Vidi-Fradi 2-2: "Huszti a fegyver, Gera pótolhatatlan"- szakértői elemzés az aranyragadóról

A sorsdöntőnek ígérkező összecsapás előtt a fehérváriak egykori edzője, korábbi szövetségi kapitány és egy olyan szakember nyilatkozott a csapatokról és az esélyekről, akinek volt már hasonló aranyrangadóban része az FTC ellen.
Dudás Gábor 2018. május 4., péntek 13:10
A sorsdöntőnek ígérkező összecsapás előtt a fehérváriak egykori edzője, korábbi szövetségi kapitány és egy olyan szakember nyilatkozott a csapatokról és az esélyekről, akinek volt már hasonló aranyrangadóban része az FTC ellen.
Szerző: Dudás Gábor 2018. május 4., péntek 13:10

Vidi-Fradi: Doll provokációra számít – minden az aranyrangadóról itt!

Kapusok: 0-1

Itt azt gondolom, előnyben van picit a Fradi. Sokkal kiegyensúlyozottabbnak látom Dibusz Dénest, mint Kovácsik Ádámot. Nagyon sokat fejlődött a Ferencváros kapusa az utóbbi időben, irányítja a játékot, a védelmet, meghatározó személyisége a Fradinak. Általában kevés dolga van, mert az FTC szokott jobbára dominálni a mérkőzéseken, de azt a kevés dolgát szinte mindig koncentráltan megoldja, bravúrja is vannak, 80-90 százalékban ellátja mindig a feladatát - mondta a csakfoci.hu-nak Várhidi Péter.

Dibuszt rutinosabb és képzettebb kapusnak érzem. De nem hiszem, hogy ezen a poszton fog majd múlni a mérkőzés végkimenetele.

Védelmek: 1-1

A gyorsaság, fordulékonyság mindenképpen fontos szerepet játszik majd itt. Az tény, hogy mindkét csapat sokkal inkább a támadójátékra van kihegyezve, de épp emiatt az is nagyon fontos, hogy hátul stabilak legyenek. Juhász Roland személyiségében, fejjátékában, irányító-készségben meghatározó és kiemelkedő játékosa az NB I-nek. Miatta is jobb szerintem a szervezettsége a Videoton védelmének, Juhász erőteljesebb játékos a pályán, mint a Fradi védői.

Nem mondom, hogy egyértelműen hibapont a Fradinál, de a két belső védőjük, Otigba és Blazic esetében inkább előfordulnak helyezkedési hibák és formaingadozások, még ha az alapvető képességekkel nincsenek is gondok. Nem olyan kiegyensúlyozott a teljesítményük, mint a Videoton esetében.

Nego és Stopira mondhatjuk, hogy a legjobb szélsővédő-párost alkotja az NB I-ben, a támadásokat is rengeteget segítik, amely ma már alapvető követelmény a labdarúgásban, minden efelé halad. Ez a két játékos erőssége a Videotonnak mind a támadásfelépítésben, mind a befejezésekben. Nyerő pontot jelenthetnek a rangadón is.

Középpálya: 2-1

Huszti Szabolcs érkezése abszolút pozitívum a Videotonnál, egy olyan típusú játékos, aki rutinos, képzett, mondhatni kiemelkedő, és nem csak a Videoton-Fradi, hanem az egész mezőny tekintetében.

Lendületes és gyors futballista még mindig, meghatározó szerepe lehet a mérkőzésen, akár el is döntheti a meccset, ha nem is a góljával, de a gólpasszával. Nagyon erős fegyvere lehet ő is a Vidinek. Huszti Szabit ismerve nem hiszem, hogy neki még bármi extrát jelent, hogy a volt csapata ellen játszik, sokkal profibb játékos ő annál. Neki nincs szüksége extra "gondolatokra" a pályán, ő mindig mindent kiad magából, mindegy, ki az ellenfél. Ez és a játéktudása is az átlag fölé emeli.

Gera Zoltán a folyamatos játék szempontjából nagyon hiányzik a Ferencváros középpályájáról. Nagyon labdabiztos, passzjátékban kiemelkedő, pörög rajta keresztül a játék. Talán, ha nem lenne ilyen hosszú ideje sérült, a Fradi még előrébb tarthatna. A Gorriarran-Spirovski páros munkabírása óriási, passzjátékban is jók, de nem érik még el azt a szintet, amit Gera Zoli jelent. Nagyon szorgalmasak, mozgékonyak, sokat futnak, sokat vannak játékban, de azok a pluszokat nem tudják előhúzni, amit akár Gera, akár Huszti igen, kreativitásban nem közelítik meg őket.

Támadók: 2-2

Biztos, hogy Nikolic nem fogja megbontani a Lazovic-Scepovic-Scepovic triót. Mindannyian képzett, jó labdarúgók. Viszont eléggé hullámzó a teljesítményük, ott látok némi hibapontot ebből a szempontból a Videotonnál, nem tudják folyamatosan ugyanazt a teljesítményt hozni. Pedig ha ők csúcsformában játszanának rendszeresen, talán a Videoton már meg is nyerte volna a bajnokságot...ettől függetlenül ők a legképzettebb labdarúgók, ez nem kérdés.

A Fradi támadóinál sokkal inkább megvan az egyensúly, Böde, Paintsil, Varga sokkal inkább egyenletesebben teljesít. Böde Danit kiemeli a határozottsága, a fizikuma a centerpozícióban, képes két embert is lekötni. Eközben és ezáltal Varga és Paintsil is szabadabban futballozhat, technikában, cselezőkészségben, gyorsaságban nagyon jók és helyzetekig, gólokig tudnak eljutni.

A Fradinak az ereje a támadósorban van.

Csak a döntetlen?

Egy ilyen rangadó mindig háromesélyes, mindkét csapat maximálisan esélyes a győzelemre, inkább az egyéni villanások, képességek, az egyének teljesítménye döntheti el a meccset, mintsem a taktika. Egy döntetlent egy ilyen mérkőzésen egyértelműen szem előtt kell tartani. De itt tényleg az nyer, aki nyer, mondhatjuk, hogy a bajnokságot is eldöntheti a mérkőzés. 

Pont ezért szoktak az ilyen meccsek döntetlenre végződni...

Egy döntetlen viszont semmit nem old meg a Videoton számára, ezzel rábízná a sorsát a hátralévő mérkőzésekre, így nekik mindenképpen a győzelemre kell játszani. A Fradinak az iksz is megfelelő lenne. Akkor lesz majd érdekes, ha a hajrára is döntetlennel fordulnak, akkor majd meg kell nézni, mennyit mernek kockáztatni majd a fehérváriak.

Ha számszerűleg is kellene tippelnem, 1-1-et mondanék végeredménynek.


A két csapat hátralévő mérkőzései a rangadó után:

Videoton: Haladás (o), Vasas (i), Honvéd (o), DVTK (i)

Ferencváros: Vasas (o), Honvéd (i), DVTK (o), Balmaz (i)


Nikolic vs. Doll

Mind a két edző nagyon felkészült, mindketten a topon lesznek, biztos, hogy képesek lesznek reagálni egymás váratlan húzásaira. Egyértelmű, hogy meg fogják próbálni meglepni a másikat, mindkettejük tarsolyában van olyan, ami váratlan lehet. De szerintem nagyon jól fognak egymásra reagálni. Vehemensek, jól látják a focit, meccs közben is jól tudnak belenyúlni a játékba.

Lazovic: Kapjon-e külön őrzőt?

A mai futballban ez már nem jellemző. Inkább a helyezkedésekkel, a tolódásokkal, a területek levédésével lehet megfogni őt is.

Nem tudom elképzelni, hogy bármelyik edző is embert áldozzon be akár egy Lazovic őrzésére.

Az érdekes lehet majd, hogy Lazovic is belső támadó, és hogy vele szemben felvállalja-e majd az egy az egyben játékot, ami veszélyt rejthet magában. Böde, illetve a Fradi szélsőjátéka esetében azért sokkal jobban le vannak osztva a dolgok, ott nincs értelme plusz embert áldozni a védekezésre. Taktikailag a Videotonnak lehet létszámfölénye a támadóharmadban, rákényszerítheti az egy az egyre a Fradit, viszont a középpályán meg a vendégek kerülhetnek így emberfórba, emiatt labdabirtoklásban erősebbé teheti a Ferencvárost. Kérdés, melyik Videoton-támadó fog majd vissza-visszalépni a középpályára védekezni.

Fiola vs. Paintsil: 2. menet?

Az ilyen dolgokat az ilyen rutinos, válogatott játékosok már félreteszik. Nem hiszem, hogy ezzel már foglalkoznia kellene Fiolának, bár kétségkívül nagy visszhangot kapott akkor az eset. Az, hogy Fiola van-e olyan állapotban, vagy egyáltalán az edzője gondolkodik-e benne most kezdőként, majd kiderül. Erőteljesebbnek érzem a Fiolát a szélen, ha szerepet kap, szerintem inkább ott fog majd játszani.

Gólgála vagy óvatos rangadó?

Szerintem sokat nem fognak kockáztatni a felek, mindenki abból indul ki, hogy aki itt nyer, az valószínűleg a bajnokságot is behúzza. Felkínálni azt a másiknak, hogy vezetést szerezzen és ezáltal magabiztosabbá váljon, nagy hiba lenne. Épp ezért nem várok nagy nekirontást egyik csapattól sem, sokkal inkább egy taktikusabb focit, ahol rá vannak bízva a dolgok az egyéni képességekre. Extra kockázatot nem érzek egyik edzőben sem.

Ő lesz a bíró - jönnek a lapok is?

Bognár Tamás hajlamos arra, hogy "erővel" oldja meg a dolgokat és figyelmeztetésképpen gyorsan besárgáz egy-két játékost, hogy így megfogja már az elején a meccset.

De mivel egy jó játékvezető, tudja, hogy ő nem döntheti el ezt a találkozót, nagyon oda kell majd figyelnie, hogy ne hibázzon, hogy nehogy valamelyik ítéletével "segítsen" bele a mérkőzésbe. Szerintem ha sok sárgát is oszt majd ki, próbálja majd egyensúlyban tartani a két csapatot, hogy ne ő legyen a főszereplő. Bízom benne, hogy inkább a játékról szól majd a rangadó, de nem vitás, hogy feszült légkörű lesz majd a meccs. És mindkét csapatban vannak olyan játékosok, akik hajlamosak elveszíteni a fejüket. A játékvezetői felfogás fogja eldönteni, hogy mik azok a határok, ameddig a játékosok elmehetnek.

 

1998: Várhidi az Újpesttel játszott aranyrangadót a Fradi ellen

Akkor három fordulóval a vége előtt játszottunk egymással, ami végül döntött is a bajnoki címről, bár "csak" döntetlenre végeztünk. Nekünk arra jó volt a meccs, hogy megtartottuk az előnyünket, és ezzel el is vettük a Fradi önbizalmát, nekünk pedig lendületet adott az eredmény a bajnokság behúzásához. Nyilván az a legszebb - főleg a hagyományok miatt -, ha egy Újpest-Fradin dől el az aranyérem sorsa, de a mai Videoton is van annyira erős csapat a többihez képest, mint volt az akkori Újpest. Az is is egy elég feszült meccs volt, négy kiállítással, elég paprikás lett, remélem, most inkább a labdával oldják meg a játékosok a kérdéses helyzeteket. 

Egy ilyen rangadó előtt az edzők egész heti munkájának nagyon nagy szerepe van, motiválni kell a játékosokat, ugyanakkor azt nem szabad hagyni, hogy túlpörögjenek. Hajlamosak begörcsölni a futballisták ilyenkor. Olyan állapotba kell hozni minden játékost, hogy a lehető legtöbbet tudja kihozni magából. 

DUDÁS GÁBOR

Neked ajánljuk
Átigazolások
MTK Budapest
Profi szerződés
Aláírta élete első profi szerződését a 2006-os születésű Stumpf Gábor, aki az idei szezonban alapembere lett az MTK NB III-as együttesének. Stumpf télen az NB I-es csapatban is bemutatkozott a felkészülés alatt.
Ferencváros
Szerződéshosszabbítás
A Fradi meghosszabbította a 21 éves Katona Bálint szerződését.
Leverkusen
Bősze Levente
Újabb magyar utánpótlás-válogatott játékos igazolhat külföldre: a Bundesligában listavezető Bayer Leverkusenhez szerződhet a 2009-es születésű Bősze Levente. (twitter.com/wonderkidshun)
Tovább az összes átigazoláshoz