A négyszeres koponyatörés és a mesterséges kóma után újra labdába rúghatott a magyar tehetség - fotó

Helembai Márk néhány hete nemhogy mozogni, de beszélni is alig tudott - most komoly mérföldkőhöz ért egy szép gesztusnak köszönhetően.
Dudás Gábor 2022. november 29., kedd 19:07
Helembai Márk néhány hete nemhogy mozogni, de beszélni is alig tudott - most komoly mérföldkőhöz ért egy szép gesztusnak köszönhetően.
Szerző: Dudás Gábor 2022. november 29., kedd 19:07

Helembai Márk, a Gyirmót 19 éves védője a Merkantil Bank NB II 9. fordulójában játszott, Nyíregyháza elleni mérkőzés 8. percében fejelt össze egyik ellenfelével, négy helyen betört a koponyája, és csak millimétereken múlt, hogy nem történt agyi sérülése és így nem kellett megműteni. Tíz napot töltött a kórházban, ahol eleinte mesterséges kómában tartották, azt akkori előrejelzések szerint a teljes felépüléséhez hat-nyolc hetet adtak az orvosok.

A rehabilitáció elején „helyre kellett rakni” a beszédét, eleinte minden nap járt hozzá logopédus, de az evőeszközök megfogását és a fogmosást is újra kellett tanulnia.

A hétvégén aztán újabb mérföldkőhöz ért a fiatal bekk, hiszen végre labdába is rúghatott hivatalos mérkőzésen, igaz, egyelőre csak vendégként. Az Ikarus - ahol Helembai elkezdett focizni - hívta meg, és ő végezhette el a kezdőrúgást a Gázgyár elleni BLSZ-bajnokin.

Egyelőre ez a maximális testmozgás, amit Helembai végezhet a séta mellett, de szerencsére ez utóbbira is egyre többször kerül sor. A logopédiai gyakorlatoknak köszönhetően pedig a játékos beszéd is sokat fejlődött, szinte már a súlyos ütközés előtti állapotban van. Helembainak most elsősorban türelemre van szüksége, hogy a szilánkos koponyatörés végleg beforrjon, és teljes legyen a gyógyulása.

A január 6-an esedékes kontrollvizsgálat hivatott eldönteni, hogy a védő mikor kezdheti el az edzéseket, de az orvosok szerint januárban valószínűleg már visszatérhet a pályára - legalábbis a tréningek során.

Olvastad már?
Kendőzetlenül a Fradiról Kubatov Gáborral
A Fradi emblematikusan sikeres évének végén Kubatov Gábor, a klub elnöke a csakfoci.hu "Tilos Passzolni" rovatának vendége volt. A holnapi naptól elérhető interjúban a zöld-fehér klub első embere vállalta, hogy nem passzol, és állta a kérdéseket.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Siófok
Vukmir távozott, megvan az utódja
Dragan Vukmir távozott a Siófok vezetőedzői posztjáról, utódja a legutóbb Ajkán dolgozó Jeney Gyula lett.
Kisvárda
Figyelmeztetés a légiósoknak
Az NB I-es klub egy jogi szakértőn keresztül adott ki hivatalos közleményt a légiósok helyzetével kapcsolatban.
Paksi FC
Ötvös Bence
A Paks is érdeklődik a Kisvárda nyáron lejáró szerződésű játékosa, Ötvös Bence iránt. (Nemzeti Sport)
Tovább az összes átigazoláshoz