Fotó: molfehervarfc.hu

A Vidi "Rui Costája": "Nem fogok hazudni, az elvárások alatt teljesítünk" - szerinte az NB I majdnem olyan jó, mint a portugál liga

Rúben Pinto szerint a Benfica után a MOL Fehérvár FC a legjobb csapat, ahol eddigi karrierje során megfordult. A 28 éves játékos kétéves szerződést kötött a Vidivel, de tovább is maradna.
Nyikes Zoltán 2021. február 23., kedd 16:18
Fotó: molfehervarfc.hu
Rúben Pinto szerint a Benfica után a MOL Fehérvár FC a legjobb csapat, ahol eddigi karrierje során megfordult. A 28 éves játékos kétéves szerződést kötött a Vidivel, de tovább is maradna.
Szerző: Nyikes Zoltán 2021. február 23., kedd 16:18

"Volt, amikor Rui Costához hasonlították, a Benfica pedig korábban 30 millió eurós kivásárlási árat tett a szerződésébe, hogy megtartsa őt, négy és fél éve viszont már légióskodik" - így vezette fel a terjedelmes interjút a portugál Mais Futebol fociportál a MOL Fehérvár FC középpályásával, Rúben Pintóval. 

Az interjú elején a középpályás egy vicces újságírói felvetésre elmondta, hogy nagyjából két napig tartott, mire normálisan ki tudta mondani a Székesfehérvár szót, de aztán nagyon könnyű volt megjegyezni a kiejtését, majd azt is kiemelte, hogy hiába változott sokat a klub neve az elmúlt években, manapság is mindenki csak Videotonként említi az együttest.

– Próbáltam sok információt beszerezni a klubról az ideigazolásom előtt, ebben segített az egykori CSZKA Szófiás csapattársam (Evandro - a szerk.), valamint más emberekkel is kapcsolatban voltam, akik ismerték a klubot. Megkérdeztem tőlük sok mindent a Vidiről, és amikor megérkeztem, elégedettség töltött el. Ez egy topcsapat, ahol minden a rendelkezésünkre áll, nagyszerűek a körülmények. Nyugodtan mondhatom, hogy a Benfica után ez a legjobb klub, ahol eddig fociztam – mondta Pinto, aki számára az is fontos tényező volt, hogy a Vidinél korábban már megfordult több portugál, így például a két korábbi vezetőedző, Paulo Sousa és José Gomes is. – A szezon elejéig pedig Filipe Oliveira is a klubnál dolgozott játékosmegfigyelőként, de most már az arab világban tevékenykedik. Vele ugyan nem beszéltem, de az egyik legjobb barátja elmondta nekem a legfontosabb információkat a Vidiről.

Kétségkívül mondhatom, hogy előreléptem ezzel az átigazolással, különösen azért, mert a Vidi egy nagy múltú klub Magyarországon, a bajnokság pedig sokkal inkább szem előtt van, mint Bulgáriában. Ez egy fontos lépés volt előre a karrieremben.

Pinto kiemelte, akárcsak Bulgáriában, úgy minden más országban is sokkal többet kell nyújtania légiósként, hogy meggyőzze a szurkolókat.

– Könnyű volt alkalmazkodni az élethez Magyarországon, de a labdarúgásban ez már nem ment olyan egyszerűen. Itt a foci sokkal intenzívebb, mint Bulgáriában. Kéthónapos szünetet követően érkeztem a Vidihez, és azt gondoltam, hogy az az edzésmunka elég lesz, amit a szünet alatt az erőnléti edzővel elvégeztem, de gyorsan rájöttem, hogy ez nem így van.

A csapattársaimnak már ekkor volt meccsük az EL-selejtezőben, plusz a bajnokságban is lement nyolc vagy kilenc kör, és jelezték is számomra, hogy rá kell taposnom a gázpedálra, hogy elérjem az ő szintjüket.

Az első 1-1,5 hónapban nehéz volt, de aztán egyre rendszeresebben játszottam. Az itteni bajnokság sokkal inkább hasonlít a portugálra. Itt szinte normális, ha az utolsó helyezett pontot szerez az első ellen. Természetesen ez nem mindig fordul elő, de sokkal normálisabb dolog ez, mint mondjuk Bulgáriában volt – mondta Pinto, akit az újságíró emlékeztetett is, hogy épp a hétvégén kapott ki a harmadik helyen lévő Vidi a sereghajtó Diósgyőrtől. Igen, sajnos sorozatban olyan eredményeink vannak, amik nem túl pozitívak, de azon vagyunk, hogy ezen változtassunk. De, mint mondtam, a magyar futball sokkal versenyképesebb, mint a bolgár, és jobban hasonlít a portugálra. Igencsak látványos edzőpályák és konditerem áll a rendelkezésünkre, és van egy gyönyörű stadionunk is, ahol rendszeresen karbantartják a gyepet. Nagyon jó orvosi részlegünk van és olyan emberek dolgoznak itt, akik hajlandók segíteni mindenben.


Fotó: molfehervarfc.hu

Pinto folytatásként kiemelte, a professzionalizmus olyan szintjét tapasztalta a Vidinél, amit Bulgáriában nem látott.

–Bulgáriában nagyon hiányzott a szervezettség. Nagyon nehéz volt segítséget kapni, amikor valamire szükséged volt. Abban az évben, amikor csatlakoztam a CSZKA-hoz, nem volt edzőpályánk. A csapat ugyan Bulgária legnagyobb klubja, de néhány évvel azelőtt súlyos válságon ment keresztül, és a semmiből kellett újrakezdenie mindent. Az elmúlt két évben a körülmények már mások voltak, nem a legjobbak, de javulás volt tapasztalható – folytatta a portugál játékos, aki bővebben is beszélt az utóbbi hetek gyengébb eredményeiről.

Nem fogok hazudni: az elvárások alatt teljesítünk. Ezen a ponton a fő célunk a Magyar Kupa-győzelem lett.

De ilyen dolgok megtörténnek a fociban, olykor láthatjuk, hogy a klubok nehéz perióduson mennek keresztül. Vegyük például a Benfica esetét, amely kevésbé pozitív fázisban van jelenleg, de nem azért, mert már nem lenne olyan nagy klub, vagy mert már nem lennének olyan jó játékosaik. Vissza kell állítani magunkat a megfelelő útra, vissza kell találnunk a győzelmekhez és azt kell csinálnunk, amit a kevésbé jó periódus előtt csináltunk. Jelenleg olyan fázisban vagyunk, hogy három naponta kell játszanunk, néhány játékosunk eltiltott vagy sérült, ezáltal egyre fáradtabbak is vagyunk. Ez nem kifogás, de nem egyszerű a helyzet.

Pinto szerint az sem könnyíti meg a dolgukat, hogy zárt kapuk mögött kell játszaniuk.

– Teljesen más a helyzet szurkolókkal. Itt, Magyarországon is nagyon hiányoznak számunkra a szurkolók, és ezt meg is érzi a csapat. Azt észlelem, hogy a Benfica is megérzi ezt. Nem tagadom, hogy Benfica-szurkoló vagyok, és úgy érzem, hogy nagy szükségük lenne a szurkolókra, mert teljesen mindegy, hogy idegenben vagy otthon játszanak, a drukkerek mindig hazai pályát teremtenek számukra. Ez nem kifogás, de játékos vagyok, és én is hasonló szituáción megyek keresztül, és ez nem könnyű. Az elmúlt három meccsen jól kezdtünk, vezettünk is már 30 perc alatt, aztán a második félidő elejétől minden radikálisan megváltozott. Ezeket a dolgokat nem tudjuk hova tenni. Amikor már kezdenek "lemerülni az elemek", vagy mentálisan nehezebb helyzetbe kerülünk, akkor a szurkolók olyan löketet tudnak adni, ami által újratöltődünk. Úgy érzem, ez hiányzik az én csapatomnak is – nyilatkozta a portugál játékos.

Pinto hozzátette, hogy kétéves szerződés köti a Vidihez, de hosszabb távon is el tudja magát képzelni hazánkban, mert nagyon családias légkörbe került, a jövővel kapcsolatban azonban nincsenek konkrét tervei, napról napra és szezonról szezonra gondolkodik csak.

Olvastad már?
Vidi: Szabics lehet az új vezetőedző, de van egy kis gond
A csakfoci.hu információi szerint Szabics Imre a MOL Fehérvár FC edzőjelöltje, de a korábbi magyar válogatott támadó csak nyártól vehetné át az irányítást.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
ETO FC
Pap Eduárd
Román sajtóhírek szerint Pap Eduárd az NB II-es győri ETO FC együtteséhez került, a Botosani tulajdonosa azonban azt mondja, egyelőre még nem került pont az ügy végére.
Kazincbarcika
Bencze Antal
A szabadon igazolható Bencze Antal Kazincbarcikán folytatja pályafutását.
DAC
Samuel Petrás
A Zsolnától kölcsönvett Samuel Petrás a kölcsönjátéka letelte után is a DAC játékosa marad, miután a klub érvényesítette az opcióját és 2026 nyaráig szerződést hosszabbított a kapussal.
Tovább az összes átigazoláshoz