MTK

"Egy klub a leggazdagabb csapatokhoz képest is tud versenyképes lenni" - a jó szemmel maradna versenyben a piacon az MTK

Vancsa Miklós személyében tapasztalt szakemberrel bővült az MTK szakmai stábja, hiszen a klub korábbi játékosa lett a felnőtt csapat vezető játékosmegfigyelője. Mellette új videóelemző is került a stábba.
Csakfoci Admin 2020. július 8., szerda 16:07
Vancsa Miklós személyében tapasztalt szakemberrel bővült az MTK szakmai stábja, hiszen a klub korábbi játékosa lett a felnőtt csapat vezető játékosmegfigyelője. Mellette új videóelemző is került a stábba.
Szerző: Csakfoci Admin 2020. július 8., szerda 16:07

Vancsa Miklós a 90-es évek első felében három éven át játszott az MTK-ban, az elmúlt időszakban több helyen is dolgozott klubigazgatóként, 2016-ban az Év sportvezetőjének választották meg idehaza.

Vancsa szerdán hivatalosan is az MTK Budapest vezető játékosmegfigyelője lett. A kinevezése után a klubhonlapnak adott interjúban elmondta, nagyon motivált ebben a szerepkörben, hiszen úgy érzi, egy jól működő rendszernek lehet a részese, így segítve a klubot abban, hogy másokat megelőzve találjon rá azokra a játékosokra, akik passzolnak az MTK stratégiájához.

- Úgy fogalmaznék, hogy ajánlási jogom van. Ha látok olyan játékost, aki tökéletesen beleillik a szakmai stáb által elképzelt játékba, akkor ajánlást teszek, részletesen véleményezem a játékát, az erősségeit, a gyengéit, de a döntés a sportigazgatóé és a vezetőedzőé - kezdte az mtkbudapest.hu-nak Vancsa Miklós. - Az MTK-nak van egy ismert stratégiája, így kiemelten fontos az, hogy mi lássuk meg valakiben először azt a tehetséget és lehetőséget, ami felnőtt szinten is komoly karrierhez vezethet, legyen szó akár magyar, akár fiatal külföldi játékosról.

Egy-egy klub akár a leggazdagabb csapatokhoz képest visszafogottabb anyagi helyzete ellenére is tud versenyképes lenni, ha jó szemmel találja meg a később valóban erősítést jelentő labdarúgókat.

Tele vagyok ambícióval, úgy érzem, ez egy nekem való feladat, hiszen most kizárólag a futballszakmának azzal a szépségével kell foglalkoznom, hogy meglássam valakiben a tehetséget.

A szakember az elemző programok nyújtotta segítségről is szót ejtett.

- Mindennek megvan a maga szerepe. Azt vallom, hogy az ebben rejlő lehetőségeket is ki kell használni, talán annyit elárulhatok, hogy az új igazolások egy részét jó magam is a lehető legalaposabban felmértem a videók, adatok segítségével, és ennek tudatában mondom azt, hogy érzésem szerint a klubvezetés sikeres időszakot tudhat maga mögött. Másrészt viszont azt mondom, hogy ha egy játékos folyton lemarad, vagy rendre rosszul passzol, sorra elveszíti a párharcokat, azt a mérések is ki fogják ugyan mutatni, de aki a futballban van, az egyébként is látja ezt. Amit az elemző programok nem mutatnak ki, azok az apró finomságok, mégis ezek lehetnek a sorsdöntőek abban, hogy valakiből jó futballista lesz vagy sem. Úgyhogy a jó szem elengedhetetlen része ennek a területnek.

Vancsa hozzátette, a kölcsönben lévő játékosok fejlődése mellett a lehetséges, új igazolásokra is kell figyelnie.

- Köztudott, hogy az MTK-nak nagyon sok játékosa szerepel kölcsönben, akiket a klub így épít tovább. Jó példa erre a tavalyi nyár, amikoris a vezetők pontosan tudták, a sok kölcsönben lévő fiatal közül kikre és milyen mértékben lehet építeni annak érdekében, hogy sikeres legyen a csapat szereplése az "újratervezés" után. Az én feladataim közé tartozik az is, hogy a kölcsönadottak fejlődését és teljesítményét nyomon kövessem, és a sportigazgatóval, valamint a szakmai stábbal folyamatosan konzultáljunk a látottakról.

Végül arról is szót ejtett, hogyan látja az MTK szerepét a magyar labdarúgásban.

- Nagyon örülök annak, hogy az MTK visszatér az élvonalba, hiszen az kívülről nézve is nyilvánvaló volt, hogy a kék-fehérek a hazai trenddel szemben sok fiatalnak adnak lehetőséget, és ezzel értéket teremtenek a teljes magyar futballnak is - kevesen vállalják fel ezt a szerepet idehaza. Bárhol is dolgoztam, ez számomra is fontos szempont volt,

büszke vagyok arra, hogy több olyan játékosnak sikerült az elmúlt években az általam vezetett csapatoknál lehetőséget adni, akik később válogatottságig vagy külföldi szerződésig jutottak.

Szeretném, ha ez a sor ennél a klubnál folytatódna.

Vancsa kinevezése mellett a szakmai stábban is történtek még változások. A jövőben Farkas Attila és Teodoru Vaszilisz dolgozik majd asszisztens edzőként Michael Boris vezetőedző mellett, míg Bücs Zsolt közös megegyezéssel távozik. Az Újpesti TE akadémiájáról érkezett a stábba Hornyák Ádám, aki videóelemzőként segíti majd a csapat munkáját.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Fortune Bassey
Cseh sajtóhírek szerint norvég vagy georgiai csapatba kerülhet Fortune Bassey, a Ferencváros 24 éves támadója.
Debreceni VSC
Szécsi Márk
Az NB I-ben szereplő Debreceni VSC 2025-ig meghosszabbította Szécsi Márk szerződését.
Kazincbarcika
Varga Attila
A Kazincbarcika a mai nappal felmentette a munkavégzés alól Varga Attila vezetőedzőt. Az új szakvezető személyéről a későbbiekben ad tájékoztatást a klub.
Tovább az összes átigazoláshoz