"Olyan gyenge bajnokságból jött, mint az NB I, de Messit is veri"

Mindössze 1,5 millió euróért vették meg Újpestről, de ma már ő lett a La Liga szabadrúgás-királya: Enis Bardhi a hétvégén újra megvillantotta a specialitását.
Dudás Gábor 2018. október 9., kedd 17:59
Mindössze 1,5 millió euróért vették meg Újpestről, de ma már ő lett a La Liga szabadrúgás-királya: Enis Bardhi a hétvégén újra megvillantotta a specialitását.
Szerző: Dudás Gábor 2018. október 9., kedd 17:59

A spanyol El Mundo közölt érdekes cikket a korábbi újpesti játékosról, a macedón válogatott Enis Bardhiról, aki már az előző, első spanyolországi idényében letette a névjegyét. A 23 éves középpályás tavaly nyáron került Újpestről a Levante együttesébe, a világ egyik legerősebb bajnokságába és nem vallott szégyent, sőt, az idény egyik felfedezettje lett. A 26 spanyol bajnoki meccsen 9 góllal és 1 gólpasszal zárt, májusban pedig azzal került a címlapokra, hogy duplájának is köszönhetően csapata elvette a Barcelona veretlenségét.

Bardhi ugyan nem ott folytatta az új szezonban, ahol abbahagyta, de a múlt hétvégén ismét villant: klubja a 60. percben szerzett hatalmas szabadrúgásgóljának köszönhetően 1-0-ra nyert a Getafe vendégeként a spanyol élvonal 8. fordulójának szombat esti mérkőzésén.

Ennek kapcsán szedte elő Bardhi nem mindennapi statisztikáját az El Mundo:

a macedón Spanyolországba történt igazolása óta 22 kísérletéből 7 gólt jegyzett szabadrúgásból, 27,27%-os találati aránya pedig még a bombaerős ligában is kiemelkedő, sőt egyedülálló.

Egyetlen játékos van, aki egyáltalán megközelíti, a barcelonai Lionel Messi, akinek több gólja (7) van ugyan szabadrúgásból a vizsgált időszakban, mint Bardhinak, de neki 58 kísérlet kellett hozzá, ami "mindössze" 12,07 %-os rátát jelent. A lap így fogalmaz arról, mit is jelentett a Levantének a megszerzése.

"Bardhi egyfajta egzotikus játékosként érkezett, egy olyan gyenge bajnokságból, mint a magyar NB I. Az Újpest, a magyar bajnokság jelenlegi 7. helyezettje mindössze 1,5 millió euróért adta el az akkor még ismeretlen középpályást, aki egy jó U21-es igazolásnak tűnt.

Mára kihagyhatatlan játékossá vált, aki olyan nagyságok nyomába lépett a szabadrúgások terén, mint Marcos Assunçao, Mariano Pernía, Messi vagy Ronaldinho" - fogalmaznak a cikkben.

Maga Bardhi így mesélt arról, miért annyira eredményes pontrúgásokból:

Gyerekkorom óta gyakorlom az ilyen távoli lövéseket. Folyamatosan fejlesztem magam, mostanra pedig eljutottam oda, hogy már tényleg "érzem" a kaput. De az az igazság, hogy bárki megtanulhat így lőni, ha elég energiát fektet bele

- szólt a szerény magyarázat.

A 23 éves macedón jelenlegi, 2020-ig szóló szerződését hamarosan meghosszabbíthatja a Levante, kivásárlási ára pedig 25 millió euró.

Újpesten nem ennyire villogott, de...

Érdekes visszatekinteni Bardhi NB I-es időszakára is, ha a szabadrúgás-gólokról van szó. A légiós rendkívül fiatalon került Újpestre, ahol Nebojsa Vignjevic kezei alatt tehetségből az élvonal egyik legjobb külföldi játékosává nőtte ki magát. 3 év és 82 NB I-es meccs (21 góllal) után köszönt el végül a hazai élvonaltól 2017 nyarán.

21 találatából 4-et szerzett szabadrúgásból, a Paks (2014/2015), a Diósgyőr (2015/2016), a Vidi (2016/2017) és a Haladás (2016/2017) kapuját vette be e módon. Ez is több mint 19 százalékos sikert jelentett. 

Neked ajánljuk
Átigazolások
A PL-be igazolhat?
Gulácsi Péter
A Mirror a magyar válogatott Gulácsi Pétert is a nagy erőkkel kapust kereső Newcastle United figyelmébe ajánlotta.
Elhagyhatja Amerikát
Franck Boli
Az FTC-től tavaly télen távozott, 4-szeres NB I-es bajnok Franck Bolival nem hosszabbít szerződést az MLS-ben szereplő Portland Timbers.
Újpest
Nebojsa Vignjevic
Az Újpest közleményben erősítette meg, hogy nem gondolkodik Nebojsa Vignjevic vezetőedző leváltásán.
Tovább az összes átigazoláshoz