Fotó: dvsc.hu

NB I: A Loki és az MTK is egycsapatnyi saját nevelésű játékosnak adott már lehetőséget - itt a lista

Egy külföldi kimutatás szerint a DVSC 15, míg az MTK 10 olyan játékosnak adott már lehetőséget a mostani szezonban, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három évet a klubnál töltöttek.
Nyikes Zoltán 2022. április 25., hétfő 16:15
Fotó: dvsc.hu
Egy külföldi kimutatás szerint a DVSC 15, míg az MTK 10 olyan játékosnak adott már lehetőséget a mostani szezonban, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három évet a klubnál töltöttek.
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. április 25., hétfő 16:15

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legfrissebb tanulmányában azt vizsgálta az összes európai és kilenc Európán kívüli bajnokságra vonatkozóan, hogy a mostani idényben - április 19-ig, tehát az előző hétvégi fordulók adatai nem szerepelnek a kimutatásban - az egyes csapatoknál hány saját nevelésű játékos lépett pályára, és ők a játékpercek hány százalékát tették ki. A CIES megjegyzi, azokat a labdarúgókat vették figyelembe, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három évet az adott csapatnál töltöttek.

Az összes, azaz 40 bajnokságot tekintve az élen a szlovák bajnokságban játszó Zsolna áll, amely 23 saját nevelésű játékost foglalkoztatott már a mostani szezonban, a 28 meccs alatt pedig a játékpercek 85,5-át kapták meg. Őket követi a kolumbiai Envigado FC, amely 16 találkozón 24 saját nevelésű labdarúgónak adott lehetőséget, 76,4%-os játékperccel. A TOP 10-ben a Zsolnán kívül még két európai együttes található, az ukrán Dinamo Kijev (12/62,9%) és a spanyol Athletic Bilbao (15/55,8%).

Ha csak az NB I-et nézzük, akkor a legtöbb saját nevelésű játékosnak a Debreceni VSC adott játéklehetőséget (15) és a játékperceket tekintve is a Loki vezet 23,9%-kal. A második helyen az MTK Budapest áll, a fővárosi kék-fehéreknél 10 saját nevelésű játékos játszott a 28. fordulóig, a percet tekintve 23,9% jutott nekik. A harmadik legtöbb játékidőt az Újpest, míg a negyedik legtöbbet a Puskás Akadémia adta a saját nevelésű játékosainak.

Érdekesség, hogy ezen tabella utolsó helyén álló Mezőkövesdnél nulla saját nevelésű játékos játszott, míg ez a szám a MOL Fehérvár FC-nél kettő, a Ferencvárosnál pedig egy.

Olvastad már?
A Fradi erdélyi újonca meghatódott és helyretette az Újpest játékosát: "Szerinte ez a show része, szerintem rossz példa"
Pászka Lóránd és Csongvai Áron is értékelte a Ferencváros-Újpest rangadón (2-1) történteket. A Fradi erdélyi balbekkje meg is hatódott, amikor első magyar bajnoki címéről is nyilatkozott, a lilák 21 éves csapatkapitánya pedig érthető okokból csalódott volt.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Kecskemét
Horváth Krisztofer
A Torino technikai igazgatója, Davide Vagnati kéthetente érdeklődik magyar válogatott kölcsönjátékosuk felől - állítja a futballista ügynöke. (TMW)
Újpest
Tim Hall
Az Újpest és Tim Hall közös megegyezéssel szerződést bontott.. A luxemburgi védő 2023 januárjában érkezett Újpestre. Első félszezonjában 14 meccsen lépett pályára, míg a mostani évadban 15 NB I-es találkozón.
Ruch Chorzów
Novothny Soma
A lengyel bajnokságban szereplő Ruch Chorzówban folytatja pályafutását Novothny Soma, akivel múlt csütörtökön közös megegyezéssel bontott szerződést az NB II-ben szereplő Vasas.
Tovább az összes átigazoláshoz