3 év, 3 brutális sérülés: "Most valamit visszakaptam az élettől"- Simon Krisztián pokoli útja a Fradi elleni gólig

A derbi újpesti hőse hihetetlen évekkel a háta mögött jutott el odáig, hogy ismét őt ünnepeljék a Megyeri úton. A csakfoci.hu Simon Krisztián-krónikája.
Dudás Gábor 2019. február 10., vasárnap 10:44
A derbi újpesti hőse hihetetlen évekkel a háta mögött jutott el odáig, hogy ismét őt ünnepeljék a Megyeri úton. A csakfoci.hu Simon Krisztián-krónikája.
Szerző: Dudás Gábor 2019. február 10., vasárnap 10:44

Simon Krisztián az utóbbi évek, évtizedek egyik legpechesebb játékosainak egyike a magyar labdarúgásban. A 27 éves, korábban Hollandiában és Németországban is futballozó válogatott szélső többször a padlóról, vagy inkább a műtőasztalról küzdötte vissza magát az élvonalba, hogy aztán újra - akár nagyon súlyosan - megsérüljön.

Az Újpest játékosának kálváriája tulajdonképpen már több mint hét évvel ezelőtt elkezdődött, de 2015 őszén vált igazán súlyossá, három keresztszalag-szakadáson is átesett azóta. A lilák játékosának meglehetősen rögös útját követte végig a csakfoci.hu 2019. február 9-ig, amikor pontot érő gólt szerzett a Ferencváros elleni derbi 93. percében...


2011. november: Az Újpest egyik edzésén rosszul lépett és talpcsonttörést szenvedett, így az évének idő előtt vége lett (4 hónap kihagyás)

2012. március: A Vasas elleni 10. percben lábközépcsont-törést szenvedett és véget ért a szezonja. Ráadásul a baleset után, júniusban újra kellett műteni, mert a sérült csont nem forrt össze rendesen. Később két kisebb izomsérülés is hátráltatta már az őszi idényben, csak novemberben térhetett vissza (nagyjából 6 hónap kihagyás)

2015. november 1.: Már az 1860 München játékosaként,  a Duisburg elleni német másodosztályú bajnokin egy fejelést követően rosszul fogott talajt és súlyos térdsérülést szenvedett. A diagnózis szerint keresztszalag-szakadást szenvedett. (több mint 4 hónap kihagyás)

 2016. március: Fél éven belül másodszor is keresztszalag-szakadást szenvedett, ugyanaz a térde sérült meg, amely miatt előtte több mint négy hónapot hagyott ki. A magyar válogatott szélső az egyik rehabilitációs edzésen sérült meg újra súlyosan, alig 13 nappal azután, hogy elkezdhette a tréningeket...(több mint 10 hónap kihagyás)

2017. január: Több mint egyéves kihagyás után ismét közel járt ahhoz, hogy visszatérjen, Simonnak azonban az egyre nagyobb terhelések után ismét fájni kezdett a térde, ezért az 1860 Münchennél inkább nem kockáztatták az újabb komolyabb sérülést, és a játékost visszaküldték Németországba a portugáliai edzőtáborból. Nem sokkal később kiderült, hogy a játékos térdében csontirritáció alakult ki, ezért újabb heteket kellett kihagynia (4 hónap kihagyás)

2017. március: "Nagyon nem volt könnyű olykor, úgy éreztem és gondoltam, hogy soha nem érnek véget a sérüléseim, de azért próbáltam pozitív is maradni mindig. A családom, a barátaim és különösen barátnőm nagyon sokat segített nekem átvészelni ezt az egészet (...) Először is nagyon boldog vagyok, hogy újra a csapattal edzhetek. 15 hónap után készülhetek ismét együtt a srácokkal, a legfontosabb most, hogy a térdem megfelelő állapotba kerüljön, és hogy probléma nélkül tudjak edzeni, visszanyerve az erőnlétemet is. Utána beszélhetünk majd a következő lépésről.

2017. május: A pályán is megmutathatta magát végre – erre utoljára 2015. november elsején, az ominózus Duisburg elleni bajnokin volt lehetősége. Simon a müncheniek második csapatában, a Wacker Burghausen elleni 2-2-s mérkőzésen kapott félórát edzőjétől, Daniel Bierofkától.

2017. június: Két és fél év után visszatért Újpestre. "Életem legnehezebb időszakán vagyok túl, amelyből leszűrve a kellő tanulságokat sokat tanultam (...) Egy pillanatra sem volt szabad feladnom, és ez fejben nagyon megerősített (...) A lehető legjobban döntöttem azzal, hogy Újpestre igazoltam, és bízom benne, hogy az idő majd bebizonyítja ezt (...) A bajnokság kezdetére jó lenne százszázalékos állapotba kerülni."

2017. július 15.: Először játszik két és fél év után az NB I-ben, a Paks elleni bajnokin kapott 2 percet. A 2017/18-as idényben 22 élvonalbeli találkozón 962 percet kap....

2018. március: ...azonban újra megsérül,  a Paks elleni tavaszi találkozón. A futballistának ezúttal a bal térdében szakadt el a keresztszalagja, ami miatt minimum 6-8 hónapos kihagyás várt rá. Egy belgiumi műtét során során keresztszalag-pótlásra került sor Simon bal térdében. "Hosszú, fájdalmas műtéten vagyok túl, de most már mondhatom, jobban vagyok. Némi jó dolog a rosszban, hogy a porcom és az egyéb szalagjaim nem sérültek meg, így a keresztszalagomon kívül mást nem kellett megműteni. Az orvosok sikeresnek mondták a beavatkozást, így nincs ok az aggodalomra". (11 hónap kihagyás)

2019. január: Az újabb súlyos térdsérüléséből és a hosszú felépülésből visszatérő 27 éves szélső már ugyanazt a munkát végzi az edzéseken, mint a többiek. "Simon Krisztián szinte teljesen bevetésre kész, már csak a meccshiányán kell javítani. Amit az első két napon láttam tőle, az alapján azt mondom, tényleg nagyon nagy erősítés számunkra a visszatérése" - mondta róla edzője, Nebojsa Vignjevic.

2019. február 2. és 9.: Csereként lép pályára a DVSC, majd az FTC elleni rangadón is. Utóbbi találkozón a 86. percben küldte be Vignjevic, hét perccel később ő szerezte meg az Újpest egyenlítő gólját...

2019. február 9.: "100 százalékos állapotban érzem magam. Kihagytam 11 hónapot, tehát az erőnlétem azért még hiányos, de sokat dolgoztam, hogy akár csak keretbe is kerüljek (...) Nagyon nehéz időszak van mögöttem, ez annak egy nagyon jó lezárása. Megérte szenvedni a konditeremben és kint a pályán. Most valamit visszakaptam az élettől. Nehéz az érzelmekről beszélni, én megkönnyeztem, fantasztikus érzés volt. Rég szereztem gólt, pláne ilyen fontosat" - mondta a meccs után a csakfoci.hu-nak.

A Transfermarkt nem hivatalos statisztikája szerint Simon Krisztián nagyjából 100 mérkőzést és 875 napot hagyott ki legalább sérülései miatt 2015 novembere és 2018 decembere között.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Vancsa Zalán
A magyar válogatott Eb-keretébe is bekerült Vancsa Zalán klubjánál, a Lommelnél kezdte el a felkészülést, de az egyelőre kérdéses, melyik csapatban folytatja pályafutását a fiatal támadó.
Légiósok
Szalai Attila
Török lapértesülés szerint szaúdi klubok érdeklődnek a Hoffenheim magyar válogatott védője iránt.
Fradi
Samy Mmaee
Immáron hivatalos, hogy a horvát rekordbajnok Dinamo Zagreb szerződtette az FTC-től távozó Samy Mmaee-t.
Tovább az összes átigazoláshoz