Fotó: fradi.hu

Kubatov: "Stöger az én hibám" - a Fradi-elnök szerint úgy vezetik az NB I-et, hogy a költségvetésük csak a 3. legnagyobb

A Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor Szilveszter napján megtartotta szokásos évértékelését, amiben elmondta, miért kellett mennie Stögernek, de szóba került Csercseszov szerződése is.
Nyikes Zoltán 2022. január 1., szombat 16:05
Fotó: fradi.hu
A Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor Szilveszter napján megtartotta szokásos évértékelését, amiben elmondta, miért kellett mennie Stögernek, de szóba került Csercseszov szerződése is.
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. január 1., szombat 16:05

Az NB III-as tartalékcsapatról

– Az volt a koncepciónk, hogy indítsunk el egy második csapatot az NB III-ban, de oda ne idős játékosokat tegyünk. Igaz ott van Leandro 38 évesen, aki kiválóan játszik, tartást ad a csapatnak, de egy csomó fiatalt tettünk be mellé. Itt szeretném megköszönni Hajnal Tamás és az összes utánpótlásban dolgozó edző kiállását azért, hogy játszassuk a fiatalokat eggyel feljebb, és így 16-17-18 éves játékosok játszanak az NB III-ban, felnőtt labdarúgók ellen. Szerintem nagyon sokat fejlődnek, így történt meg az, hogy a tavalyi NB III-as csapatunkból 6-7 gyereket NB II-be kölcsön tudtunk adni és többségük játszik is.

Nagyon sok utánpótlás-válogatott játékosunk van, akikkel kapcsolatban azt gondoljuk, a Ferencvárosba úgy vezet az út, hogy megmutatják NB II-ben, ők kimagasló tehetségek, aztán majd lehet játszani az NB I-ben is.

Az nem elég, hogy mi akarjuk, hogy ők jó futballisták legyenek. Nem elég, hogy jó pályát, fantasztikus felszereléseket adunk nekik, mindennel ki vannak szolgálva. Nem elég, hogy minden meccsüket fényképezik és ki lehet tenni a képeket a Facebookra és az Instagramra. Ezt nekik is kell akarni. Most négy vagy öt fiatalunk megy az edzőtáborba az első kerettel, ott van a lehetőség, csak csinálják végig. Nagyon érdekes beszélgetése volt még Szánthó Regővel Peter Stögernek, aki megkérdezte tőle: "ki játszik a helyeden?" Zachariassen - érkezett a válasz. "13 kilométert fut meccsenként, fussál te is annyit" - mondta a vezetőedző.

Az NB I-es csapatról

– Harmadszor lettünk bajnokok és harmadszor kerültünk csoportkörbe zsinórban, élen állunk a bajnokságban úgy,

hogy nem mi vagyunk a legnagyobb költségvetésű NB I-es klub. Talán a másodikok, de lehet, hogy a harmadikok vagyunk a költségvetések terén. Pont a múltkor Csányi Sándor elnök úrral volt egy beszélgetésem, ahol ez kiderült és nagyon rácsodálkozott, hogy van néhány olyan klub, amelyeknek nagyobb a költségvetése, mégis megelőzzük őket.

Innen nagyon nehéz látványosat ugrani és fejlődni, most már olyan természetes, hogy megnyerjük a bajnokságot. Ez olyan elvárás, mint ha azt mondanánk, hogy holnap reggel cipőt kell húzni, hogy kimenjünk az utcára. De ez nem így van. Mindig meg kell szenvedni, minden bajnoki címért, minden kupába való bejutásért. Én csak a prágai meccsre emlékszem. Ha létezik kínlódás... Feltörte a háló a hátunkat, de mégis továbbjutottunk. Nekünk az a célunk, hogy fejlődjünk Európában, megőrizzük a helyünket és erősebbek legyünk például a Dinamo Zagrebnél, vagy a lengyel bajnokcsapatoknál, vagy a Slavia Prahánál. De nem csak úgy nagyjából, nekünk ki kell menni és ezeket a csapatokat le kell rendezni, akkor van esélye a Ferencvárosnak tovább menni. Akkor is ez a célunk, ha néha túlfizetett kollégák vannak az NB I-ben, akik azt gondolják, hogy a klub felett állnak, akkor is, amikor járvány van és akkor is, ha átalakul a piac. Mi itt komoly emberek vagyunk. Ha valaki el akar menni tőlünk és azt bejelenti, akkor én nem fogok neki könyörögni. Hogy nézne már ki az? Leülünk, megbeszéljük és ha vannak észérvek, akkor változtatunk valamin, de ezt a klubot én sosem fogom hagyni zsarolni. Mert ha elkezdi megzsarolni, akkor jön a következő kérés, a következő kérés és utána mi már nem vagyunk itt senkik. Én ebbe sosem fogok belemenni, bármennyire is fáj a szívem. Úgyhogy edzőt váltottunk. Az európai piac is átalakul. 2021-ben történt meg a Szuperliga kiírásának kísérlete, hogy néhány topcsapat kilép a mostani sorozatokból és elindít egy másikat.

Ahhoz aztán semmi közünk nem lett volna, a remény is elúszott volna egy olyan klubnak, mint a Ferencvárosnak, hogy egyszer majd Európa Liga-döntőt fogunk játszani.

Pedig mindig egy kicsit gondolkodunk, hogy hátha egyszer sikerülne először tavaszra megmaradni, aztán egy-két meccset nyerni, aztán hátha sikerülne odakerülni. Mint ahogyan volt is erre már példa Európában, amikor KEK-döntőt játszottunk.

Peter Stögerről

– Stöger az én hibám. Én nagyon szerettem volna Nyugat-Európához tartozni. Azt akartam, hogy jöjjön hozzánk egy olyan szakember, aki már irányított egy nyugat-európai vezető klubot, aki a német Bundesligában már megállta a helyét. Leültem vele és egy fantasztikus intellektussal találkoztam. Mindent tud a labdarúgásról, nagy szaktudású, okos ember, de nem a keretünkhöz való. És én megint tanultam valamit, tíz év után is, hogy az edzők kiválasztásánál nemcsak azt kell nézned, hogy milyen szaktudással bír, hanem hogy neked milyen kereted van.

A mi keretünk az ilyenfajta finom embereket nem respektálja. Nagy kár érte.

Olyan fájdalom volt elbúcsúzni Petertől, hogy azt el nem tudom mondani. Prukner Lászlótól sem volt könnyű, de Petertől nagyon nehéz volt. Mégiscsak kiverte a Slavia Prahát, az akkori piacon pedig ő volt a legmagasabbra értékelt edző. A COVID ellenére mi jöttünk-mentünk egész Európában, beszéltünk mindenféle olasz edzővel, de nem beszéltek nyelveket, nekünk pedig az öltözőben az angol a közös nyelv.

Csercseszov

– Nehéz megállapodás volt. 2018-ban a világ legjobb 10 edzője között volt. A Fradiban mindig az a kérdés, hogy az edző ért-e hozzá. Ha az UEFA-rangsorban ő a 9. volt, akkor azt gondolom, hogy ért hozzá. Egy öttagú stábot hoz magával, nagyon komoly embereket, orvosokat, erőnléti vezetőket. A költségei nagyjából úgy néznek ki, mint amekkora Rebrové volt, de ha mi egyszer szeretnénk komoly eredményeket elérni, akkor szükségünk van egy ilyen edzőre. A hozzáállásáról csak annyit, hogy Hajnal Tamással minden nap egyeztetnek telefonon, még az év utolsó napjaiban is.

Szurkolói elvárásokról

– Minden szurkoló azt mondja, hogy BL-csoportkörbe kell jutni és bajnoki címet kell nyerni. De ahogyan azt előbb is mondtam, ez nem természetes dolog. Mi vagyunk Európában szinte a legkisebb költségvetésű csapat, de úgy állunk most itt, hogy jövőre Európa Liga nélkül csalódás lenne az évünk. Ha az EL-mezőnyt nézzük, talán három olyan csapat van, amelynek kisebb a költségvetése tőlünk. De akkor is a BL lesz a célunk, én mindig arról fogok beszélni. Nekünk be kell jutni a BL-csoportkörbe, aztán pedig tavasszal legalább az Európa Ligában kell játszani. Micsoda érzés lenne, ha most azt mondhatnám, hogy van még két európai meccsünk tavasszal.

A szurkolókról

– Európa legjobb tíz szurkolótábora közé választották a mi ultráinkat. Azt szeretném innen is üzenni nekik, hogy rengeteget fejlődtek és nagyon jó irányba mennek a dolgok. Bocsánat a feleségemtől, de ez olyan, mint a házasság, sosincs tökéletes boldogság. Mindig lesz velük valami, pirotechnikáznak például, de a trágárság aránya lement egészen 25-30%-ra. Nem is feltétlenül a trágársággal van a baj, hanem az obszcenitással, a szexuális tartalmú dolgokkal. Ha ezt ki tudjuk szűrni...

Nem azt kérem tőlük, hogy dobáljanak szívecskéket az ellenfél szurkolótábora felé, mert jó ez így, ahogy van. Ők zöld majmoknak neveznek minket, mi meg lila majmoknak őket. Ez tök rendben van,

csak ne legyen obszcén, mert akkor nagyon nehéz gyerekeket kihozni a meccsre. Ha nem tudunk kihozni gyerekeket a mérkőzésre, akkor meg fog szűnni a Ferencvárosnak a közönsége.

Olvastad már?
TOP 20: 25 évesen visszavonult a magyar foci nagy ígérete, Dzsudzsák sorsa eldőlt, Horváth Ferencet már a kutyája is megutálta - ezt olvastátok nálunk 2021-ben
Ezeket a cikkeket olvasták legtöbben 2021-ben a csakfoci.hu olvasói közül. Ezzel is kívánunk mindenkinek magyar focisikerekben is gazdag boldog új évet!
Elolvasom

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
Sepsi
Bernd Storck
A Sportál Németországból származó értesülése szerint a korábban a magyar válogatottat is vezető Bernd Storck veszi át a Sepsiszentgyörgy irányítását.
BVSC
Szekeres Tamást nevezhetik ki
Információink szerint a jövőben Szekeres Tamás felelhet a BVSC-nél lévő szakmai munkáért.
Ferencváros
Arbër Hoxha
Az ulloi129.hu szerint valóban a klub látókörében van a horvát lapok által a Fradival szóba hozott Slaven Belupo-szélső, Arbër Hoxha.
Tovább az összes átigazoláshoz