Rebrov: "Böde megérdemli, hogy maradjon" - dupla interjú

A Ferencváros egyik legértékesebb téli igazolása a Honvéd ellen még biztosan nem játszhat, Szerhij Rebrov pedig nem a statisztikákkal akarja legyőzni a kispestieket. Miha Blazic szerint már megértették, mi akar edzőjük. Interjúk.
Dudás Gábor 2019. február 1., péntek 9:18
A Ferencváros egyik legértékesebb téli igazolása a Honvéd ellen még biztosan nem játszhat, Szerhij Rebrov pedig nem a statisztikákkal akarja legyőzni a kispestieket. Miha Blazic szerint már megértették, mi akar edzőjük. Interjúk.
Szerző: Dudás Gábor 2019. február 1., péntek 9:18

Említette, hogy többé-kevésbé elégedett a felkészüléssel, de a szurkolók elégedetlenek, amiért a csapat nyeretlen maradt ebben az időszakban. Ön hogyan tekint vissza a mérkőzésekre?

- Mivel ezek felkészülési mérkőzések, nem lehet egyszerűen behatárolni, hogy a győzelemből, vagy a vereségből tudunk több tanulságot levonni. Minden meccsnek megvannak a maga prioritásai. Bizonyos mérkőzéseken örültem, hogy láttam, miben kell még fejlődnünk. Sok gólt szereztünk, ám sokat is kaptunk, valami nem stimmelt a védekezésünkkel. A hibákat kielemeztük, a játékosok tudják, hogy mire kell odafigyelniük, így remélem, hogy a tétmérkőzéseken már sokkal jobban fogunk teljesíteni.

Jelezte azt is, hogy idővel szeretne áttérni a háromvédős rendszerre, ám először három ép belső védőre volna szüksége. Most már ez is rendelkezésre áll.

- A taktikáról sokat nem árulhatok el. Van már három belső védőnk, így valóban lesz lehetőségünk új rendszerben is felállni, de az idény első felében jól teljesítettünk két védővel, úgyhogy egyelőre ezt a taktikát visszük tovább. A jövőben fogunk más alakzatban is játszani, mert látom, hogy a játékosok fogékonyak erre, de ha egy másik rendszerre szeretnénk átállni, ahhoz sok időre lesz szükségünk. A játékosoknak a támadás és a védekezés minden mozzanatát meg kell érteniük, ez rengeteg időt vesz igénybe. Két belső védővel jól teljesítettünk, így a Honvéd ellen még semmiképp sem tervezek ezen változtatni.

Ha már a szombati mérkőzésről beszélünk: hány új igazolást tervez bevetni?

- Erre egyelőre nem tudok válaszolni, meg kell néznünk, hogy ki milyen állapotban lesz. Nem minden igazolásunk készül úgy, hogy játszani fog, Tokmac Nguen például a héten csatlakozott a csapathoz, ő még semmiképp sem lesz bevethető aznap.

 

Az új arcok mellett már jól ismert játékosok is megtalálhatóak a Fradi keretében. Mi a helyzet Böde Dániellel? Lesz rá lehetősége, hogy visszatérjen a kezdőbe?

- Dani a csapat tagja, és nagyon keményen dolgozik, így megérdemli, hogy maradjon. Sok jó támadónk van, Dani egy közülük, és küzd azért, hogy a kezdőbe kerüljön.

Korábban azt is mondta, hogy szélső védő posztra is keres játékosokat, ám eddig nem érkezett olyan, akinek ez az elsődleges pozíciója. Ki tehermentesítheti a Heister-Lovrencsics kettőst?

- Dvali képes balhátvédet is játszani, Botka pedig képes jobbhátvédként szerepelni. A védelem most már kezd összeállni, ha mindenki egészséges marad, nem lesznek problémáink.

Azaz Botkára a jövőben ismét jobbhátvédként számít?

- Több poszton is bevethető. Kedvelem a hozzá hasonló játékosokat, akik több pozíciót is megértenek, és rendelkeznek azokkal a képességekkel, hogy be is játsszák azt.

Wilmotsról korábban elmondta, hogy még meg kell harcolnia a helyéért a csapatban. Ugyanez a helyzet Ramadannal és Szeretővel is?

Mindhárman keményen dolgoznak, de nem könnyű dolog Magyarország legjobb csapatába beilleszkedni, és azonnal berobbanni. Jól teljesítenek az edzéseken, és jó játékosok lesznek a jövőben. Ha jobban dolgoznak, mint a posztriválisaik, akkor meg fogják kapni a lehetőséget.

Elképzelhető, hogy Wilmots és Ramadan lesznek a légióskorlát áldozatai?

- Február 15-ig még van időnk mindent átgondolni. Akkor zár az átigazolási időszak, addig kell megnéznünk, hogy mennyi játékosunk lesz az ő posztjukon.

Miha Blazic említette, hogy az ünnepekre is megkapták az edzéstervet, míg Supka Attila kijelentette, hogy a Honvéd játékosai pihenőt kaptak erre az időszakra. Jelenthet ez bármiféle különbséget?

- Amikor én játékos voltam, és nem kaptam edzéstervet, akkor is végeztem különféle gyakorlatokat a szünetben. Nem mindenki tesz így, de nem tudom elképzelni, hogy a Honvéd játékosai 2-3 héten keresztül nem csináltak semmit. A sport, a futball az életünk, nem tudunk egy hónapra leállni vele.

Mit gondol magáról a Honvédról?

- Egy erős csapat, védekezésben nagyon jól teljesítenek, és veszélyesek a kontratámadásaik. Megvannak a játékosaik ehhez a játékmódhoz. Ez a csapat megérdemelné akár a harmadik helyet is, de a bajnokság nagyon kemény. Ahogy láthatta ősszel, 6 pontot veszítettünk kiesőjelölt csapatok ellen, így minden ellenfelet komoly kell vennünk, attól függetlenül, hogy hogy állnak.

Egyetért azzal, hogy kiemelt jelentőséggel bír a szombati Honvéd elleni találkozó?

- Hány pontot is kap a győztes? Hármat, mint mindig. Számomra minden meccs ugyanolyan fontos, ugyanúgy kell rá készülnünk. Persze, ez most egy első mérkőzés, mindenki tűkön ülve várja már a kezdést, de ettől függetlenül most is koncentrálnunk kell.

Az előző 10 mérkőzésből 8-at megnyert a Fradi a Honvéd ellen. Nem gondolja, hogy a játékosai elbízhatják magukat ennek tudatában?

- Nem szeretem ezeket a statisztikákat. Erre az egy mérkőzésre kell koncentrálnunk, meg persze saját magunkra, és 3 pontot kell szereznünk. Az előző 10 mérkőzés nem fogja nekünk megnyerni a szombatit.

WERNIGG MÁRTON

Blazic: A Honvéd-meccs egészen más lesz, mint a többi

A szlovén Miha Blazic abszolút alapembere volt az ősszel is a zöld-fehéreknek és a téli "megújulás" után sem valószínű, hogy ez változni fog. A 25 éves védő a csakfoci.hu-nak a téli felkészülésről, a Honvéd elleni tavaszi nyitómeccsről és saját, illetve Rebrov szerepéről is beszélt.

Az ünnepekre is kaptatok edzéstervet, vagy a pihenésé volt a főszerep?

- Természetesen adtak ki nekünk elvégzendő feladatokat. Amikor visszatértünk a szünetről, készek azért nem voltunk, de nem estünk ki a ritmusból.

Supka Attila említette korábban, hogy a Honvéd-játékosok nem kaptak ilyen jellegű feladatokat. Láthatják kárát ennek véleményed szerint?

- Nem foglalkozom más klubokkal, de ebben a bajnokságban minden játékos profi, így ha nem adnak ki edzéseket, akkor is formában tartja magát mindenki valamilyen módon. Ez tehát nem lehet probléma.

Mit gondolsz az új igazolásokról? 

- Az egész csapat jó állapotban van fizikálisan, és a törökországi edzőtábor során úgy éreztem, hogy az új igazolások is jól beilleszkedtek. Persze több időre lesz szükségünk, mert a felkészülés rövid volt, de szerintem ez a normális, és az új játékosok is jól haladnak afelé, hogy 100 százalékosan a csapat részének mondhassuk őket.

Korábban említetted, hogy nem igazán értitek, hogy mit vár tőletek Rebrov. Változott ez valamelyest azóta?

- Igen, mindannyiunknak újszerű volt az ő szemlélete. Most már jobban megértjük, és mindannyian tudjuk, hogy mit vár tőlünk. Ezt próbáljuk megvalósítani a pályán is, és ha nem is mindig sikerül teljesen, a legfontosabb az, hogy mindenki tudja a dolgát.

A Fradi hat játékost igazolt, míg a Vidi kettőt. Inkább előnyt, vagy hátrányt jelent a riválisokkal szemben a sok új arc?

- Azoknak a játékosoknak, akik régebb óta itt vannak, az a dolguk, hogy segítsék az újak beilleszkedését. Ezen dolgozunk most, és ha ez sikerült, akkor már könnyű dolgunk lesz. A csapattársaim mind nagyon rendesek, és győzni akarnak, mindenki a csapat érdekét tartja szem előtt.

A Fradi és a Vidi jelen pillanatban kimagaslik a mezőnyből. Melyik csapatot tartod a legerősebbnek a többiek közül?

- Más csapatról nem szeretnék beszélni, csak a sajátomról és magamról. Mi a lehető legjobban próbálunk dolgozni, aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Magyarországon sok jó csapat van, így egyet nem is lehetne kiválasztani. Nem tartanám korrektnek a többi erős klubbal szemben, ha egyet kiemelnék.

Rebrov kinevezése óta sok minden történt. Miben változott a te szerepköröd?

- Most jobb belső védőt játszom, így az erősebb lábamat használom, ezáltal több megoldásra van lehetőségem a labdával. Másrészt viszont egy belső védőnek mindig az a feladata, hogy olyan keveset hibázzon, amennyit csak lehet, és hogy szilárdan álljon a helyét. A stílus változik, de a cél ugyanaz: elkerülni a kapott gólt, és segíteni a támadásépítést hátulról.

Az építkezés mellett azért a góllövésből is kivetted a részed az előző idénybeli 7 góloddal, ám elmondásod szerint ennyivel sem voltál elégedett. Mit gondolsz, idén felülmúlod ezt?

- Ha előremerészkedem, mindig megpróbálok gólt szerezni. Azt szeretném, hogy a csatáraink lőjenek annyit, amennyit csak lehet, mert ez alapvetően az ő feladatuk. Jó érzés gólt lőni, de védőként nem mondhatod azt, hogy ennyi és ennyi találat a célom, mert számunkra ez nem mindennapi.

Mit gondolsz a Honvéd elleni összecsapásról? Csak egy meccs a sok közül, vagy kitüntetett jelentőséggel bír?

- Ez a meccs egészen más lesz, mint a többi. A Honvéd egy remek csapat. Az előző mérkőzésen 1-0-ra nyertünk ellenük, tavaly tavasszal 1-1-et játszottunk, mindkettő nagyon nehéz találkozó volt. A legjobb formánkat kell nyújtanunk, viszont ha valóban ezt tesszük, akkor nincs félnivalónk. Ez egyfajta derbi, szurkolóknak és játékosoknak egyaránt, viszont ha ugyanolyan koncentráltak tudunk maradni, mint a többi meccsen, akkor jönni fog az eredmény is.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Callum Styles
A Fradi újra megpróbálta megszerezni a 23 éves játékost, ám Styles az angol másodosztályba vágyott inkább. A Championshipbe való igazolás pedig klubja miatt nem jött össze.
ZTE FC
Dombó Dávid
Hivatalossá vált a csakfoci.hu korábbi információja: Zalaegerszegen folytatja pályafutását Dombó Dávid.
BVSC
Kincses Ádám
Úgy tűnik véget érhet a több hetes edzőkereső a BVSC-nél. Végül a legkézenfekvőbb döntést hozták meg a klub vezetői.
Tovább az összes átigazoláshoz