Várhidi: "A 0–8-as bundameccs és a tévézés tette tönkre az edzői karrieremet" – nem bírja végignézni az Újpest mérkőzéseit

A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint amíg Roderick Duchatelet áll az Újpest mögött, addig ez az egész helyzet menthetetlen.
Nyikes Zoltán 2021. október 5., kedd 11:01
A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint amíg Roderick Duchatelet áll az Újpest mögött, addig ez az egész helyzet menthetetlen.
Szerző: Nyikes Zoltán 2021. október 5., kedd 11:01

Az origo.hu készített terjedelmes interjút a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányával, Várhidi Péterrel, akivel a most kiesés ellen küzdő Újpest 23 éve nyerte meg eddigi utolsó NB I-es aranyérmét. A tréner köntörfalazás nélkül beszélt a magyar futball egyik bundameccséről, a szerbek elleni 0-8-ról, a jelenlegi Újpestről, az NB I és az NB II közötti különbségről, valamint arról, hogy a tévézés tette tönkre az edzői karrierjét.

– Szerintem a mi korosztályunknak az NB I-ben igen – kezdte Várhidi arra a felvetésre, hogy legutóbb hét éve nyert NB I-es bajnoki címet magyar edző és ez jelentheti-e azt, hogy végük van a magyar edzőknek. – Az ottani tulajdonosok már nem bennünk gondolkodnak. Üzletemberek, nem a sportból jönnek. Szerintük mi nem tudunk az újhoz alkalmazkodni, nem vagyunk eléggé innovatívak, azaz semmi keresnivalónk nincs az NB I-es kispadokon. Ezzel én nem értek egyet. Viszont mivel többnyire külföldiek játszanak az NB I-es csapatok többségében, a tulajdonosok úgy gondolják, hogy akkor a tréner se legyen magyar.

Várhidi arra is válaszolt, hogy nézi-e még az Újpest mostani mérkőzéseit.

– Nézem, de nem bírom végignézni. Elkezdem, belenézek, mint például most a Fradi elleni meccset. A 14. percben éreztem, hogy gáz lesz belőle, az első félidőt még megnéztem, a másodikat már nem.Nagyon fáj a szívem ezért a csapatért. Én ott nőttem fel, oda köt minden, borzalmas megélni, ami a jelenlegi Újpesttel történik. Unalmas már az is, hogy mindig az 1998-as aranyéremről beszélnek. Olyan ez, hogy 1953 óta az angol-magyar meccsbe kapaszkodunk. Ebből nem lehet megélni.

Amíg a jelenlegi, belga tulajdonos áll az Újpest mögött, addig ez az egész menthetetlen. Értem az ő üzletpolitikáját, csak ezzel semmit nem lehet elérni.

Ennek a klubnak olyan tradíciói vannak, hogy a jelenlegi üzemeltetés elfogadhatatlan – folytatta a korábbi újpesti edző, aki arra is reagált, hogy egyesek szerint az Újpestnek jót tenne a kiesés az NB II-be, mert ezzel megtisztulna. – Onnan borzalmasan nehéz visszakerülni. Semmi sem garantálná az Újpest azonnali visszajutását. Nézze meg a Diósgyőrt, amely most is szenved az NB II-ben, döntetlent játszik a kiesőnek elkönyvelt III. Kerülettel. Tudni kell, hogy a jelenlegi magyar élmezőny az NB II-ben játszik. Az NB II-es bajnokságot csak játékkal nem lehet megnyerni. A Vasas tavalyi bukása a legékesebb bizonyíték erre. Angyalföldön tényleg mindenkit összeszedtek, aki élt és mozgott. Mégis az NB II-ben ragadtak. Viszont, ha az Újpest kiesne, a belga tulajdonos is azonnal távozna. Csak az a kérdés, hogy ki karolná fel az Újpestet? Ezért nagyon veszélyes játék ez.

Az NB II egészen más kávéház. Az NB II-ben minden pillanatban szétrúgják a másikat. Az NB I-ben szabadabb a foci, az NB II meg háború. A háborúra egy magyar futballista nincs felkészülve, nem érzi ebben jól magát.

Ha az Újpest kiesne, eltűnnének a légiósok. Ki tudja garantálni, hogy egy teljes magyar kerettel mire menne az Újpest? Hol vannak azok a játékosok, akik képesek lennének visszajuttatni a csapatot?

Várhidit 2007-ben a magyar újságírók az év edzőjének választották meg, majd azok után, hogy az MLSZ 2008-ban leváltotta, és a helyére a holland Erwin Koemant hozta, már egyetlen nagycsapatnál sem dolgozhatott.

– Mert az NB I-ben mi már nem kellünk, az NB II-ben meg nekem nincs igazán kedvem dolgozni. Voltam ott eleget, láttam, mi történik, az nem egy olyan edzőnek való, aki a munkában és a szép futballban hisz. 2007 után csak a régi vágású, mozdíthatatlan edzők maradtak meg, mint Garami József az MTK-nál, a Herczeg Bandi Debrecenben, vagy Csank János. A többiek – én is – fokozatosan szorultak a háttérbe. De ha azt mondja nekem 2007-ben, hogy ez történik velem, aligha hiszem el. Az olaszok elleni győzelem – legyen az csak egy barátságos meccs – örök élmény marad. A Sport tévében van egy kommentátor, aki ha meglát, a mai napig ehhez gratulál. Lehet ezen gúnyolódni, de azóta a magyar válogatott nem nyert meccset az aktuális világbajnok ellen. De azt is be kell ismerni, hogy az olaszok augusztusban nem csúcsformában jöttek Budapestre. Úgy gondolták, hogy rúgnak egy gólt, aztán annyi. Csak azzal nem számoltak, hogy a csapat és én is extra motivációval rendelkeztünk. Akkor már sokat kommentáltam a tévében az olasz meccseket, ismertem az ellenfél összes játékosát – magyarázta Várhidi, aki szerint az sem vált a javára edzőként, hogy a Sport 1-ben rendszeresen szakértett. –Nem emlékszik a debreceni tulajdonos, Szima Gábor nyilatkozatára? Nem? Ő mondta azt, hogy két edző közül választanak, az egyik jelölt a Várhidi, de én biztosan soha nem leszek edzője a DVSC-nek, mert rosszat mondtam róluk a tévében.

Nekem a tévézés az edzői karrieremet tönkretette. De ezzel sincs bajom. Abban az időben hetente telefonált a tévébe több klubtulajdonos, hogy mit képzelünk. Ott mindenki hibás volt, a Nyilasi Tibi, a Puhl Sanyi, a Zombori, a Várhidi. Valamennyien kegyvesztettek lettünk a tulajdonosok szemében.

A korábbi szövetségi kapitány szerint a magyar edzők abban hibáztak, hogy az ő működésük idején a magyar foci a mélyponton volt.

– Amikor a válogatottat átvettem, a 76. helyen voltunk a világranglistán. El tudja ezt ma képzelni? A magyar válogatott most már nem fog a 76. helyre visszaesni. Most legalább van egy olyan nemzeti csapatunk, amely képes stabilabban szerepelni – folytatta a 63 éves szakember. – Rájöttünk arra, hogy nem a múltból kell élni. Ha az én időmben a magyar válogatott szenvedve, rossz játékkal nyert, már mindenki hülye volt. Holott akkor is be kellett volna látni, hogy ennyit tudunk. Dárdai Pali kapitánysága alatt fordult elő először, hogy elfogadták azt, hogy szarul játszott a nemzeti csapat, de nyert. Ilyen volt a finnek elleni két Eb-selejtező. Ez akkor nagy lökést adott a csapatnak, meg az edzőknek is. A stadionban a 10. percben a negyedik labdaeladás után nem a k...va gyenge zúgott, hanem biztatták a csapatot. Ez így van a mai napig, pedig most is eladjuk a labdákat. Ugyanakkor az albánok elleni vereség után megint előjött, hogy mennyire tévhitben élünk. Hogy akkor sem voltunk annyival jobbak, amikor a nyári Eb-n döntetlent játszottunk a németekkel és a franciákkal, és most sem vagyunk annyival rosszabbak, hogy kikapunk Albániában. Mi sosem tudunk reálisak lenni. Vagy nyersz mindenki ellen, s akkor te vagy a legjobb a világon, vagy olyan rosszak vagyunk, hogy hamarosan Andorra is újra lever bennünket. Egyik sem igaz.

Várhiditől azt is megkérdezték, hogy utólag visszanézve volt-e olyan, hogy a játékosai tudatosan kiszúrtak vele.

– Hát persze, a 0-8-as bundameccs a szerb utánpótlás-válogatott ellen ilyen volt. Nekem az a meccs a karrierembe került. A bundáról nem tudtam. Anno bent voltam a rendőrségen, kihallgattak. Elmondtam mindent, amiről információm volt. A kihallgatás végén megkérdeztem a rendőrt, hogy mit tudnak. Elővett egy nagy dossziét, hogy ennyi anyaguk van. A rendőrség mindent tudott, én semmit. Az a vicc az egészben, hogy ezen a meccsen nem is nekem kellett volna a kispadon ülni, mert nem én voltam az edzője annak a csapatnak. Szerintem ez egy előre megtervezett dolog volt, ki akartak csinálni. Akkor már Erwin Koeman volt a szövetségi kapitány, nem tetszett neki, hogy én is ott vagyok az MLSZ-ben, zavarhatta őt, hogy az elődje ott ül a nyakán.Hiszen ő is tudta, hogy nem azért váltottak le, mert annyira gyenge edző voltam, hanem azért, mert ő jött. Az is egy csodás történet volt, hogy azon a napon mondták meg, hogy már nem vagyok kapitány, amikor az MLSZ Koemant bemutatta az újságíróknak. De tudtam, hogy ez be fog következni, csak talán elegánsabb lett volna, ha legalább az előző nap szólnak. Mindegy, mert ott lett volna nekem az olimpiai válogatott. De vissza a 0-8-hoz. 2007 decemberében az MLSZ leváltotta az U21-es csapat éléről Róth Antalt, majd kilenc hónapig senki sem szólt ahhoz a csapathoz. Nem sokkal a szerbek elleni meccs előtt közölte velem Kisteleki István, hogy akkor a két U21-es Eb-selejtezőt is nekem kell csinálnom. Úgy, hogy nem is találkoztam ezzel a csapattal. Így jutottunk el a 0-8-ig. Annyit mondhatok, abban a keretben volt olyan játékos, aki azt morogta az orra alatt, hogyha az MLSZ kilenc hónapig nem foglalkozott velünk, akkor mi is így állunk majd az egészhez.

A teljes interjú ide kattintva olvasható!

Olvastad már?
Megerősítve: Már nem Pintér a Mezőkövesd vezetőedzője - közülük kerülhet ki az utódja
A nyolcadik fordulót követően távozott a mezőkövesdi kispadról Pintér Attila. Úgy tudjuk, az utódjelöltek között Supka Attila és Feczkó Tamás is szerepel.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Debreceni VSC
Hayk Hovakimyan
A debreceni sportigazgató elmondta, hogy alaptalanok a pletykák, melyek Srdjan Blagjoevic Loki-edzőről és az orosz élvonalbeli FC Szocsiról szólnak.
DVSC
Srdjan Blagojevic
Külföldön azt írják, hogy Srdjan Blagojevic vezetőtedző az orosz élvonalbeli FC Szocsi egyik jelöltje.
Légiósok
Gazdag Dániel
A Philadelphia is bejelentette jövő évi keretét, Gazdag Dániel természetesen a garantált szerződéssel rendelkező játékosok között van 2024-re is.
Tovább az összes átigazoláshoz