Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Rossi gyorsan lehűtött mindenkit, amikor a görög Eb-csoda megismétléséről kérdezték: "Hajlamosak vagyunk szem elől téveszteni a dolgokat"

Egy nappal azután, hogy a magyar válogatott veretlenül, csoportelsőként zárta az Európa-bajnoki selejtezősorozatot, Marco Rossi szövetségi kapitányt a róla szóló könyv bemutatóján az Eb-esélyeinkről is kérdezték.
Csakfoci.hu 2023. november 20., hétfő 17:31
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Egy nappal azután, hogy a magyar válogatott veretlenül, csoportelsőként zárta az Európa-bajnoki selejtezősorozatot, Marco Rossi szövetségi kapitányt a róla szóló könyv bemutatóján az Eb-esélyeinkről is kérdezték.
Szerző: Csakfoci.hu 2023. november 20., hétfő 17:31

"A bolgár meccs utolsó 20 percét gyengébb idegzetűeknek nem igazán ajánlom"

Marco Rossi A "Folytassa, Mister!" címet viselő kötet hétfői bemutatóján elárulta, hogy edzői pályafutása legjobb mérkőzésének az angolok ellen idegenben 4-0-s sikerrel zárult találkozót tartja, míg a legemlékezetesebb pillanatnak a múlt csütörtöki, bulgáriai 2-2-es végeredmény kialakulását nevezte.

- Bulgáriában az a stressz, amit az utolsó húsz percben éreztem, az olyan volt, hogy a gyengébb idegzetűeknek nem is igazán ajánlom. Viszont az egyenlítő gólnál olyan felszabadító érzés kerített hatalmába, amilyet korábban még sohasem tapasztaltam - mondta Marco Rossi a szófiai találkozóról, amelyen a magyar válogatott a 97. percben egy öngóllal egyenlített és harcolta ki egyúttal az Európa-bajnoki részvételt. A tréner megjegyezte, ezek mellett legalább ugyanilyen büszke a tavaly szeptember óta tartó veretlenségi sorozatra is.

"Remélem, olyan sikereink lesznek a jövőben is, mint most"

A kapitány kiemelte, az elmúlt időszakban gyakorlatilag minden fontosabb bajnokságból kapott ajánlatot, az egyetlen kivétel szülőhazája, Olaszország, ahol véleménye szerint kissé tiszteletlenül úgy állnak a külföldön dolgozó olasz szakemberekhez, hogy "biztos nem voltak elég jók ahhoz, hogy itt dolgozzanak".

- Nagyon elégedett és boldog vagyok, amiért Magyarországon dolgozhatok, és remélem, olyan sikereink lesznek a jövőben is, mint most - fogalmazott a szövetségi kapitány, akit szerint a most befejeződött selejtezősorozat tanulsága, hogy jobban kell "olvasniuk a játékot mérkőzések közben".

- A körülmények függvényében meg kell tanulnunk, hogy bármikor tudjuk gyorsítani vagy lassítani a játékot, de ez egy következő lépés. A miénknek olyan csapatnak kell lennie, amely képes a ritmus fölött játszani, ehhez viszont nagyon komoly erőnlét és erős személyiség szükséges. Vannak olyan játékosok a válogatottban, akik már rendelkeznek ezekkel a képességekkel, de vannak, akiknek még fejlődniük kell - hangsúlyozta.

"Két lábbal kell a földön állnunk"

A már magyar állampolgársággal is rendelkező tréner újságírói kérdésre, hogy a válogatott képes lehet-e megismételni a görögök 2004-es, hihetetlen Európa-bajnoki győzelmét, higgadtan, visszafogottan válaszolt:

Az eufória pillanataiban hajlamosak vagyunk szem elől téveszteni a dolgokat, két lábbal kell a földön állnunk. Viszont úgy gondolom, hogy ha az Európa-bajnokságon mindenki ott tud lenni, és jó formában lesz, akkor mindenkivel fel tudjuk venni a versenyt.

Szóba került a Montenegró ellen duplázó Szoboszlai Dominik szerepe is - az újságírók már világklasszisként emlegették a Liverpool középpályását -, akivel kapcsolatban Marco Rossi elmondta, a válogatottban ő az, aki képes a teljesítményével elbillenteni az egyensúlyt, olyan játékos, akit még akkor is érdemes a pályán hagyni, ha éppen önmagához képest gyengébben futballozik, hiszen ilyenkor is eldöntheti az összecsapást. Külön kiemelte Szoboszlaival kapcsolatban, hogy senkihez sem hasonlítható fejlődési vágy dolgozik benne, ez pedig kizárólag az ő érdeme. (az MTI híre nyomán)

Olvastad már?
Marco Rossi a jövőjéről az olaszoknak: "Soha nem kerestem nagy összegeket, de most itt az ideje, hogy átértékeljem a dolgokat"
Marco Rossi arról lemondott már, hogy szülőhazájában, Olaszországban dolgozzon, és bár kapott anyagilag kecsegtető ajánlatokat például az arab világból, egyelőre a maradás mellett döntött. Előbb megvárná a jövő évi Európa-bajnokságot, utána döntene a jövőjéről. Egy olasz lapnak nyilatkozott a másodjára is Eb-résztvevő magyar kapitány.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Sepsi
Bernd Storck
Bernd Storck az idény végéig szóló szerződést írt alá, hosszabbítási opcióval.
BVSC
Szekeres az új edző
Igaznak bizonyultak a Csakfoci információi: Szekeres Tamás veszi át az NB II-es BVSC irányítását.
ETO FC
Hosszabbítás
A 19 esztendős Tóth Rajmund meghosszabbította szerződését a másodosztályú ETO FC csapatával. A győriek egykori akadémistája 2026 nyaráig írta alá új kontraktusát.
Tovább az összes átigazoláshoz