csoportmeccs 62. percében a találkozót addig egyébként remekül vezető Kassai és csapata nem adta meg a házigazda szabályos gólját (a ma már kisvárdai Artem Milevskij passzolt ekkor Devichez, aki 11 méterről lőtt is, a labda felpattant Joe Hart kapuson, a becsúszva mentő John Terry pedig a visszajátszások alapján már a gólvonal mögül kanalazta ki a labdát) – az angolok végül 1-0-ra megnyerték az összecsapást.

Az ítélet hatalmas vihart szabadított el akkor is, elsősorban mindenki Kassait kárhoztatta, de a segítő, Vad II István arca is bejárta az ukrán és a világsajtót.

Most Bognárról - aki egyébként a 2012-es találkozón is ott volt Kassai egyik asszisztenseként - egyelőre kevesebb szó esett, sem ő maga, sem Kassai, sem más játékvezető (Clattenburg kivételével) nem jelezte, hogy ez bizony nem "one man show” volt, és a futballvilágot megrengető hibát Kassai nem egyedül hozta össze.

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
ETO
Antonio Munoz
Úgy tudjuk, egyre kisebb az esély arra, hogy Antonio Munoz marad az ETO vezetőedzője.
Puskás Akadémia
Alexandru Baluta
A felcsútiak távozó román légiósa az egyik közösségi oldalon elbúcsúzott NB I-es csapatától.
Kisvárda
3 távozó, a gólkirály marad
A szabolcsiak az MTK-hoz igazoló Hej Viktor mellett további két távozót is bejelentettek a mai napon.
Tovább az összes átigazoláshoz