Fotó: www.facebook.com/1912elore

Koronavírus: Tendenciává vált, hogy nem mennek bele a halasztásba a klubok - ez az NB II-es csapat eddig a legnagyobb vesztes

A békéscsabaiak a következő bajnokit is megpróbálják elhalasztani, de az elmúlt hetek tapasztalatai alapján gyakorlatilag egyik együttes sem megy bele ebbe.
Nyikes Zoltán 2020. november 2., hétfő 20:50
Fotó: www.facebook.com/1912elore
A békéscsabaiak a következő bajnokit is megpróbálják elhalasztani, de az elmúlt hetek tapasztalatai alapján gyakorlatilag egyik együttes sem megy bele ebbe.
Szerző: Nyikes Zoltán 2020. november 2., hétfő 20:50

Egyelőre úgy tűnik, a Békéscsaba lehet a koronavírus-járvány legnagyobb vesztese az NB II-ben, hiszen egy jó szereplést mehet tönkre egy hónap alatt. A Békéscsaba október közepén még a negyedik helyen állt a másodosztályban, mindössze egy vereséggel és egy pontra a feljutást jelentő második pozíciótól. Azóta viszont nagyot fordult a világ a csabaiakkal. A Csákváron aratott győzelem után több játékos is pozitív tesztet produkált.

– A folytatásban is tesztről-tesztre újabb pozitív eredmények születtek, ami oda vezetett, hogy a mai napra az első keretből hét bevethető játékos maradt– olvasható a Békéscsaba hivatalos honlapján. A klubvezetés megpróbálta elhalasztani már a Szentlőrinc elleni bajnokit, a DVTK elleni kupameccset, majd a Haladás elleni idegenbeli fordulót is. A következő Budaörs elleni meccsel kapcsolatban pedig szintén ugyanez a helyzet. Az MLSZ szabályozása szerint azonban csak úgy lehetséges egy-egy mérkőzést elhalasztani, ha a másik klub is hozzájárul ehhez. Ha ez nem történik meg, semmiféle más lehetőség nincs arra, hogy az adott mérkőzést más időpontban rendezzék meg.

A klub a sportszerűséget hiányolja az ellenfelektől.

Bár az elmúlt hetekben elég sok ilyen kérés érkezett a csapatoktól, gyakorlatilag semelyik együttes nem megy bele a halasztásba.

– Keserű és szomorú dolog ez, pedig ha valahol léteznie kellene sportszerűségnek, akkor annak itt és most lenne a helye! A koronavírusos idők sok változást hoztak és egyértelműen látszik, hogy az etikai elvek is változtak. Most, amikor arra lenne szükség, hogy maximális megértéssel legyünk egymás iránt, az erő és fölény fitogtatása, a tisztelet hiánya került előtérbe. A sport már nem ugyanaz, ami régen volt – az ellenfeleink hozzáállása azonban érthetetlen számunkra, hiszen abban biztosak lehetnek, hogy előbb-utóbb őket sem kerüli el a végzet. A kérdés csak az, hogy mikor és milyen mértékben? Ráadásul azzal, hogy nem egyeznek bele a találkozók későbbi időpontban történő lejátszásába, veszélybe sodorják saját játékosaikat, és akár az egész bajnokságot is.

A klub kitér arra is, hogy mikor térhetnek vissza beteg játékosaik.

– Látható, hogy az eredmények igencsak azon múlnak, hogy a csapatok milyen kerettel tudnak kiállni. Nem várható el azoktól a fiatal játékosoktól, akik adott esetben még felnőtt mérkőzésen sem szerepeltek, hogy egy-egy másodosztályú vagy éppen első osztályú ellenfél ellen bravúrokat hajtsanak végre – főleg, miközben saját bajnokságukban is helyt kell állniuk. Sajnos betegeink jó részénél nem zajlik tünetek nélkül a fertőzés lefolyása, így számukra a bezártság és sport hiánya mellett a betegség okozta kellemetlenségekkel is meg kell birkózniuk. Szerencse viszont, hogy senkinél nem fordult egyelőre súlyosabbra a vírus okozta állapot, így mindenki otthonában próbálja kiheverni ezt az igen kellemetlen helyzetet. Számításaink szerint az először pozitív eredményt mutató játékosaink november 2-án hagyhatják el a karantént, ami annyit jelent, hogy a Budaörs ellen még nagy valószínűséggel nem tudnak majd pályára lépni. A folytatásban pedig november 5-én és 6-án, majd 9-én csatlakozhatnak újabb labdarúgóink a csapathoz – amennyiben minden jól alakul.

Békéscsabán úgy kalkulálnak, ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, akkor november második hetére a 10. helynél is lejjebb csúszhatnak a tabellán. Abban bíznak, hogy az azt következő bajnoki szünetben több játékosuk is felépül majd.

– November 9. és 21. között lenne időnk regenerálódni – remélhetőleg. Ebben az évben marad még öt mérkőzés (Siófok, Szolnok, Gyirmót, Szeged, Vasas), ami elméletileg 15 szerezhető pontot jelent – bár ez az ellenfeleket tekintve ez sem lesz egyszerű -, úgyhogy egy kis szerencsével és elhivatottsággal a 2021-es évet ismét egy számunkra elfogadható helyzetből kezdhetnénk.

Neked ajánljuk
Átigazolások
DAC
Samuel Petrás
A Zsolnától kölcsönvett Samuel Petrás a kölcsönjátéka letelte után is a DAC játékosa marad, miután a klub érvényesítette az opcióját és 2026 nyaráig szerződést hosszabbított a kapussal.
MOL Fehérvár
Patric Jildefalk
A Svédországból érkező 36 esztendős szakember asszisztensedzőként segíti majd Bartosz Grzelak munkáját.
Puskás Akadémia
Brandon Ormonde-Ottewill
Brandon Ormonde-Ottewill szerződést hosszabbított a Puskás Akadémiával. Az angol hátvéd 2024 nyaráig biztosan marad a PAFC-nál, és ha jövőre a klub él opciós jogával, ez a kontraktus 2025 júniusáig meghosszabbodik.
Tovább az összes átigazoláshoz