Fotó: www.fradi.hu

Rebrov a Fradi újabb bajnoki címéről, a derbiről és a villamosszékről: "Valamiért azt gondolják, hogy az NB I gyengébb, de..."

A Ferencváros vezetőedzője tudja, hogy az Újpest elleni meccsen a bajnokság állása teljesen háttérbe szorul.
Nyikes Zoltán 2020. június 19., péntek 12:29
Fotó: www.fradi.hu
A Ferencváros vezetőedzője tudja, hogy az Újpest elleni meccsen a bajnokság állása teljesen háttérbe szorul.
Szerző: Nyikes Zoltán 2020. június 19., péntek 12:29

A második bajnoki címről

- Valójában minden remekül ment, és még pluszban az is jó, hogy három fordulóval a befejezés előtt eldőlt a bajnoki cím sorsa – kezdte a Ferencváros edzője, Szergej Rebrov a footclub.com.ua oldalon. – Ami az érzelmeket illeti, mindig is mondtam, hogy megvédeni egy címet sokkal nehezebb, mint megnyerni: elkerülhetetlen a játékosaidnál, hogy elveszítik a korábbi motivációjukat és a közvetlen versenytársak készen állnak arra, hogy letaszítsanak a trónról. Ezért vagyok nagyon hálás a srácoknak, akik az előző bajnoki cím ellenére továbbra is őrült vágyat éreztek a játék és a győzelem iránt. A csapat megízlelte az Európa Ligát, ahol a klub már másfél évtizede nem járt, és ahhoz, hogy újra részt vegyenek a nemzetközi porondon, ismét meg kellett nyerniük a bajnokságot.

Az Európa Liga tapasztalatairól

- Arra kell törekednünk, hogy minden versenysorozatot megnyerjünk, amiben elindulunk, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a Ferencvárosnak volt az Európa Liga-csoportkörben majdnem a legkisebb koefficiense. Ezt szem előtt tartva nagyon értékes eredményeket értünk el, és egy év alatt hatalmasat léptünk előre. Ennek ellenére már nem szabad azzal foglalkoznunk, hogy mi történt tegnap, tovább kell építeni a csapatot az új szezonra, és természetesen a nemzetközi porondra történő kvalifikációra.

Nézők előtti meccsek

- A játékosok és az edzők a szurkolókért dolgoznak, akik nélkül a csapat elveszíti a játékban rejlő érzelmeket és izgalmat. Sajnos nehéz időket élünk, de már a korlátozott számú nézők jelenléte is inspiráló. Azonban nem hiszem, hogy ez kulcsszerepet játszott a Honvéd elleni győzelemben, mi itt, a Ferencvárosban tisztában vagyunk azzal, melyik klubért dolgozunk, és milyen feladatokkal állunk szemben.

Apropó, Ukrajnában valamilyen oknál fogva úgy gondolják, hogy a magyar bajnokság gyengébb, mint az otthoni, de nézze csak meg a lelátókat, a karantén előtt minden hazai meccsünkön tizenöt ezer néző előtt játszottunk, és folyamatosan telt ház volt a nemzetközi meccseken. Sajnos még a vezető ukrán csapatok sem büszkélkedhetnek a szurkolók ekkora érdeklődésével.

Az ünneplésről és az Újpestről

- Szigorúan véve, az előző szezon végén sem volt különleges ünneplés a csapaton belül. Európában minden más: nem ünneplik meg a bajnoki címet három napon keresztül, nem buliznak a játékosok egy hétig a diszkókban. A játékosok szerdán ünnepeltek, kaptak egy pihenőnapot, de csütörtökön visszatértek dolgozni. Fontos megérteni, hogy az Újpest elleni mérkőzés teljesen más meccs lesz, mint a Honvéd elleni. Az Újpest a Ferencváros számára a legfontosabb ellenfél, és mindkét csapat szurkolóinál hatalmas jelentőséggel bír, akárcsak a Dinamo Kijev és a Sahtar találkozója Ukrajnában. A bajnokság állása ebben a szituációban teljesen háttérbe szorul. Furcsa lenne, ha az egyik játékosom egy ilyen csata előtt hirtelen egy extra szabadnapot kérne.

Mindig is magas követelményeim voltak a fegyelemmel kapcsolatban, ez minden csapat sikerének a kulcsa. Miután egy csapat idő előtt bajnok lesz, a labdarúgók nem tudnak száz százalékban ráhangolódni a meccsekre - nem számít, mit mondasz nekik, és nem számít, mit csinálnak. Ez pszichológia.

Ugyanakkor, bár a bajnokság iránti motiváció hiánya meglátszódik, az előző szezonban, amikor szintén idő előtt megnyertük a ligát, azt láttam a játékosokon, hogy továbbra is értékesnek tartják a pályán töltött perceket, és nem adtak okot arra, hogy szemrehányást tegyek. Ennek ellenére jelentős különbség van az ukrán és a magyar mentalitás között. Itt teljesen más minden.

A tavaly nyáron a Vidibe igazoló Ivan Petrjakról

- Természetesen továbbra is tartjuk a kapcsolatot. Úgy gondolom, hogy Ivan jó futballista, és megértem a jelenlegi helyzetet. Nem rajta múlt minden. Ezért neki őszintén kívánok sok szerencsét, de a jelenlegi csapatának nem. Biztosra tudom mondani, Ivan a Ferencvárosban akart maradni. A játékos közelében voltak ügynökök, akikkel szemben - legalábbis én így értettem - kötelezettségekkel tartozott. A futballista nem mindig egyedül hoz döntést.

A Fradi ukrán játékosairól

- Határozottan elégedett vagyok a fejlődésükkel. Látom, hogy a srácokat érdekli a velem való közös munka, nagyon sokat megkövetelnek saját maguktól is. Nem csupán élvezik a játékot, hanem folyamatosan fejlődnek is. A csapat eredményei magukért beszélnek. Olekszandr Zubkov és Igor Haratin jól mutatták meg magukat a bajnokságban és az Európa Ligában is, ahol egyébként sok mérkőzést játszottak, és Danilo Ihnatenko is a segítségünkre volt.

Ezzel töltötte az idejét a karanténban

- Erre a választ megadja az a zaj, ami ezt a beszélgetést kíséri a háttérben. A gyerekek éppen sírnak, arra várnak, hogy befejezzem az interjút és odamenjek hozzájuk. Ma a feleségem és én éppen arról beszélgettünk, hogy a karanténnak köszönhetően annyi időt töltöttem a családommal, mint amennyit álmomban sem gondoltam volna. Amikor játékos voltam, majd edző lettem, mindig mennem kellett valahova - meccsekre, edzésekre vagy edzőtáborokba. Tehát a világjárványban megtaláltuk a pozitívumokat is.

A Fenerbahcéval és a Dinamo Kijevvel kapcsolatos pletykákról

- A Dinamo kapcsán számomra úgy tűnik, mintha helytelen lenne azt mondanom, hogy a csapatnak van edzője. Saját tapasztalataim alapján tudom, milyen kellemetlen olvasni olyan pletykákat, miszerint egy másik kolléga veszi át a helyedet a következő napokban. Adjuk meg a tiszteletet az edzőnek, hagy dolgozzon. Ezt most nem személyesen neked mondom, hanem azoknak, akik hamis információkat terjesztenek.

A Dinamo kispadja olyan, mint egy villamosszék. Ha csak egy mérkőzést elveszítenek a Sahtar ellen, a sajtó már elkezdi keresni az edző utódját, néha teljesen őrült lehetőségeket felvetve.

Ha a klub elnöke úgy dönt, hogy ideje valamit megváltoztatni, akkor erről mindenki tudni fog időben. Ami a Fenerbahcét illeti, éppen megüresedett a vezetőedzői poszt a csapatnál, amikor elkezdtek terjedni a pletykák velem kapcsolatban. De nem kaptam valós ajánlatot.

Olvastad már?
Fradi: Otigbával nem hosszabbítottak, NB I-es rivális is viheti
A csakfoci.hu információi szerint egyelőre nem született megállapodás Otigba Kenneth szerződés-hosszabbításáról, így erősen kérdéses, hogy a 27 éves magyar válogatott védő marad-e jelenlegi klubjánál. Úgy tudjuk, NB I-es riválisnál is felmerült a neve.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
KTE
Farkas Balázs
A KTE tárgyal az ETO FC Győr 22 csatárával, Farkas Balázzsal is, aki ebben az idényben csak öt NB II-es meccsen játszott, viszont így is szerzett három gólt. (NSO)
KTE/KBSC
Papp Milán
A Kecskemét szerződtette a Kazincbarcika alapemberét, Papp Milánt.
Kecskemét
Horváth Krisztofer
A Csakfoci információi szerint a KTE-nek komolyan a zsebébe kell nyúlnia, ha érvényesíteni akarja a magyar válogatott támadó vételi opcióját.
Tovább az összes átigazoláshoz