Fotó: ujpestfc.hu

Vignjevic-interjú: "Néha nem leszünk majd jók, de nem fogunk leállni, Európában akarok játszani" - az Újpest edzője a Vidi legyőzéséről, Csoboth piros lapjáról és az igazolásokról

Nebojsa Vignjevic meglepődött azon, ahogyan csapata talán legjobb játékosát, Csoboth Kevint kiállították a Fehérvár ellen, de elégedett, hogy az Újpest rég nem látott karaktert mutatva, tíz emberrel is legyőzte riválisát. A lila-fehérek szakvezetője a csakfoci.hu-nak beszélt még a szurkolók által sokat támadott csatára feltámadásáról, hogy milyen Újpestet akar felépíteni az idényben, és arról is, milyen posztokon erősítene még a nyáron. Interjú.
Dudás Gábor 2023. augusztus 4., péntek 14:45
Fotó: ujpestfc.hu
Nebojsa Vignjevic meglepődött azon, ahogyan csapata talán legjobb játékosát, Csoboth Kevint kiállították a Fehérvár ellen, de elégedett, hogy az Újpest rég nem látott karaktert mutatva, tíz emberrel is legyőzte riválisát. A lila-fehérek szakvezetője a csakfoci.hu-nak beszélt még a szurkolók által sokat támadott csatára feltámadásáról, hogy milyen Újpestet akar felépíteni az idényben, és arról is, milyen posztokon erősítene még a nyáron. Interjú.
Szerző: Dudás Gábor 2023. augusztus 4., péntek 14:45

Legutóbb, amikor beszéltünk, úgy fogalmazott, nem akar még egyszer úgy járni Újpesten, mint a legutóbbi időszakában, versenyképes csapatot akar építeni, amihez 2-3 minőségi játékosra van szüksége. Ők megvannak?

- Igen, azt hiszem, pontosan megkaptuk azt, amit kértünk. Elemeztük az előző évi csapatot, láttunk néhány minőségi dolgot és néhány posztot, amiről tudtuk, hogy meg kell erősítenünk. Úgy gondolom, hogy megtaláltuk a megfelelő embereket, a megfelelő játékosokat. Persze nem mondhatom egy meccs után, egy jó meccs után, hogy minden tökéletes. De annak alapján, amit a felkészülés során láttam, úgy gondolom, hogy jó úton haladunk. De még mindig keresünk játékost egy-két pozícióba. Mindenki láthatja, hogy nem sok játékost szerződtettünk, de úgy gondolom, hogy megtaláljuk az igazán minőségi játékosokat, akiket hiányoltunk.

A támadósort megerősítették, de úgy tudjuk, 6-os és 4-es pozícióba is érkezhet még játékos a nyáron. Megvannak már a konkrét kiszemeltek?

A kicsit magasabb és egy kicsit erősebb játékosok hiányoznak még a csapatból. Olyan négyest keresünk, aki egy kicsit más profilú lesz, mint a mostaniak. Technikailag jók a jelenlegi belső védőink, de szeretnénk valakit, aki a fejjátékban, fizikálisan például erősebb, robusztusabb, egy 190 centiméter fölötti magasságú bekket.

Mint amilyen a távozó Diaby volt?

- Igen. Vele kapcsán azonban tudni kell, hogy már a szezon előtt is tudtuk, hogy nem ő lesz a kezdő, így jobb neki is, hogy el tudott igazolni. Nem lett volna boldog, és a boldogtalan játékosok boldogtalan légkört teremtenek az edzéseken, az öltözőben. Ő pedig egy jó srác, ezt megértette, de a motivációja nyilván nem lett volna megfelelő. Jelenleg átlagban nem vagyunk egy túl magas csapat. És ugye ebben a ligában a pontrúgásokat követő szituációk sorsdöntőek lehetnek. Szóval gondolkodnunk kellett ezeken a helyzeteken is, amikor az igazolásokat terveztük.

Tavasszal még a bennmaradás volt a téma Újpesten, össze is jött, Ön pedig kapott egy új szerződést. Mire szerződött, mi a mostani célja az Újpestnek? Miben állapodtak meg Roderick Duchatelet tulajdonossal?

- Hogy mik a célok? Ahogy mondtam, nem akarok olyan szezonokat átélni, mint korábban, gondolok itt az utolsó idényemre 2020-ban, vagy akár még egy szezonra korábban, amikor a kiesés ellen küzdöttünk, és nem lehettünk versenyképesek a trófeák vagy az európai kupaindulást tekintve. Nyilván egy csapat nem lehet mindig győztes vagy versenyképes, ezzel tisztában vagyok. És hogy hol fogunk végezni, hogy mi lesz a végén, egyelőre tényleg nem tudom.

Tehát nincs egy konkrét pozíció, amit el kell érniük?

Megvan az elképzelésem: Európában akarok játszani, nyerni akarok valamit - ahogy az Újpesttel annak lennie kell. De nem akarok ígérgetni.

Ez a csapat még mindig elég új, és egy meccs után csak a saját motivációmról tudok beszélni. Az én elképzelésem az, hogy egy olyan csapatot építsek, amelyik harcolni fog a nemzetközi kupákért, amelyik harcolni fog a dobogóért, amelyik harcolni fog valamilyen trófeáért. De ez nem könnyű ebben a bajnokságban. Szóval lépésről lépésre, meccsről meccsre látjuk majd meg, hogy hol tartunk. Tudja, Újpesten mindig olyan volt a munka, mint egy nagy hullámvasút: egy meccsen a csúcson vagy,  a következőn meg a mélybe hullasz. Én viszont azt akarom, hogy még akkor is nyerjük meg a meccseket, ha éppen nem játszunk jól. 

A rajt elég biztató volt, hosszú időn át lefutballozták a Fehérvárt, aztán jött a kiállítás, ami sok mindent megváltoztatott. Tartott attól, hogy nem tudnak majd nyerni 2-0 után sem?

- Számomra leginkább emberi oldalról volt biztató, amit láttam, nem is elsősorban a mutatott futball miatt. Ezek a srácok majdnem 70 percet játszottak emberhátrányban összesen, de igazi karaktert mutattak. És azt hiszem, mondtam már párszor, hogy ha megvan a karakter, akkor még akkor is nyerhetsz, ha épp nem a legjobb játékodat mutatod a pályán. Kellő fegyelem és megfelelő küzdőszellem kell ehhez. Az első fél órában briliáns volt a játékunk, nagyon jól néztünk ki, rengeteg lövésünk volt, minden a helyén volt. De nem fogunk minden meccsen így játszani. Néha a forma felfelé vagy lefelé megy. De amit láttam, az számomra is ígéretes volt, és a szurkolók is ezt akarják látni. Lehet, hogy néha nem játszol ilyen magas szinten, de megfelelő küzdőszellemmel pontot-pontokat szerezhetsz - és úgy gondolom, hogy ez hiányzott igazán az előző években. Voltak jó meccseink is, aztán néha úgy tűnt, hogy nem akarunk eléggé, pedig valójában nem ez volt a helyzet, csak a szükséges karakter hiányzott a csapatból. Most viszont ennek megfelelően választottuk ki a játékosokat.

Néha nem leszünk majd jók, de nem fogunk leállni, harcolni fogunk a végsőkig a győzelemért. 

 

(Fotó: ujpestfc.hu)

Csoboth vitatható kiállításán még olyan kollégái is szemmel láthatóan kiakadtak a kispadnál, akik egyébként nem nagyon szoktak, nem is beszélve a játékosokról. Ön mit szólt hozzá?

- Hát először is nagyon meglepődtem. Aztán a következő pillanatban nagyon sajnáltam, hogy szűk 30 perc után emberhátrányba kerültünk, miközben ekkor 2-3 góllal is vezethettünk volna, ehelyett felmerült a lehetősége annak is, hogy így elveszítjük a meccset. Pedig mindenki láthatta, hogy ez a mi meccsünk, amit meg kell nyernünk, hogy jó rajtot vehessünk. Úgy sajnáltam nagyon a szituációt, de csak egy pillanatig. A srácok gyorsan felébredtek és mindent megtettek a győzelemért. Ezt a döntést hozta meg a játékvezető, a szituációt magát aztán csak később láttam. Azt hiszem, ebben a helyzetben egy kicsit hiányzott a döntésből a sportérzék. Nem volt szándékos a mozdulat, és tudni kell, hogy a játékosok hogyan gondolkodnak, különösen, hogy nem minden futballista egyforma. Talán ismerni kell a játékos profilját, a karakterét ahhoz, hogy megértsd, hogy például miért tett egy ilyen mozdulatot, ami előfordulhat bármikor a futballban. De oké, ez a döntés született, én nem fogok panaszkodni. Ugyanakkor remélem, hogy nem fog újra megtörténni.

Az, hogy egy egyből piros lap után egymeccses eltiltást kapott a válogatott szélső, Ön szerint miről árulkodik?

- Szerintem ez így egy fair döntés. Valószínűleg elemezték a helyzetet. Ha csak magát a taposást nézzük és a konkrétan arról szóló képet, akkor egyértelműnek tűnik a helyzet, de ha a teljes szituációt végignézzük, már egészen más a kép. Talán több idejük volt utána erre.Rájöhettek, hogy nem szándékosan történt, ami történt.

Elég árulkodó volt például a reakció a szituáció végén, amikor a felcsúti játékos azért támadta le Csobothot, mert szerinte színészkedve akart 11-est elérni. Szó nem volt a taposásról.

De mindenki követ el hibákat, az edzők, az ügyvédek vagy a játékvezetők is, hiába van ott a VAR is. Ez is a játék része.

Beszélt esetleg utána Karakó játékvezetővel?

Csak gratuláltam. De biztos idegesebb lettem volna, ha elveszítjük a meccset...(mosolyog).

De nem is nagyon jellemző rám, hogy a bíróknál reklamáljak a meccsek után. Csak akkor, ha látok egyfajta szándékot ellenünk, ami megbéníthatja a csapatot. Ezen a mérkőzésen hibázott, vagy mondjuk úgy, hogy meghozta ezt a döntést és talán még néhány másikat is. De úgy általában nem akadályozott minket nagyon a játékunkban. És ez az, amit el tudok fogadni. Minden játékvezető tud rosszul dönteni, de egy-egy hiba miatt még nem kell elveszítenünk a meccset. Azt nem szeretem, amikor azt látom, hogy az egész meccsen szándékosan nem adnak esélyt a játékra, hogy sok a megállás, sok az apró döntés, ami miatt a játék nem tud rendesen futni.

Érdekes volt azt is látni, hogy a Vidi ellen az az Ambrose is nagyon jól futballozott, akit a szurkolók már hónapok óta szeretnének a csapaton kívül látni. Mit csinált vele?

- Ezekben a srácokban igenis van minőség. Amikor megérkeztem, például Gouré is ott volt parlagon, senki nem kedvelte igazán. Az én dolgom az, hogy megtaláljam a módját annak, hogy ezek a játékosok megmutassák a legjobb arcukat, miközben a hibáikat minél jobban eltüntetjük. Ehhez pedig csapatot kell szervezni, amit én kérek a srácoktól, hogy segítsék egymást, hozzanak áldozatot egymásért. Ambrose nyilván még mindig nem tökéletes, sok mindenben javulnia kell, de én nagyon elégedett vagyok vele. Ha a srác akar figyelni, ha keményen akar dolgozni, akkor fejlődhet, és megmutathatja a minőségét. Nincs nagy titok. Tudja, hogy mit kell tennie, és mit nem, hogy mik voltak a hibái. És ezt látták a szurkolók is - azt hiszem, korábban igazuk volt. Sokan sajnálják most, hogy Gouré elment, pedig ő is sok kritikát kapott. Boumal ugyanígy, aztán ez a két srác ott volt a csapat legjobbjai között. Szóval ha normális tudunk együtt dolgozni, akkor mindenkiből ki lehet hozni a legtöbbet.

Erre a Puskás Akadémia ellen is szükségük lesz pénteken. Eddig teljesen kiegyenlített a mérlege a felcsútiak ellen (6 győzelem, 6 döntetlen, 6 vereség) - mi kell ahhoz, hogy pozitív irányba forduljon az összkép?  

- Az egy nagyon más meccs lesz, mint a Vidi elleni volt. Nekik is nagyon gyors csapatuk van, agresszívan futballoznak, ráadásul úgy két éve együtt is van a keretük, sokat nem változott a névsor. Emellett van egy edzőjük, aki tudja, hogyan kell nyerni. Oda kell figyelnünk majd a játékuk néhány elemére, de elsősorban magunkra akarunk hagyatkozni. Megpróbálunk úgy játszani, ahogyan nekünk tetszik, ahogyan mi akarunk. Biztos, hogy nem lesz könnyű, de ebben a bajnokságban semmi nem könnyű.

DUDÁS GÁBOR

Olvastad már?
Fradi: Komoly változás jöhet, közel húsz év után megváltozhat a csapat mezszponzora
A csakfoci.hu értesülései szerint hamarosan komoly változás történhet a Ferencváros labdarúgócsapatánál, az együttes jelenlegi mezszponzorát, a Nike-t ugyanis közel 20 év után egy másik cég válthatja.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Hertha BSC
Dárdai Pál
Hivatalossá vált, hogy Dárdai Pál ismét távozik a Hertha vezetőedzői posztjáról, de más szerepkörben marad az egyesületnél, mert életre szóló klubtagságot kapott.
Fradi
Mahmoud Jaber
Mohammed Abu Fani tavaly nyári érkezése után a Fradi ismét a Maccabi Haifától szerződtethet középső középpályást.
MTK
Vadnai távozik
Távozik az MTK-tól a 36 éves Vadnai Dániel, aki három korszakban is erősítette a kék-fehéreket, 2008-ban bajnok is lett velük.
Tovább az összes átigazoláshoz