Nemcsakfoci: Djokovic hetedszer is Wimbledon királya lett - videó

Az elveszített első szett után fokozatosan felőrölte Nicklas Kyrgiost a döntőben a Wimbledonban hetedszer bajnok Novak Djokovic, aki 21. Grand Slam-trófeájával immár egyedül áll az örökrangsor második helyén Rafael Nadal mögött.
Dudás Gábor 2022. július 10., vasárnap 20:00
Az elveszített első szett után fokozatosan felőrölte Nicklas Kyrgiost a döntőben a Wimbledonban hetedszer bajnok Novak Djokovic, aki 21. Grand Slam-trófeájával immár egyedül áll az örökrangsor második helyén Rafael Nadal mögött.
Szerző: Dudás Gábor 2022. július 10., vasárnap 20:00

A meccs első játékai látványos, füves pályához képest szokatlanul hosszú labdameneteket, kiváló rövidítéseket és hajszálpontos, vonalra pattanó ütéseket hoztak. A felek 2:2-ig fej fej mellett haladtak, akkor elsőként a világranglistán 40. Kyrgios jutott bréklabdákhoz és Djokovic kettős hibájával sikerült is fogadóként nyernie. Innentől kizárólag adogató játékaira koncentrált, ezért a labdamenetek lerövidültek, s mivel bombaerős, gyakran 200 km/óra feletti szervái többnyire pontosak is voltak, így riválisának nem volt esélye az egyenlítésre, Kyrgios stílusosan a hetedik ászával zárta le az első játszmát.

A folytatásban a szerbek világklasszisa egyre jobban fogadott, melynek köszönhetően egy ízben semmire tudott fogadóként játékot nyerni, így 5:3-as vezetésénél a szettért szerválhatott. Ekkor azonban váratlanul kétszer rontott, egyszer Kyrgios ütött fantasztikusat egy rövidítést követően, azonban utóbbi három bréklabdája egyikével sem tudott élni, így az addig fegyelmezetten és koncentráltan játszó ausztrál játékos egyre többet kárhoztatta magát. Végül negyedik bréklabdája is kihasználatlanul maradt, míg a túloldalon Djokovic első játszmalabdáját értékesítette, azaz pályafutása során először nyert szettet Kyrgios ellen.

A harmadik játszmában Djokovic egyre magabiztosabbá és kiegyensúlyozottabbá vált, miközben Kyrgios egyre többet veszekedett a szerváinál bekiabáló nézők miatt a játékvezetővel, sőt még a saját páholyának tagjaival is… Ennek ellenére 4:4-ig fej fej mellett haladtak, akkor viszont 40-0-ről elvesztette az adogató játékát a pályafutása legnagyobb sikerére áhítozó Kyrgios, Djokovicnak pedig nem okozott gondot a szett lezárása.

A negyedik felvonásra megnyugodott Kyrgios, ennek is köszönhetően rövidítésbe torkollott a játszma, mivel még bréklehetőség sem adódott a játékosok előtt. A rövidítésben egyértelműen a tapasztaltabb Djokovic volt a higgadtabb és alig több mint három óra után lezárta a mérkőzést.

A 35 éves Djokovic összességében hetedik, sorozatban pedig negyedik wimbledoni diadalát aratta. A pályafutása 88. tornagyőzelmét begyűjtő klasszis 21. Grand Slam-trófeája mellé 2 millió fontot (940 millió forint) kap.

A 27 éves Kyrgiosnak messze a mostani volt a legjobb GS-eredménye, előzőleg ugyanis csak kétszer jutott el a negyeddöntőig, méghozzá a 2014-es wimbledoni tornán és a 2015-ös Australian Openen. Az idén januárban azonban megízlelhette a GS-diadal ízét, miután honfitársával és jóbarátjával, Thanasi Kokkinakisszal megnyerték a párost Melbourne-ben.

Ami az egymás elleni mérleget illeti, a korábbi két összecsapásukat a cirkuszi mutatványnak is beillő ütéseiről ismert canberrai teniszező nyerte, aki 2017-ben Acapulcóban és Indian Wellsben is megverte a világelsőt. A viszonyuk nem volt mindig felhőtlen, Kyrgios többször is beszólt a szerbnek, mert az nem oltatta be magát koronavírus ellen. Az elmúlt napokban azonban együtt edzettek, majd a közösségi média felületén megbeszélték, hogy a finálé után elmennek együtt vacsorázni, és a döntő győztese állja a számlát. (MTI)

Wimbledoni tenisztorna, férfi egyes, döntő:

Novak Djokovic (szerb, 1.) – Nick Kyrgios (ausztrál) 4-6, 6-3, 6-4, 7-6 (7-3)

Neked ajánljuk
Átigazolások
DVSC
Leendő érkező
"Ha minden jól megy, 2024 nyarán leigazolunk egy rendkívül tehetséges, feltörekvő magyar játékost. Már régóta követjük a pályafutását, több mint 15 oldalnyi riportom van róla" - mondta Hayk Hovakimyan. (dvsc.hu)
DAC
Csinger Márk
A DAC 2027-ig hosszabbított U21-es magyar válogatott védőjével, Csinger Márkkal.
Ferencváros
Ifj. Lisztes Krisztián
Németországi sajtóhírek szerint a Frankfurt minden egyes meccs után, amit Lisztes a Ferencvárosnál játszik még a mostani idényben, egy kisebb prémiumot fizet a magyar klubnak.
Tovább az összes átigazoláshoz