Fotó: www.fifa.com

NB I: Az új idényben még nem lesz videóbíró - ezért csúszik a bevezetése

A koronavírus-járvány miatt csúszás várható a videóbírós rendszer hazai bevezetésében. Az MLSZ-től megtudtuk, mikor lehet VAR (Video Assistant Referee) az OTP Bank Ligában.
Nyikes Zoltán 2020. június 30., kedd 18:08
Fotó: www.fifa.com
A koronavírus-járvány miatt csúszás várható a videóbírós rendszer hazai bevezetésében. Az MLSZ-től megtudtuk, mikor lehet VAR (Video Assistant Referee) az OTP Bank Ligában.
Szerző: Nyikes Zoltán 2020. június 30., kedd 18:08

Az MLSZ idén márciusban tájékoztatta a csakfocit a VAR hazai bevezetésének részleteiről. Az akkori tervek arról szóltak, hogy akár már idén novemberben lehet videóbíró az NB I-es mérkőzéseken. A világjárvány azonban keresztülhúzta a szövetség számításait.

A csakfoci úgy tudja, biztosra vehető, hogy ebben a naptári évben még nem segíti a játékvezetők munkáját a technikai újítás.

Honlapunk ezzel kapcsolatos kérdésére a következő választ kaptuk az MLSZ-től:

- A videóbírós rendszer magyarországi bevezetése a következő évben várható. Több beszállító cég olyan országokban működik, amelyeket jelenleg is sújt a koronavírus-járvány, ami megnehezíti a műszaki berendezések beszerzését. Most annak van realitása, hogy a VAR-t a 2021/22-es szezonban vezetjük be az OTP Bank Ligában.

Mire jó a VAR?

A videóbíró nem arra szolgál, hogy minden játékvezetői tévedést kiszűrjön. Négy esetben lehet használni a VAR-t. A gól, nem gól megítélése, valamint a 11-esek eldöntése, lesnél, piros lapnál, valamint a téves személyazonosításnál, amikor a játékvezető nem a megfelelő játékosnak ad lapot. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB) 800 videóbírós mérkőzés alapján megállapította, hogy a rendszer segítségével jelentősen megnőtt a jó ítéletek száma. A góloknál 92-ről 99, 2%-ra ugrott a jó ítéletek aránya, a 11-eseknél 90 helyett a döntések 98,3%-a, míg a piros lapoknál 96 helyett 99, 1%-a volt helyes, a téves személyazonosítás pedig hibamentessé tehető a VAR segítségével.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Szerződéshosszabbítás
A Fradi meghosszabbította a 21 éves Katona Bálint szerződését.
Leverkusen
Bősze Levente
Újabb magyar utánpótlás-válogatott játékos igazolhat külföldre: a Bundesligában listavezető Bayer Leverkusenhez szerződhet a 2009-es születésű Bősze Levente. (twitter.com/wonderkidshun)
U21-es válogatott
Szélesi Zoltán
Beigazolódott a Csakfoci korábbi értesülése: Szélesi Zoltán veszi át az U21-es magyar válogatott irányítását.
Tovább az összes átigazoláshoz