A télen Soroksárról a Ferencvároshoz került Pászka Lóránd rövid idő alatt magyar bajnok és Magyar Kupa-döntős játékos is lett, az Újpest elleni, az aranyérem sorsát végképp eldöntő derbin pedig ismét magabiztos teljesítményt nyújtott. Még egy emlékezetes sarkazós jelenet is fűződött a nevéhez 20 ezer néző előtt.

Tényleg hihetetlen, nagyszerű érzés az, hogy egy ilyen szurkolótábor előtt játszhattam. Ez volt az első kezdő mérkőzésem itt a Groupamában és nagyon örülök, hogy így sikerült – értékelt Pászka, aki kitért arra a jelenetre is az M4 Sportnak, amikor helyretette a végül meg nem adott gólja után az FTC-tábort picit hergelő francia Croizet-t.

Az nem volt szép tőle, szóvá is tettem neki. Ő azt mondta, hogy ez is a show része, én pedig mondtam, hogy szerintem ez rossz példa.

Megkérdezték Pászkát arról is, mennyire tudja magáénak érezni a bajnoki címet úgy, hogy nemrég mutatkozhatott be a Fradiban?

A srácoknak nyilván nagyobb része van ebben, övék az érdem. Én csak félévkor érkeztem, sikerült most egy hazai mérkőzést is játszanom, de a Honvéd elleni már bemutatkoztam bajnokin, aminek nagyon örülök, és annak is, hogy végül is bajnoknak mondhatom magam.

A 26 éves kézdivásárhelyi születésű balbekk meghatódva nyilatkozott akkor, amikor szóba került, hogyan fogadta a környezete, a családja és maga Székelyföld a sikereit?

Ez egy nagy dolog, mint mondtam már az előzőekben is, hogy nem csak nekem, egész Erdélynek, remélem, hogy egy példa tudok lenni az ottani fiataloknak, megmutatva, hogy igenis kitartással és akarattal bármit el lehet érni, csak higgyenek magukban.

A szüleim nagyon büszkék rám, nagyon köszönöm nekik, hogy több mint 750 kilométerről eljöttek, és ezt a győzelmet nekik, illetve a többi családtagnak ajánlom, akik otthon nézik most a tévé előtt ezt – remélem, hogy ők is ugyanúgy örülnek, mint én.

Pászka szerint majd elválik, veszélybe kerül-e posztriválisa, a bosnyák válogatott Civic helye a csapatban.

Nem mondanám, hogy veszélybe került a helye, volt egy kisebb sérülése, majd a jövőben meglátjuk. Szeretnék egy alternatíva lenni a poszton. Ide jöttem, válogatott játékosokkal van tele a keret, ezt látni kell, tisztában voltam a helyzetemmel, azt is tudom, hogy milyen volt a szerepem, amikor idejöttem. Szerettem volna bizonyítani, hogy bármikor lehet rám számítani. Azt gondolom, hogy ez ma sikerült, de a továbbiakban is szeretnénk alázatosan, szerényen dolgozni tovább – tette hozzá.

Az egyetlen, külföldön dolgozó magyar vezetőedző: “Itt a motivációval kevesebbet kell foglalkozni” – interjú

Az Újpest fiatal kapitánya: “Magyarországon ez a legmagasabb szint”

Csongvai Áron mindössze 21 évesen viselhette az Újpest csapatkapitányi karszalagját az FTC elleni derbin. Így értékelte a vasárnap történteket:

Ez egy kemény derbi volt, de erre is készültünk, hiszen mi is jó formában voltunk és a Fradi is. Én személy szerint úgy álltam neki ennek a derbinek, hogy ilyen kell legyen egy rangadó, az az alap, hogy vannak kemény párharcok és küzdelem. Szerintem a játék is megvolt néhol, próbáltunk mi a saját játékunkat játszani és helyzeteket kialakítani. Nagyon-nagyon csalódott vagyok, hogy ez így alakult, és hogy legalább egy pontot nem tudtunk elvenni, mert tényleg mindig idejövünk és a szívünket, lelkünket kirakjuk a pályára, de az utóbbi időben ez sajnos eredménnyel nem párosul. Most nagyon csalódott vagyok, mert itt volt az esély és mégsem sikerült, szóval most nehéz szavakat találni – mondta az M4 Sportnak Csongvai, aki szerint jól felkészültek taktikailag az FTC-ből, de túl sokat hibáztak.

Az első félidőben szerintem nem is volt talán nagy lehetőségük, inkább mi hibáztunk bele, és abból rúgták a gólokat.

De hát ez Magyarországon a legmagasabb szint, ezeket a hibákat könyörtelenül kihasználja a Ferencváros, de mi is szeretnénk ezen a szinten focizni a jövőben és akár már most is.

Ezek a hibák most megbosszulták magukat, és nagyon-nagyon sajnálom, hogy a végén nem sikerült azt a gólt megadni és legalább egy pontot elhozni, mert szerintem tényleg megérdemeltük volna.

(Fotók: MTI/Illyés Tibor)

Az utánpótlás-válogatott középpályás kitért Loncar piros lapjára is – a légiós nagyon reklamált, amikor épp Csongvaival szemben megkapta a második sárgáját.

Volt egy helyzetük, én eltoltam a labdát, ő pedig rátaposott a lábamra – szóval szerintem ez jogos sárga lap volt, ami ugye már piros lapot ért.

Az Újpest célja most már a negyedik hely lehet az NB I-ben, hiszen ezzel és a Ferencváros esetleges kupagyőzelmével ott lehetnének a lilák Európában – ismerve a szezon korábbi történéseit, ez egy óriási dolog lehetnek az Újpestnek.

Hogy ha visszatekintünk mondjuk a tavaszi szezon kezdetére és megnézzük azt, hogy hol álltunk, ahhoz képest azért most nem hajthatjuk le a fejünket, mert azért tavasszal tisztességgel helytállunk. Még talán a mai meccsből is lehet kicsit építkezni, de mennünk kell tovább, hiszen azért nagyon fontos találkozók várnak ránk, van négy meccs még a bajnokságban. Ezeken a lehető legtöbb pontot el kell hoznunk és egyértelműen minimum a negyedik hely, azaz Európa a cél. Aztán meglátjuk, hogy mi lesz belőle – fogalmazott a fiatal futballista.

Csercseszov: “Először nem reagáltam semmit az Újpest egyenlítő góljára”, Kruscic: “Mi is nyerhettünk volna” – edzői értékelések