Fotó: dvsc.hu

NB I: A Loki és az MTK is egycsapatnyi saját nevelésű játékosnak adott már lehetőséget - itt a lista

Egy külföldi kimutatás szerint a DVSC 15, míg az MTK 10 olyan játékosnak adott már lehetőséget a mostani szezonban, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három évet a klubnál töltöttek.
Nyikes Zoltán 2022. április 25., hétfő 16:15
Fotó: dvsc.hu
Egy külföldi kimutatás szerint a DVSC 15, míg az MTK 10 olyan játékosnak adott már lehetőséget a mostani szezonban, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három évet a klubnál töltöttek.
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. április 25., hétfő 16:15

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legfrissebb tanulmányában azt vizsgálta az összes európai és kilenc Európán kívüli bajnokságra vonatkozóan, hogy a mostani idényben - április 19-ig, tehát az előző hétvégi fordulók adatai nem szerepelnek a kimutatásban - az egyes csapatoknál hány saját nevelésű játékos lépett pályára, és ők a játékpercek hány százalékát tették ki. A CIES megjegyzi, azokat a labdarúgókat vették figyelembe, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három évet az adott csapatnál töltöttek.

Az összes, azaz 40 bajnokságot tekintve az élen a szlovák bajnokságban játszó Zsolna áll, amely 23 saját nevelésű játékost foglalkoztatott már a mostani szezonban, a 28 meccs alatt pedig a játékpercek 85,5-át kapták meg. Őket követi a kolumbiai Envigado FC, amely 16 találkozón 24 saját nevelésű labdarúgónak adott lehetőséget, 76,4%-os játékperccel. A TOP 10-ben a Zsolnán kívül még két európai együttes található, az ukrán Dinamo Kijev (12/62,9%) és a spanyol Athletic Bilbao (15/55,8%).

Ha csak az NB I-et nézzük, akkor a legtöbb saját nevelésű játékosnak a Debreceni VSC adott játéklehetőséget (15) és a játékperceket tekintve is a Loki vezet 23,9%-kal. A második helyen az MTK Budapest áll, a fővárosi kék-fehéreknél 10 saját nevelésű játékos játszott a 28. fordulóig, a percet tekintve 23,9% jutott nekik. A harmadik legtöbb játékidőt az Újpest, míg a negyedik legtöbbet a Puskás Akadémia adta a saját nevelésű játékosainak.

Érdekesség, hogy ezen tabella utolsó helyén álló Mezőkövesdnél nulla saját nevelésű játékos játszott, míg ez a szám a MOL Fehérvár FC-nél kettő, a Ferencvárosnál pedig egy.

Olvastad már?
A Fradi erdélyi újonca meghatódott és helyretette az Újpest játékosát: "Szerinte ez a show része, szerintem rossz példa"
Pászka Lóránd és Csongvai Áron is értékelte a Ferencváros-Újpest rangadón (2-1) történteket. A Fradi erdélyi balbekkje meg is hatódott, amikor első magyar bajnoki címéről is nyilatkozott, a lilák 21 éves csapatkapitánya pedig érthető okokból csalódott volt.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
DVSC
Srdjan Blagojevic
Külföldön azt írják, hogy Srdjan Blagojevic vezetőtedző az orosz élvonalbeli FC Szocsi egyik jelöltje.
Légiósok
Gazdag Dániel
A Philadelphia is bejelentette jövő évi keretét, Gazdag Dániel természetesen a garantált szerződéssel rendelkező játékosok között van 2024-re is.
A PL-be igazolhat?
Gulácsi Péter
A Mirror a magyar válogatott Gulácsi Pétert is a nagy erőkkel kapust kereső Newcastle United figyelmébe ajánlotta.
Tovább az összes átigazoláshoz