Utánpótlás: Egyetlen magyar klub Európa legjobb csapatai között

A legtermékenyebb műhelyek a kontinensen a Real Madriddal, a Barcelonával, további sztárcsapatokkal és egy NB I-es klubbal.
Dudás Gábor 2016. október 31., hétfő 18:12
A legtermékenyebb műhelyek a kontinensen a Real Madriddal, a Barcelonával, további sztárcsapatokkal és egy NB I-es klubbal.
Szerző: Dudás Gábor 2016. október 31., hétfő 18:12

 

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb beszámolójában azt mutatta meg, mely klubok utánpótlás-műhelyeinek neveltjei szerepelnek legnagyobb számban a topligákban, illetve a 31 vizsgált európai élvonalbeli pontvadászatban.

A CIES azokat a játékosokat vette figyelembe, akik legalább három évet a csapatuknál töltöttek 15 és 21 éves koruk között, és akik a szezonban október 1-ig pályára léptek, vagy az előző két idényben ugyancsak játszottak.

A kimutatás szerint a topligák összevetésében a Real Madrid áll az élen, amely összesen 41 játékost adott a legerősebb bajnokságokba, megelőzve a Barcelonát (37) és a Manchester Unitedet (34) is.

A két kakukktojás az európai nevelőklubok között a két argentin gárda, a River Plate (20) és a Boca Juniors (11).

 

Összességében azonban – nem meglepő módon – a holland Ajax Amszterdam Európa legtermékenyebb nevelőklubja, összesen 72 futballistát adott a vizsgált 31 bajnokság valamelyikébe – beleértve természetesen a hollandot is. A dobogóra két délszláv csapat, a szerb Partizan Belgrád és a Dinamo Zágráb is odafért még. Itt  Barcelona és a Real Madrid holtversenyben az ötödik.

Egyetlen hazai klubként az MTK képviseli Magyarországot a CIES listáján, 37 játékossal (10-en még a klub alkalmazásában állnak, 27-en már nem), ez a 22. helyet jelenti a kék-fehérek számára a kontinensen.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Lőw Zsolt, Szalai Ádám
Sajtóhírek szerint Szalai Ádám nemet mondott az Újpest sportigazgatói pozíciójára. A lila-fehérek felvették a kapcsolatot Lőw Zsolttal is, aki azonban nem edzőként segítene.
Légiósok
Szalai Attila
A Kicker szerint a Hoffenheim sportigazgatója az olyan "átigazolási mellényúlások" miatt távozhat, mint például Szalai Attila, Mërgim Berisha és Anton Stach.
Nyíregyháza
Révész Bálint
A klubtulajdonos az erősítési tervekről is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Tovább az összes átigazoláshoz