Fotó: mlsz.hu

Videóbíró az NB I-ben: "Senki ne gondolja, hogy innentől kezdve megszűnnek a vitás esetek"

A játékvezetők szempontjából is fontos a videobíró bevezetése a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője szerint.
Nyikes Zoltán 2021. július 28., szerda 15:11
Fotó: mlsz.hu
A játékvezetők szempontjából is fontos a videobíró bevezetése a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője szerint.
Szerző: Nyikes Zoltán 2021. július 28., szerda 15:11

Sipos Jenő szerdán az M1 aktuális csatornán emlékeztetett rá: az MLSZ elnöksége már korábban eldöntötte a VAR bevezetését, a projekt 2019-ben indult el, azonban a vírusjárvány miatt egyrészt a technikai berendezések beszerzése, másrészt a játékvezetők felkészítése akadályba ütközött. Utóbbi végül tavaly októberben indult újra, a felkészítés rendben lezajlott, amelynek három eleme közé tartozott egyrészt a technikai eszközök megismerése, másrészt az elméleti felkészülés a játékvezetők esetében, harmadrészt pedig a gyakorlati képzés.

"Volt egy bizonyos szimulációs gyakorlat, amikor nemzetközi és korábbi mérkőzéseket néztek, ahol gyakorolták a szituációkat. Illetve volt júniusban egy VAR-kupa, amikor tétmérkőzéseket játszottak alacsonyabb osztályú csapatok, és azon gyakoroltak a játékvezetők" - árulta el Sipos Jenő, megemlítve: a nemzetközi szövetség (FIFA) delegáltja is maximálisan elégedett volt a látottakkal. Kitért rá:

mára már elmondható, hogy minden élvonalbeli stadion alkalmas a VAR-rendszer befogadására és működtetésére.

Egy napon három mérkőzést tudnak kezelni a VAR-kocsival, amelyben három szakember tevékenykedik: a videobíró, a videoasszisztens és az operátor. Ők közvetlen kapcsolatban állnak a játékvezetővel, a végső döntés meghozatala minden esetben az utóbbi kezében van.

"Azt gondoljuk, hogy a videobíró működése nagyon sokat segít a még pontosabb és tisztább döntések meghozatalában a játékvezetőknek,

de senki ne gondolja, hogy innentől kezdve megszűnnek a vitás esetek. Láttuk a nemzetközi tapasztalatokat, ahol videobíró működött, hogy azért vannak ott viták: kéz volt vagy nem volt kéz, belül volt vagy kívül volt, tehát előfordulhatnak ilyenek"

- fejtette ki. Hozzáfűzte: a fekete-fehér helyezetekben egyértelmű döntés születik, viszont a szürke zóna az megmaradhat, ebben az esetben a játékvezető hozza meg a döntést. Sipos Jenő lényegesnek nevezte, hogy a magyar játékvezetők "begyakorolják, képességszinten alkalmazzák a rendszert", hiszen nemzetközi szinten akkor tudnak feladatokat vállalni, akkor kaphatnak küldéseket, hogyha ezt a rendszert megfelelően elsajátították és alkalmazzák.

"Tehát a magyar játékvezetők szempontjából is nagyon fontos a videobíró bevezetése" - szögezte le a szóvivő. Sipos Jenő emlékeztetett: az MLSZ a koronavírus-járvány kirobbanása óta kapcsolatban áll a járványügyi hatóságokkal és minden esetben alkalmazták az ajánlásokat, előírásokat.

Ha kellett, felfüggesztették a bajnokságot, vagy zárt kapus mérkőzéseket rendeltek el. Hozzátette: részükről a mostani javaslat az volt, hogy az élvonalbeli mérkőzéseken szükséges a teszt alkalmazása, a sportzóna kialakítása. "Ezt a jelenlegi helyzetben meg kell érteni, hiszen a legfontosabb a játékosok és a stábtagok egészségének védelme, hiszen egyetlen eset is borzasztó dolgot indíthatna el. Meg kell előzzük, hogy előforduljanak ilyen események" - mondta. A labdarúgó OTP Bank Liga 2021/22-es idénye pénteken rajtol.

OTP Bank Liga, 1. forduló:

július 30., péntek:
Paksi FC-Mezőkövesd Zsóry FC 18.15
Gyirmót FC Győr-MTK Budapest 20.30
július 31., szombat:
Ferencváros-Kisvárda Master Good 17.45
Budapest Honvéd-Debreceni VSC 20.00
augusztus 1., vasárnap:
ZTE FC-MOL Fehérvár FC 17.45
Újpest FC-Puskás Akadémia FC 20.00

(MTI)

Olvastad már?
Világsztárral erősített a ZTE: Bejelentették Gallas érkezését - hivatalos
A korábbi kiváló játékos fő feladata az utánpótlásban játszó hátvédek egyéni képzése lesz Zalaegerszegen, valamint a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében is segíthet.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fehérvár FC / Kisvárda
Kisvárdai alapember tart a Vidihez
A csakfoci.hu információi szerint a Fehérvár FC-nél folytathatja pályafutását Bohdan Melnik, az NB I-től búcsúzó Kisvárda 27 éves középályása.
DVSC
George Diba
A Loki a Hapoel Haifa egyik játékosát, a 25 éves belső védőt, Georgi Dibát szemelte ki.
DAC
Vitális Milán
Az eredetileg 2025 nyarán lejáró kontraktusát további két évvel hosszabbította meg a 22 éves magyar középpályás, aki iránt több klub is érdeklődött.
Tovább az összes átigazoláshoz